Sandra is dierenarts: ‘Uiteraard moet je goed kunnen omgaan met dieren, maar ook met mensen’
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Sandra Knapen-Müller (30) is dierenarts bij de Dierenkliniek Parkweg in Voorburg.
Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
,,Mijn beroep is heel veelzijdig. In de ochtend opereer ik. Dat zijn standaard, maar zeker ook spannende operaties. Denk aan sterilisaties, het verwijderen van een tumor of een vreemd voorwerp uit het maagdarmkanaal. In de middag heb ik spreekuur met preventieve zorg, zoals gezondheidscontroles, vaccinaties en zieke dieren met uiteenlopende symptomen.”
Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
,,Ik ben altijd al gek op dieren geweest, mijn ouders namen me veel mee naar de kinderboerderij. Vroeger schreef ik in een vriendenboekje al op dat ik dierenarts wilde worden. Mijn studiekeus was dan ook makkelijk: ik wilde diergeneeskunde studeren. In 2016 ben ik als gezelschapsdierenarts gestart.”
Gezelschapsdierenarts, wat is dat precies?
,,Een gezelschapsdierenarts behandelt huisdieren zoals honden en katten, maar ook konijnen, cavia’s en alle andere dieren die mensen als huisdier hebben. Naast gezelschapsdierenarts heb je bijvoorbeeld ook een veearts of paardendierenarts.”
En, bevalt het?
,,Ja, zeker. Ik vind het heel fijn dat ik bij een kleine kliniek werk. We hebben veel vaste klanten en daardoor ken ik de dieren en hun eigenaren goed. En de werksfeer is prettig en collegiaal.”
Wat is het leukst?
,,Als een moeilijke operatie een goed resultaat heeft en het dier gezond en blij naar huis gaat. Maar ook de momenten waarop je toch iets extra's kan doen. Ik heb wel eens een dier zelf tijdelijk in huis genomen, omdat de eigenaar er op dat moment niet voor kon zorgen. Daardoor bouw je voor de rest van je leven een band op. Dat is heel bijzonder.”
Wat is minder leuk?
,,Het is natuurlijk vreselijk als een dier overlijdt, terwijl je de oorzaak niet weet. Dat kan soms als falen voelen.”
Welke skills zijn belangrijk?
,,Uiteraard moet je goed kunnen omgaan met dieren, maar ook met mensen. Je moet veel ballen tegelijkertijd in de lucht kunnen houden en empathisch zijn.”
Ik heb wel eens een dier zelf tijdelijk in huis genomen, omdat de eigenaar er op dat moment niet voor kon zorgen
Welk dier is het leukst om te behandelen?
,,Zelf heb ik twee katten, dus als ik een dier moet kiezen is het een kat. Katten kunnen heel oud worden, soms wel twintig jaar. Veel aandoeningen kunnen bij katten goed gemanaged worden door er op tijd bij te zijn. Zo kun je de kwaliteit van leven langer goed houden.”
Hoe is de balans werk-privé?
,,Op zich gaat dat goed. Wel heb ik één keer in de maand een halve weekenddienst en om de drie weken een nachtdienst. Maar tijdens zo’n dienst kun je vaak wel het meest betekenen voor mens en dier, omdat er echt nood is. Dit maakt het doen van spoeddiensten waardevol.”
Wat is je echt bijgebleven?
“In de kliniek zie ik niet zo veel vogels. Tijdens een nachtdienst werd ik gebeld voor een benauwde vogel. Hij had een hele bolle buik en kon daardoor slecht ademen. Met een naald heb ik vocht verwijderd en daardoor knapte hij direct op. Ik had dat nog nooit gezien of gedaan, maar met logisch nadenken en toch maar gewoon doen heb ik wel zijn leven kunnen redden.”
Blijf je tot aan je pensioen dierenarts?
,,Voor nu zit ik hier helemaal op mijn plek. Uiteindelijk wil ik me verder ontwikkelen in bijvoorbeeld het maken van echo’s.”
Dierenartsen gezocht
Collega worden van Sandra? Bij Dierenkliniek Parkweg zijn ze op zoek naar personeel.
Maar je kunt ook bij andere klinieken of bedrijven aan de slag als dierenarts. Ook universiteiten hebben vacatures, zo zoekt de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht medewerkers. Of ga een hele andere kant op en solliciteer op de functie van inspecteur Dierproeven. Bij Nationale Vacaturebank vind je relevante vacatures bij jou in de regio.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Gertjan had een goedlopend bedrijf maar terugbetalen coronasteun kost ’m de kop: ‘Ik ben helemaal kapot’
Rijschoolhouder Gertjan Gerritsen (38) hielp veel mensen met rijangst, ADHD en autisme aan een rijbewijs. Zijn bedrijf liep goed, groeide zelfs. Toch wordt hij nu gedwongen de handdoek in de ring gooien. ,,We zijn op alle vlakken tegengewerkt. Ik ben helemaal kapot.” -
1 op de 5 werkenden voelt zich wel eens onveilig op de werkplek
Grensoverschrijdend gedrag, pesten en discriminatie zijn voor veel werkende Nederlanders nog steeds realiteit. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar sociale veiligheid op de werkvloer. Ook laten de cijfers zien dat niet alle werkgevers aandacht hebben voor het probleem of meldingen serieus nemen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Wat doet een...
Menno (43) lost samen met politie moordzaken op: ‘Voelt goed om bij te dragen aan een veiliger land’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Menno Hoekstra (43), officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, parket Oost-Nederland.
-
Wat doet een...
Carmen wil iedereen aan het moestuinieren krijgen: ‘Mensen weten niet meer waar eten vandaan komt’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Carmen van Heel (28) uit Breda is moestuincoach. -
PREMIUM
‘Als je na werk als een leeggelopen spons thuiskomt is het tijd om het roer om te gooien’
Onderzoek heeft aangetoond dat gezonde medewerkers die zich energiek voelen op het werk, veel productiever zijn. Vitale werknemers zouden dus de prioriteit van iedere werkgever moeten zijn. Hoe kunnen bedrijven helpen personeel meer ‘senang’ te laten zijn op de werkvloer? -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.