Lot van de klokkenluider: ontslagen, onder druk gezet of weggepest
Klokkenluiders hebben vaak last van ernstige en langdurige psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University. ,,De stress duurt niet een week, maar een hele lange tijd. Daar gaan mensen aan onderdoor.”
Uit het onderzoek van de Tilburgse universiteit blijkt dat 80 procent van de klokkenluiders kampt met zeer negatieve effecten voor werk en inkomen, bij 50 procent heeft het negatieve effecten op het gezinsleven en 45 procent heeft ernstige psychische klachten. Hoogleraar Victimologie en onderzoeker Peter van der Velden: ,, Vanuit collega’s of leidinggevenden worden ze onder druk gezet, ze kunnen ontslagen of weggepest worden of er worden andere maatregelen genomen die de klokkenluiders beschadigen.”
27 klokkenluiders
De hele samenleving geniet ervan, maar jij betaalt de prijs
Van der Velden vergeleek 27 Nederlandse klokkenluiders met andere groepen: een groep met dezelfde demografische kenmerken, met kankerpatiënten, met een groep arbeidsongeschikten en gezonde mensen. ,,Eigenlijk zie je op alle vlakken dat het met klokkenluiders slecht gaat”, zegt Van der Velden. De klachten zijn zelfs vergelijkbaar met die van slachtoffers twee tot drie weken na de Vuurwerkramp in Enschede, waar hij eerder onderzoek naar deed. ,,Het is de eerste keer dat ik een groep tegenkom die zo hoog scoort.”
De helft van de klokkenluiders is het afgelopen jaar in behandeling geweest. Ook mensen die al langer klokkenluider zijn, blijven met chronische klachten kampen, blijkt uit het onderzoek.
Steun
Volgens de onderzoeker is het belangrijk om vanaf het eerste moment ondersteuning te bieden en is het wijsheid voor mensen die aan de bel trekken om direct contact te zoeken met lotgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt.. ,,Klokkenluiders vertellen zelf dat ze vaak al klokkenluider zijn voordat ze er erg in hebben. Je maakt melding van iets waar de hele samenleving last van heeft en het eindresultaat is dat je thuis zit zonder werk en inkomen. De hele samenleving geniet ervan maar jij betaalt de prijs.”
Dat ervaart ook Paul Schaaf. Hij trok in 2001 zelf aan de bel over de veiligheid in de kernreactor in Petten en begeleidt nu als voorzitter van de Expertgroep Klokkenleiders lotgenoten. ,,Je ziet dat mensen ontzettend geraakt worden. Ze willen de wereld rechtvaardiger en beter maken, maar worden ontzettend gestraft”, zegt hij. ,,Delen geeft opluchting. Ik stond zelf redelijk sterk in mijn schoenen en had twee banen. Mijn baan bij de kernreactor raakte ik kwijt, maar mijn andere baan hield me op de been net als de contacten met andere klokkenluiders.”
Wel melden
Schaaf: ,,Klokkenluiders hebben het hart op de goede plek en kijken niet weg. Eigenlijk zou iedereen dat moeten hebben. Als je iets ziet dat niet klopt, meld je dan tijdig. De Expertgroep Klokkenluiders of het Huis van de Klokkenluiders kunnen helpen en adviseren wat je moet doen of laten.
Onderzoeker Van der Velden adviseert collega’s bovendien om goed contact te houden met klokkenluiders. ,,Het gaat niet over aardig of onaardig, het gaat over een misstand die verholpen moet worden. Probeer te voorkomen dat mensen tegen elkaar worden uitgespeeld.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Reconstructie: Hoe het Huis voor Klokkenluiders in kon storten
Het Huis voor Klokkenluiders moest melders van misstanden op de werkvloer helpen, maar faalde door een interne richtingenstrijd. Een reconstructie van waar het misging, op basis van interne bronnen en documenten. -
PREMIUM
Oude tv wegbrengen naar de kringloop? Dan moet je je straks laten registreren: ‘Zit hier niet op te wachten’
Eigenaren van antiekwinkels, kringlopen en tweedehandswinkels zitten met de handen in het haar. Zij moeten als het aan het kabinet ligt duizenden schilderijen, lepels, televisies en juwelen stuk voor stuk digitaal registreren. Ondoenlijk, stellen handelaren. -
Nieuwe klokkenluiders binnen ministerie
Na de affaire bij het onderzoeksinstituut WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn drie nieuwe klachten binnengekomen over mogelijke integriteitsschendingen binnen het departement. Al met al is de affaire de vervelendste erfenis van het vorige kabinet aan het worden. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Operationeel directeur Thuisbezorgd voorlopig weg om misdragingen
Operationeel directeur Jörg Gerbig vertrekt voorlopig bij Just Eat Takeaway vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd bekendgemaakt vlak voor de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. -
PREMIUM
Corona-jobhopper heeft vaak spijt: ‘Stuit op dezelfde problemen’
Corona heeft werknemers wereldwijd aan het denken gezet. Velen namen ontslag. Maar in hun nieuwe baan zijn ze lang niet altijd gelukkiger, blijkt uit onderzoek.