Keuze genoeg, maar waar moet je op letten bij het vinden van een coach?
De talloze coaches die Nederland telt, zijn niet allemaal even goed en betrouwbaar. Om een geschikte te vinden, moet je de juiste vragen stellen. Dat schrijft carrièreplatform Intermediair.
Remco Tomesen
,,Het belangrijkste is dat een coach iemand op scherp zet", vindt Wardy Doosje, voorzitter van beroepsvereniging LVSC. ,,We leven in een tijd waarin bijna iedereen weleens een coach raadpleegt. Dat komt omdat op het werk en privé alles steeds sneller gaat. Coaching is een manier om dit bewust te vertragen. Tijdens het dagelijkse werk zie je niet meer waarom je tegen bepaalde zaken aan loopt. Bij een coachingssessie is er weer tijd om stil te staan bij wat echt belangrijk is."
Coach van de baas
Bij iets meer dan de helft van de coachingstrajecten betaalt de baas de rekening. Krijg je van de baas zomaar een coach toegewezen – ook al voldoet die aan alle objectieve criteria – dan is dat geen garantie voor succes, waarschuwt Erik de Haan, hoogleraar Organisatieontwikkeling en Coaching aan de Vrije Universiteit en zelf ook coach. ,,Het werkt veel beter als de kandidaat zelf bij de keuze betrokken is."
Ik adviseer altijd om eerst een "chemistry-gesprekje" aan te gaan
Erik de Haan, hoogleraar Organisatieontwikkeling en Coaching
In zijn ideale situatie doet de afdeling HR de voorselectie, waarna degene die gecoacht gaat worden een stuk of twee, drie coaches ontmoet. De Haan: ,,De relatie tussen coach en gecoachte is ontzettend belangrijk. Daarom adviseer ik altijd om een soort "chemistry-gesprekje" aan te gaan voordat je besluit om te kiezen voor een coach." Dat geldt trouwens net zo goed voor wie op eigen houtje op zoek gaat naar een coach en via via of online een voorselectie doet.
Er moet een klik zijn
Waar moet je op letten tijdens zo’n gesprek met een potentiële coach? De Haan: ,,Kijk hoe deze met je omgaat tijdens het gesprek. Er moet een klik zijn. Maar de coach moet ook durven zeggen wat jouw gedrag teweegbrengt bij hem of haar. Daar leer je het meeste van. Uiteindelijk gaat het bij coaching bijna altijd om de relaties die iemand heeft met anderen op het werk. En we hebben allemaal hoogstpersoonlijke patronen in hoe we relaties aangaan. Die patronen kan en moet een coach herkennen en benoemen tijdens een gesprek."
Als er één vraag is die je volgens De Haan altijd moet stellen tijdens een gesprek met een mogelijke coach, dan is het wel: heeft de coach een supervisor? Dat betekent dat de coach gesprekken voert met een collega-coach over zijn manier van werken en de zaken waar hij tegenaan loopt. Ook de brancheverenigingen vinden die supervisie belangrijk.
Een goede coach zegt aan het begin dat alles wat besproken wordt tussen vier muren blijft
Wardy Doosje, voorzitter van beroepsvereniging LVSC
De klikkende coach
Fijn natuurlijk, als de baas betaalt voor een coach, maar vaak kiezen mensen er juist bewust voor om zelf, buiten het werk om, een coach in te huren. Is de coach die wordt betaald door de werkgever namelijk wel helemaal te vertrouwen? Wat als je vertelt dat je het niet eens bent met de visie van je werkgever of dat je op zoekt bent naar een andere baan?
In de gedragscodes van de beroepsverenigingen van coaches staat dat gesprekken vertrouwelijk moeten zijn. Doosje: ,,Een goede coach zegt aan het begin van een traject ook expliciet dat alles wat besproken wordt tussen vier muren blijft." Toch wordt die vertrouwelijkheid in de praktijk nog weleens geschonden.
De Haan noemt het voorbeeld van iemand die binnen zijn eigen bedrijf een intern coachingsprogramma had opgezet. ,,Ervaren managers van die organisatie kregen een coach toegewezen. Zij hadden het idee dat alles wat ze zeiden vertrouwelijk was, maar de coaches vertelden weer aan een hogere leidinggevende wat ze tijdens de sessies hoorden." Dit soort voorbeelden komt hij regelmatig tegen. ,,Als die coaches een supervisor hebben, kan die er iets van zeggen en ze enigszins in het gareel houden."