Nieuwe werktrend: dit kan career cushioning jou volgens experts opleveren
Ben je nog tevreden met je baan, maar kijk je wel verder naar andere carrièremogelijkheden? Dan ben je bezig met career cushioning, oftewel carrièredemping. Je onderzoekt een volgende stap in je carrière, voor het geval je je huidige baan verliest. Maar is dat wel zo slim?
De term career cushioning stamt uit de datingwereld. Cushioning wordt namelijk toegepast door mensen die niet zeker zijn van hun huidige relatie. Ze houden een plan B (of C) achter de hand, mocht plan A niet werken. Deze back-up zorgt ervoor dat de break-up niet zo hard aankomt en je snel weer door kan met je leven.
Werknemers in Amerika en Engeland hebben deze term overgenomen en toegepast op hun loopbaan. Bij career cushioning ben je nog tevreden met je huidige baan, maar zorg je wel voor een back-upplan. Mocht je geen contractverlenging krijgen of gaat de werkgever failliet? Dan heb je altijd nog een carrièreplan om op terug te vallen.
In de Engelstalige landen is het nu een trend op LinkedIn, mede vanwege de massaontslagen bij bedrijven zoals Twitter, Facebook en WhatsApp. Bij Twitter wil eigenaar Elon Musk waarschijnlijk 3700 van de 7500 personeelsleden ontslaan. Bij Meta (het moederbedrijf van WhatsApp en Facebook) verdwijnen er mogelijk 11.000 banen. Werknemers zijn dus op zoek naar zekerheid in deze onzekere tijd, wat uitgroeit tot de trend career cushioning.
Lees ook bij intermediair: Hoe kan ik achterhalen wat mijn ambities zijn?
Career cushioning maakt je aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt
Bij career cushioning volg je bijvoorbeeld verschillende opleidingen en cursussen om aantrekkelijk te blijven voor andere werkgevers, houd je de vacatures in de gaten en voer je netwerkgesprekken. ,,Dit is niet nieuw. Vroeger heette het ‘werken aan je employability’, oftewel je inzetbaarheid”, zegt Carien Karsten, psychotherapeut en coach. ,,Het is heel slim om te doen.”
Zeker in deze tijd, legt Karsten uit. ,,Mensen blijven niet meer veertig jaar bij dezelfde werkgever. Ze staan nu veel meer open voor andere opties en zijn flexibeler geworden in het maken van keuzes. Daar is career cushioning een perfect voorbeeld van. Het zorgt ervoor dat je verder kijkt en niet stil blijft staan in de loopbaan. Dat is zonde.”
Loopbaancoach Jessica den Ouden is het hier mee eens, maar vindt het idee achter career cushioning te negatief. ,,Je bent te veel bezig met een doemscenario waarin je mogelijk je baan gaat verliezen. Je kan het ook positief benaderen en je gewoon richten op jezelf en je ontwikkeling. Aan je loopbaan werken kan altijd, ook als je nog tevreden bent met je huidige baan.”
Je moet de veiligheid loslaten en een risico nemen
Sta stil bij je kansen op de arbeidsmarkt
In Nederland is het ook een stuk moeilijker om te worden ontslagen, in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika. De werknemer wordt goed door de wet beschermd. ,,Maar je loopbaan kan altijd veranderen. Bij career cushioning is het goed dat je hier bewust van wordt”, zegt Den Ouden. Maar hoe moet je dit dan aanpakken? ,,Stel jezelf de volgende vragen: Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt? Wat kan je nog leren en hoe blijf je blij in je huidige baan? De antwoorden helpen je om meer richting te geven aan je wensen en hoe je die waar kan maken in je loopbaan.”
Je hoeft ook niet direct een volledige carrièreswitch te maken bij career cushioning, vertelt Karsten. ,,Soms kan je er ook voor kiezen om vier dagen per week te blijven werken in je huidige baan en één dag in je loopbaan te investeren. Je kan dan een deeltijdstudie volgen, maar ook tijd investeren in je hobby of vrijwilligerswerk. Je ontdekt dan vanzelf waar je energie van krijgt, zonder dat je te veel druk op jezelf legt.”
Veiligheid in je baan loslaten en risico’s nemen
Toch zit er wel een wat spannende eigenschap aan career cushioning. ,,Je moet de veiligheid loslaten en een risico nemen”, zegt Karsten. Het is een kwestie van durven om het vertrouwde - je huidige baan - eventueel los te laten. ,,Maar als je iets echt graag wil, dan komt het wel goed. De grootste beloning komt van iets waar je onzeker over bent, maar wat uiteindelijk toch lukt. Het geeft je meer zelfvertrouwen en je krijgt veel meer plezier in je werk.”
Maar voordat het zelfvertrouwen komt, moet je eerst ontdekken wat je echt wil, benadrukt Den Ouden. ,,Investeer hierin. Misschien via career cushioning, of gewoon het uitstippelen van je loopbaan. Je hoeft niet direct een plan B klaar te hebben, maar investeer vooral in jezelf. Stilstaan is nooit goed.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Arjen had een overlevingskans van 2 procent, na wonderbaarlijk herstel leeft hij nu zijn droom
Nederland vaarwel zeggen voor een eigen bedrijf in het buitenland: Lenja te Velde (54) en haar partner Arjen van Weeghel (55) namen die stap na een bijzondere moeilijke periode in hun leven. Arjen kreeg begin 2022 een longembolie waarna zijn leven aan een zijden draadje hing. Toen hij bijkwam uit zijn coma, wist hij wat hij wilde: wijnboer worden. Inmiddels runnen de twee een wijnboerderij in Italië. -
PREMIUM
Deze lastige vragen kun je geheid verwachten bij een sollicitatiegesprek (en dit is je antwoord)
Solliciteren is spannend. Je wilt een goede indruk maken in een gesprek met je potentiële nieuwe werkgever, maar dat is simpeler gezegd dan gedaan. Zelfs de ogenschijnlijk meest simpele vragen kunnen je met je mond vol tanden laten staan. Twee sollicitatiecoaches en een hr-expert weten hoe je vijf veelvoorkomende én lastige sollicitatievragen het beste beantwoordt. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Trend op TikTok
Het absoluut minimale doen op werk: ‘quiet quitting’ populair onder jongeren
Je laptop om 17.00 uur dichtklappen, alleen je toegewezen taken uitvoeren en meer tijd doorbrengen met je familie. De nieuwe werktrend quiet quitting lijkt een ideale oplossing tegen een burn-out. Toch raden experts het volgen van de trend niet aan. -
video
‘Waarom denken we altijd maar aan hoog, hoger, hoogst en aan zoveel mogelijk geld?’
Leraar, schrijver, columnist, spreker en bestuurder. Het is een korte samenvatting van Merel van Vroonhoven. De oud-topbestuurder weet als geen ander hoe het is om je hart te volgen op de arbeidsmarkt. ,,Je bent nooit te oud om een andere afslag te nemen.”
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
column
‘Quiet quitting’ klinkt leuk, maar is het in Nederland wel echt nodig?
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: quiet quitting -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.