‘Mijn man zei: het is wel gek dat je minder verdient dan een kantinejuf’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joke (58), ze werkt sinds 2000 voor 16 uur als onderwijsassistent op een basisschool. Ze heeft hiervoor 17 jaar in het speciaal onderwijs gewerkt. Joke heeft de mbo-opleiding kinder- en jeugdverzorging gedaan.
Wat verdien je?
,,Ik zit in salarisschaal vier, trede 11. Mijn bruto-salaris is 2298 euro op fulltime-basis.”
En hoeveel is dat voor jou?
,,Mijn man houdt de financiën bij. Dus wat er overblijft? Tsja, ik weet het niet. Wacht ik vraag het even... Mijn netto-inkomen is 877,40 euro.”
Blij mee?
,,Nou, ik vind het lastig om te zeggen, maar eigenlijk is het antwoord ‘nee’. Ik vind dat ik meer betaald mag krijgen voor het werk wat ik doe. Want als ik het vergelijk met andere mensen van deze salarisrubriek - zo was er eens een mevrouw die werkt op de broodafdeling van de AH - zij verdient ongeveer net zoveel als ik. En zij komt niet terug voor vergadering of studiedagen.”
Heb je geprobeerd om te onderhandeld over je salaris?
,,Ik heb het artikel uitgeprint en meegenomen naar mijn directrice. Maar haar reactie was dat het een vaststaand salaris is en er niet over onderhandeld kan worden.”
Kun je onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik laat mij regelmatig bijscholen. Onlangs heb ik een dyslexie-cursus van 500 euro betaald gekregen. Dat is super, maar daar heb ik wel om moeten zeuren. De vorige cursussen heb ik zelf betaald.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik heb het gecheckt bij een collega. Ook zij is van speciaal onderwijs naar regulier onderwijs overgestapt. En daardoor in een schaal lager gekomen. Ik ben nu wel aan het nadenken om weer naar speciaal onderwijs te gaan. Maar het liefst blijf ik waar ik nu zit, want ik vind mijn werk heel leuk. Jeetje, waarom kunnen ze niet gewoon meer betalen?”
Heb je het er met collega’s over?
,,Bedragen worden niet genoemd. En eerlijk gezegd heb ik me er nooit mee bezig gehouden. Mijn man heeft jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt en financieel hebben we het altijd prima gehad. Maar onlangs zei mijn man: waarom zou je er niet reëler naar kijken? Het is toch wel gek dat je minder verdient dan een kantinejuf.”
En nu?
,,Ik stop graag extra tijd in mijn werk, maar ik merk dat het voor lief wordt aangenomen. Ik denk dat het goed is om nu te bekijken: waar liggen mijn verantwoordelijkheden. Vrijdag 15 maart staakten de leraren voor betere condities. Ik heb niet gestaakt, want het gaat niet over meer geld voor ondersteunende functies. Soms vraag ik me af: moet ik dan de stap zetten om ergens anders te werken? Maar ja, waar dan?”
Verdient Joke genoeg?
Leeftijd: 58 jaar
Opleidingsniveau: MBO
Functie: Onderwijs overig
Branche: Onderwijs en wetenschap
Werkervaring: 19 jaar
Aantal werknemers: 21 tot en met 50 werknemers
Budget: Nee
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 2.870 euro bruto. Dat is 572 euro meer dan Joke krijgt. ,,Ik word er nerveus van. Hoe kunnen wij klassenassistenten voor onszelf gaan opkomen?”
Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMwat te doen?
Dichte Ketheltunnel exemplarisch voor huidige krappe arbeidsmarkt: ‘Vicieuze cirkel’
Twee medewerkers zijn ziek en vervolgens moet de Ketheltunnel urenlang dicht. Het lijkt het zoveelste bewijs dat Nederland piept en kraakt als gevolg van personeelstekorten. Kunnen we op meer plekken dit soort ellende verwachten? Ja, zeggen experts. -
Lonen stijgen steeds sneller, lage inkomens profiteren
De lonen stijgen stevig door. In april werden de hoogste loonsverhogingen in dertien jaar afgesproken. Lage inkomens profiteren het meest. -
Salaris
Verpleegkundige Ramona: ‘Een dokter schrok toen hij hoorde wat ik verdien’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ramona (38), verpleegkundige in een ziekenhuis. Ze is al 18 jaar verpleegkundige bij hetzelfde ziekenhuis. Ze werkt 22 uur per week. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Salaris
‘Toen ik in loondienst kwam, kreeg ik er 250 euro bij’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: heftruckchauffeur Ayrton (24). -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Salaris
‘Een tarief lager dan 450 euro per dag kan ik makkelijk afslaan’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: freelance telecomconsultant Rully (37).