Salarisdip na WW-uitkering: managers gaan het meest achteruit in loon
Mensen die in de WW terecht komen, moeten in een baan daarna vaak genoegen nemen met een lager salaris. Maar er is hoop: de meeste mensen die binnen een jaar een baan vinden, verdienen na een jaar zelfs meer dan voordat ze werkloos raakten.
Het UWV deed onderzoek naar het effect van werkloosheid op het inkomen. ,,Een lager salaris kan een belemmering zijn om een baan te accepteren”, weet UWV-arbeidsmarktonderzoeker Menno de Vries. Gemiddeld verdienen mensen 2290 euro bruto voordat ze in de WW komen, dat neemt met gemiddeld 5 procent af als ze weer aan het werk zijn.
Niet-technisch beroep
Uit het onderzoek - waarbij werd gekeken naar mensen die in 2016 en 2017 in de WW kwamen - blijkt vooral dat mensen die langer dan een jaar in de WW zitten, er hard op achteruit gaan (21 procent). Deze groep is vaak ouder, heeft een hoger salaris, een niet-technisch beroep en had vaak een vaste baan. Deze groep is overigens een minderheid: vier op de vijf mensen vindt binnen een jaar werk en een op de vijf in het tweede jaar.
Verdien jij genoeg in jouw functie? Check het in twee minuten met de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank
,,Het grootste inkomensverlies zien we bij managers”, aldus De Vries. ,,Dat is een beroepsgroep die steeds kleiner wordt en daarom zullen ze iets meer moeite moeten doen om een baan te vinden. Helemaal als ze hetzelfde loon willen behouden.” Managers die binnen een jaar werk vinden, leveren gemiddeld 9 procent van hun salaris in. Mensen die in een sector werken waar veel schaarste is – zoals de techniek of de logistiek – hebben meer geluk. Hun loonverlies is met 3 procent het kleinst.
Managers die binnen een jaar werk vinden, leveren gemiddeld 9 procent van hun salaris in
Twee oorzaken
Het lagere salaris heeft twee oorzaken, zegt De Vries. ,,Het uurloon is lager en mensen werken gemiddeld minder uren dan voordat ze werkloos werden. Daarna zien we dat ze weer meer uren gaan werken voor een hoger loon, waardoor het salaris toeneemt.” Gemiddeld verdienen mensen nadat ze een jaar aan het werk zijn 2 procent meer dan voordat ze beroep moesten doen op de WW. Personen tot 40 jaar springen eruit: zij verdienen 5 procent meer.
,,Veel mensen vinden aanvankelijk een flexibele baan”, zegt De Vries. ,,Dan heb je gewoon wat minder zekerheid over het aantal uren dat je gaat werken. Een jaar later kunnen mensen vaak doorgroeien en dan neemt het aantal uren toe.” Ook tussen hoger- en lageropgeleiden is er een verschil: lageropgeleiden gaan er het minst op achteruit, maar een jaar later zijn hogeropgeleiden er juist meer op vooruit gegaan. ,,Lageropgeleiden blijven vaker flexibel werken, terwijl hogeropgeleiden sneller carrière kunnen maken”, ziet De Vries.
Het is nooit leuk als je er in inkomen op achteruit gaat, maar we zien dat het een tijdelijke situatie is
,,Voor de meerderheid van de werkenden zijn deze resultaten goed nieuws”, denkt De Vries. ,,Het is nooit leuk als je er in inkomen op achteruit gaat, maar we zien dat het een tijdelijke situatie is en dat de meeste mensen het verlies een jaar later hebben ingelopen.” De enige groep voor wie dat niet geldt zijn mensen die langer dan een jaar aanspraak moeten maken op de WW-uitkering. ,,Die zullen waarschijnlijk ook wel weer opkrabbelen, maar het verlies is eigenlijk te groot om binnen een jaar weer op het oude niveau terug te zijn.”
Gunstige tijd
Of de krapte op de arbeidsmarkt en het economische tij van invloed is op de resultaten, durft De Vries niet te zeggen. ,,Het is een gunstige tijd, dat zou kunnen meespelen. Of het loonverlies in minder goede tijden hoger is, durf ik niet te zeggen omdat dit de eerste keer is dat we dit hebben onderzocht.” Het UWV gaat het onderzoek de komende jaren herhalen om daar meer over te kunnen zeggen, aldus De Vries.
Een uitgebreid netwerk biedt kansen op de arbeidsmarkt. Maar hoe bouw je dat op? Dit zijn de tips van coach Charlotte van 't Wout:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Bij dit bedrijf mag je álles declareren (als je maar je gezond verstand gebruikt)
Met het einde van het jaar nadert bij veel bedrijven de deadline om de declaraties voor 2019 in te dienen. Bij softwarebedrijf AFAS is dat niet langer een ingewikkeld gedoe met stapels bonnen en een veelvoud aan formulieren. Zij deden de regeltjes voor declaraties de deur uit. ‘Het enige wat we vragen is dat medewerkers hun gezond verstand gebruiken.’ -
PREMIUM
Veel animo bij Oekraïense vluchtelingen voor speeddate met ondernemers: ‘Ik ben het stilzitten zat’
Gretig sprongen de Oekraïense vluchtelingen van tafeltje naar tafeltje tijdens een speeddate-avond met werkgevers in Coffee Corazon. Werken willen ze, liever vandaag nog dan morgen. Al is het uurloon bij huishoudketen Blokker of in de horeca wel even slikken. ,,Een beetje weinig.’’ -
PREMIUM
Arbeidsbeperkte Wopke (61) moest jarenlang onbetaald werk doen: ‘Ze zijn hem letterlijk vergeten’
Een 61-jarige man met een beperking is letterlijk vergeten door de gemeente Goeree-Overflakkee, waardoor hij in plaats van drie maanden drie jáár in de sociale werkplaats heeft meegedraaid. Drie jaar zonder salaris en zonder pensioen op te bouwen. Vakbond FNV is laaiend over de manier waarop deze ‘gratis kracht’ is behandeld. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Frederiek is pas 22 jaar, maar start nu al haar vierde bedrijf: ‘Een heel imperium? Wie weet’
Een hippe, jonge meid van 22, maar ook directeur van haar eigen camperverhuurbedrijf. Bij Frederiek van Ruiten stroomt puur ondernemersbloed door de aderen. Ze verkocht kleding en bierglazen, had een ijscobus en zit nu in de campers. -
PREMIUMmet video
Vivienne vond babywereld ‘truttig en onpraktisch’; nu gebruiken miljoenen baby’s haar fopspeen en S-fles
De kans is groot dat de fopspeen of het flesje van je baby is ontworpen in Bilthoven. In een bedrijfspand naast het station zetelt Difrax, marktleider op het gebied van babyproducten in ons land. Vivienne van Eijkelenborg nam het bedrijf in 1999 over van haar ouders en zorgde voor een aantal revolutionaire innovaties in de babybranche. In 2016 werd ze gekozen tot Zakenvrouw van het Jaar.