'In Nederland is het gewoon niet zo tof om veel geld te hebben'
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sebastiaan (30).
Functie: beleidsmedewerker. Waar: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Dienstverband: fulltime Inhoud werk: hij houdt zich bezig met programma’s voor start-ups die zich richten op een duurzaam voedselsysteem.
Wat verdien je?
,,Bruto verdien ik 3.038 euro. En mijn werk betaalt de reiskosten. Ik krijg een OV-kaart voor de tweede klas. Mocht ik eerste klas willen reizen - wat veel ambtenaren doen, omdat ze dan kunnen werken in de trein - dan gaat dit van m’n loon af. Maar dit doe ik nog niet. Ik vind het nog te duur. Ik krijg 1.380 euro eindejaarsuitkering en 1.273 euro vakantiegeld. Toen ik twee jaar traineeship deed, heb ik acht maanden in Amerika gezeten en toen kreeg ik een buitenlandvergoeding. Dat verschilt per stad. Het meeste krijg je in Genève, daarna komt New York en daarna San Francisco, waar ik zat. 750 euro kreeg ik maandelijks. In Kenia of Vietnam krijg je 400 tot 600 euro extra.”
Blij mee?
,,Goeie vraag. Mijn salaris is prima, ik kan er ruim van rondkomen, maar ik vind het voor mij niet heel veel. Na mijn studie ben ik gaan ondernemen - ik had een innovatiestudio met twee collega’s waarbij we duurzaamheidsinitiatieven zoals apps voor de gezondheidszorg of technologische oplossingen voor de visserij naar de markt brachten - en toen verdienden we nog geen 1.000 euro per persoon, per maand. Ik vond het prima om weinig te verdienen, maar op een gegeven moment vond ik het inhoudelijk niet meer leuk en dan gaat het lage loon je tegenstaan. Maar ik heb wel veel geleerd en meegenomen naar deze baan. Inmiddels heb ik vijf jaar werkervaring, ik ben academisch opgeleid, heb twee studies cum laude afgerond, dus als ik kijk naar anderen, zou ik zo rond de 4-5.000 euro bruto kunnen zitten.”
Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Ik heb nog nooit onderhandeld. Ik weet niet of dat veel gebeurt. Je kunt hier wel een aantal dingen vergoed krijgen. Zo heb ik van mijn opgespaarde vakantiedagen onlangs een fiets gekocht en is er een regeling voor fitnessabonnementen. Ik sta op contract voor 36 uur, maar werk 40 uur per week, dus ik heb wekelijks 4 uur extra, waardoor ik uiteindelijk 26 extra vakantiedagen per jaar heb, bovenop mijn 20 vakantiedagen. Maar ik ken weinig mensen die 50 vakantiedagen opnemen.”
Ga je bij je volgende functioneringsgesprek onderhandelen over je salaris?
,,Ik vind dat niet heel eng. Als het hier al eng is, dan wil ik niet weten hoe het in de corporate-wereld moet zijn. Maar ik zou het nu niet zo gauw doen, want ik denk niet dat het zin heeft of op dit moment nodig is.”
Weet je wat je collega's verdienen?
,,,Veel directe collega's verdienen meer, want de meesten zijn ouder. Hoeveel ze verdienen, daar heb ik geen idee van. Ik zou het kunnen opzoeken, want de salarisschalen binnen de overheid zijn online te vinden.”
Ben je er niet nieuwsgierig naar?
,,Jawel, ik vraag het me wel af, maar ik heb het nog nooit opgezocht. Ik vind het nu wel leuk om zelf te delen wat ik verdien, maar stel dat ik tienduizend euro binnen zou harken, dan zou ik minder leuk vinden om te vertellen. In Nederland is het gewoon niet zo tof om veel geld te hebben. Als er een hummer langsrijdt - los van dat het een belachelijke auto is - haalt iedereen z’n neus op. Ik ben behoorlijk links en in die zin heb ik behoorlijk moeite met de welvaartsverdeling in Nederland. Als iemand mij zou zeggen: Sebas, vanaf morgen moet iedereen tien procent van z'n loon inleveren en dat gaat naar de mensen die niks hebben, dan twijfel ik daar geen seconde over.”
Maar je kunt nu toch ook al iets doen?
,,Zeker. Doe ik ook. Sinds tweeënhalf jaar heb ik een stabiel inkomen. Een deel van m’n salaris investeer ik in crowdfunding-projecten. Ik heb bijvoorbeeld obligaties van de fabriek van De Vegetarische Slager. Ik vind het leuk om daaraan bij te dragen. Met mijn inkomen kan ik keuzes maken die ík belangrijk vind voor de wereld. Geld is macht en je stemt met je portemonnee. Zo zie ik het wel.”
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Luisa en Emiel doen hun werk in het ziekenhuis, maar stonden ook hun mannetje als militair
Hij is arts in het ziekenhuis, zij maakt deel uit van het chirurgisch team van het leger. Toch staan Emiel Caris en Luisa Bonanno samen in de operatiekamers (OK) van het Maasstad Ziekenhuis. En: allebei zijn ze meermaals door Defensie uitgezonden voor missies in Afghanistan. Door die uitwisseling kun je als patiënt zomaar een oorlogsveteraan aan je bed hebben staan. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Insaf (18) leerde in zes maanden Nederlands door werk bij Albert Heijn nu is ze stadsdichter in Den Haag
Ze leerde op haar vijftiende binnen zes maanden Nederlands door bij de Albert Heijn te gaan werken als vakkenvuller. Drie jaar later is Insaf El Assouad (18) jonge stadsdichter van Den Haag en droeg ze al eigen werk voor op Bevrijdingsdag én Dodenherdenking. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
PREMIUM
Veel kansen in klimaatbanen: Laila (34) studeerde verloskunde maar legt nu groene daken aan
Nederland moet verduurzamen om de klimaatdoelen te behalen. Daar zijn heel veel vaklui voor nodig. Waarom het slim én interessant is - ook voor overstappers - om voor een ‘klimaatbaan’ te gaan. -
‘Vergeet uiterlijk of IQ, deze factor bepaalt echt hoe succesvol je wordt’
Succesvol worden in je werk: talloze boeken zijn erover geschreven, eindeloos veel methodes zijn ervoor bedacht. Maar welke tips werken in de praktijk, en welk advies kun je beter links laten liggen? Auteur en spreker Mirjam Wiersma neemt verschillende successtrategieën onder de loep. Deze keer: grit. -
’s Zomers drie uur per dag minder werken: ‘Werknemers dachten dat het een grap was’
De zomervakantie is voor veel bedrijven een rustige periode. Zo ook voor het boekhoudbedrijf van Nikkie den Dekker (30). Reden genoeg voor de medeoprichter en haar twee compagnons om te experimenteren met kortere werkdagen. Want als ze ergens een hekel aan heeft, is het je tijd moeten uitzitten. Op LinkedIn wordt enthousiast gereageerd op het initiatief.