Romy (31) knokte zich via mavo, mbo, hbo én universiteit naar haar droombaan
Op de middelbare school weet Romy Decates ineens wat ze wil worden: orthodontist of tandarts. Ze weet ook dat ze vanaf de mavo een lange weg te gaan heeft. Decates worstelt zich stap voor stap door het mbo, hbo en uiteindelijk een universitaire studie om haar droombaan te bereiken. Dertien jaar later is ze dan eindelijk officieel tandarts.
In een LinkedIn-bericht vertelt Romy Decates (31) over haar studiepad en de moeite die ze heeft moeten doen om te komen waar ze nu is. De post blijft niet onopgemerkt en krijgt duizenden reacties. Veel mensen spreken hun bewondering uit voor haar doorzettingsvermogen. Een doorzetter is Decates zeker, al kent haar verhaal niet meteen een vliegende start.
Want hoewel ze meer in haar mars heeft, gaat het niet direct goed op de middelbare school. ,,Ik kwam door een lagere cito-score in een vmbo-tl/havo-klas terecht. Het was weinig studeren en veel chillen. Maar dat vond ik toen wel prima.”
Als ze rond haar 14de een beugel krijgt en veel naar de orthodontist moet, weet Decates ineens wat ze met haar leven wil. ,,Het vak leek me direct interessant. Ook zag ik daar elke keer nieuwe auto’s voor de deur staan. Toen ik mijn moeder vroeg hoe ze aan die auto’s kwamen zei ze: ‘Omdat deze mensen veel geld verdienen’. Ik dacht: dat kan ik ook.”
Bèta-vakken nodig
Maar omdat Decates op de mavo zit behoort een opleiding Tandheelkunde niet direct tot de mogelijkheden. ,,Mijn mavo-docent zei: ‘Als je dan toch zo goed weet wat je wil gaan doen, kun je beter naar het mbo gaan, dat is veel beroepsgerichter’. Ik kon naar de havo, maar heb dat advies toen maar opgevolgd.”
Decates rondt de mbo-opleiding Tandartsassistente cum laude af en kan direct doorstromen naar de hbo-studie Mondzorgkunde. Ook voor die opleiding slaagt ze. ,,Maar toen was ik klaar en vond mezelf nog te jong om de rest van mijn leven te werken. Daarnaast was mijn interesse in de tandheelkunde zo groot geworden, dat ik graag verder wilde, ik wilde nog meer leren over het vak.”
Mijn interesse in de tandheelkunde was zo groot geworden, dat ik graag verder wilde
De volgende stap: Tandheelkunde studeren aan de universiteit. Maar daar heeft Decates niet de benodigde vwo-bètavakken (natuur- en scheikunde, wiskunde en biologie) voor. Die besluit ze op havo-niveau alsnog te halen, via het volwassenenonderwijs. Voor twee vakken krijgt Decates een onvoldoende terug, niet genoeg om ze ook op vwo-niveau te halen. Haar droombaan kan in de prullenbak. Dan krijgt ze de tip om een kijkje te nemen op een particuliere school, het James Boswell Instituut in Utrecht. ,,Daar betaal je meer voor, zo’n 1000 euro per vak volgens mij. Maar ik kreeg wel de aandacht die ik nodig had en haalde het wel.”
Hoge studieschuld
Ineens is tandarts worden weer een mogelijkheid als Decates wordt ingeloot voor de opleiding Tandheelkunde. Omdat ze al een diploma Mondzorgkunde op zak heeft, kan ze de bachelor in twee jaar doen in plaats van drie jaar. Daarna volgt nog een master. ,,Maar alles bij elkaar heb ik wel 13 jaar lang gestudeerd.”
Tot haar universitaire studie is het Decates gelukt om studieschuldvrij te blijven. Maar omdat ze al een bachelordiploma heeft in dezelfde sector, moet ze per studiejaar 20.000 euro instellingscollegegeld betalen, bovenop het gewone collegegeld. ,,Sommigen stoppen net voor hun afstuderen met de studie, zodat ze dat bedrag niet hoeven te betalen voor een tweede bachelor. Maar ik maak graag alles af waar ik aan begin, dat geeft ook meer zekerheid. Wel jammer dat ik door dat papiertje nu een enorme schuld heb. Die mooie auto voor de deur zit er dus voorlopig niet in.”
Hekel aan hiërarchie
Sinds vorige week is Decates dan officieel tandarts, in de praktijk in Rotterdam waar ze acht jaar lang als mondhygiënist werkte. ,,Ik vond dat werk net zo leuk, ik heb nu alleen iets meer kennis.” En dat is precies wat Decates graag wil benadrukken: tandarts zijn is niet per se beter dan mondhygiënist of tandartsassistent. ,,Ik heb een hekel aan die hiërarchie. De assistente naast de stoel is net zo belangrijk. Als zij er niet is, kan ik niet werken.”
Ik heb een hekel aan die hiërarchie. De assistente naast de stoel is net zo belangrijk
Het eindpunt is bereikt, hoewel Decates ook nog door zou kunnen leren voor orthodontist. ,,Daar zou ik dan weer vier jaar voor moeten studeren, dat ga ik niet doen. Misschien ga ik me nog wel specialiseren. Of lesgeven, dat lijkt me ook heel leuk. Maar voor nu is het wel fijn dat het even rustig is.”
Of haar studiepad korter had kunnen zijn, daar mijmert ze weleens over. ,,Het had me in ieder geval een hoop tijd gescheeld als ik een hoger advies voor de middelbare school had gekregen. Maar ik heb nu wel een verhaal en ik kan mensen wat meegeven. Het merendeel heeft het in zich om hogerop te raken, je moet er alleen wel wat voor doen.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
rechter oordeelt
KLM-medewerker (59) na 22 jaar dienstverband ontslagen vanwege meenemen iPad
Een iPad mee naar huis nemen, wetende dat het niet van jou is maar van het bedrijf waarvoor je werkt? Dat leverde een medewerker van luchtvaartmaatschappij KLM ontslag op staande voet op. De 59-jarige man stapte boos naar de rechter, maar kreeg nul op rekest. ‘Hier is sprake van ernstig verwijtbaar handelen’, luidt het oordeel. -
PREMIUMAan het werk
‘Boomer’ Benno (62) wilde hip blijven, maar werd ontslagen toen er een nieuwe wind waaide
‘Boomer’ Benno (62) doet alles om jong en hip over te komen, maar werd toch ontslagen toen er een nieuwe wind door het bedrijf waaide. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en helpt hem op pad. -
PREMIUM
Dit strooizout van Pieter (21) voorkomt gladheid en ‘vreet’ ook nog eens CO₂ op
Met de uitzonderlijk zachte temperaturen waarmee het jaar begonnen is, lijkt vrieskou en vorst ver weg. Maar winter is het. En dan kan het het kwik binnen mum van tijd een vrije val maken. De 21-jarige Bunschotense ondernemer Pieter van Middelaar popelt. Hij maakt gemeenten en bedrijven alvast warm voor zijn CO₂-neutraal strooizout. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
PREMIUMColumn
Als je het algehele sentiment moet geloven, ben je op je 50ste opeens incontinent, kalend en seniel
Als we de grapjes rond iemands 50ste verjaardag mogen geloven, word je vanaf die dag opeens incontinent, seniel, en hulpbehoevend. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en wil juist van al die stereotypes en vooroordelen af. -
PREMIUM
Zelfs in buitenland is interesse: hoe Marc doodzieke bomen redt door ze op te warmen
Kastanjebomen die ziek zijn even opwarmen, waardoor het bacterietje doodgaat en de boom weer opleeft. Het idee is simpel, maar ja.. kom er maar eens op. Deze uitvinding van Marc Derksen uit Gouda wint in heel Europa aan populariteit. Ondertussen werkt Derksen ook aan een oplossing voor palmbomen en irritante mama-kevertjes.Gouda