Moeten we niet gewoon méér uren gaan werken? ‘Iedereen die ik ken houdt hoofd net boven water’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: herwaardering van werk.
We hebben in Nederland momenteel een schreeuwend tekort aan personeel. Er staan 400.000 vacatures open en overal in het land loopt van alles vast - met name in de zorg, het onderwijs, de bouw, de horeca en de dienstverlening. De redenen: vergrijzing, verzelfstandiging, het ontstaan van nieuwe banen (hallo, crypto-influencers!), en het overstappen naar banen met meer zekerheid tijdens de coronacrisis.
Het is een onderwerp waar de knapste koppen van het land zich nu over buigen. Bijvoorbeeld de SER, die vorige week een rapport publiceerde. Hun belangrijkste conclusie: mensen moeten gewoon maar méér uren gaan werken.
Ik twijfel over deze oplossing. Als stress-expert zie ik juist veel mensen die gebukt gaan onder werkdruk. Als ik om me heen kijk, krijg ik niet de indruk dat mensen uren per week over hebben waarin ze nu maar wat lanterfanten. Sterker nog: iedereen die ik ken is takkesdruk, en houdt het hoofd maar nét boven water in de maalstroom van werk, het draaien van de BV Gezin en andere verplichtingen. In het belang van de economie mogen dan méér uren gewenst zijn, in het belang van de gezondheid zou ik juist pleiten voor ietsje minder.
Lees ook bij Intermediair: Wat kan ik doen als ik de werkdruk te hoog vind?
Essentiële banen
Om het arbeidsprobleem aan te pakken is er volgens mij iets anders nodig. Het personeelstekort is namelijk ook een waarderingstekort. De grootste tekorten spelen bij beroepen die weinig worden gewaardeerd, veel regeldruk kennen, idiote werktijden hebben, en bovendien slecht worden betaald. Zolang in Nederland een verpleegkundige met twintig jaar ervaring minder salaris ontvangt dan een net startende ‘social media marketeer’, moeten we niet gek opkijken dat mensen massaal zware arbeid verruilen voor computerwerk.
De grootste tekorten spelen bij beroepen die weinig worden gewaardeerd, veel regeldruk kennen, idiote werktijden hebben, en bovendien slecht worden betaald
Er is dus een brede herwaardering nodig van werk. Mijn voorstel: de meest essentiële banen het meest ontzorgen, en het beste waarderen. Je zou bijvoorbeeld kunnen werken met een systeem met categorieën. Categorie A: de mensen zonder wie er gelijk levensgevaar ontstaat - denk artsen, verpleegkundigen en politie. Hier denk ik aan twee keer modaal. Dan groep B, zonder wie er grote problemen ontstaan op de middellange termijn: docenten, conducteurs, afvalverwerkers, bagagesjouwers. Categorie C zijn de mensen die ons leven aanwijsbaar makkelijker of leuker maken: horeca, therapeuten, kappers, entertainers. Tot slot categorie D (hier denk ik minimumloon): de mensen die - laten we eerlijk zijn - niemand echt zou missen als ze er niet waren. Talkshowgasten, managementconsultants, sneaker-designers, flitshandelaren, en ja: ook columnisten.
Het is maar een ideetje, he? Ik laat het uitwerken graag aan de mensen die écht wat kunnen. Ik hoor wel op welke rekening ik mijn te veel betaalde salaris mag terugstorten.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUM
‘Niet alleen Geert Wilders’ heeft bewaking nodig: vraag groeit, maar tekort aan beveiligers loopt op
Teststraten of asielzoekerscentra die een beveiliger voor de deur willen hebben, politici die steeds vaker om bewaking vragen: de vraag naar goede beveiligers neemt toe. Tegelijkertijd krijgen beveiligingsbedrijven de roosters maar lastig rond. ,,Je moest eens wéten hoeveel aanvragen we binnenkrijgen, voor één weekend alleen al.’’ -
‘Wat een baas vaak niet doorheeft, is hoeveel je eigenlijk al op je bord hebt liggen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: deprioriteren.
-
PREMIUMaan de slag
Verslaggever Danique draait een dagje volle bak mee in de horeca: ‘Ondanks vakantietijd is het vliegen’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 6: De horeca. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Vakbonden willen Europese maximumtemperatuur voor veilig werken
Een Europese koepelorganisatie van vakbonden pleit maandag bij de Europese Commissie voor het instellen van een maximumtemperatuur waarbij er veilig gewerkt kan worden door mensen die buiten werken. De oproep komt nadat tijdens de recente hittegolf in Europa in Madrid drie arbeiders tijdens het werk zijn overleden.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer