Sascha is deurwaarder: ‘Mensen zien je als boeman, maar ik wil juist helpen’
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Sascha Toppinga (40), deurwaarder bij Flanderijn.
Hoe vertel je aan je vrienden over je werk?
,,Ik vertel er eigenlijk niet zo veel over. Als mensen vragen wat ik doe, zeg ik dat ik deurwaarder ben. Als ze doorvragen vertel ik dat dit vaak ook om mensen draait en dat het op een heel sociale manier kan. Het beeld dat mensen hebben over een deurwaarder bevat vaak veel vooroordelen.”
Zoals? Dat je alleen maar geld komt halen?
,,Mensen zien je als een boeman die geld komt innen, terwijl het werk voor mij juist draait om helpen. Soms zie ik schrijnende gevallen, maar ik probeer altijd de mens centraal te stellen. Geïnteresseerd zijn in de persoon achter de voordeur en proberen erachter te komen wat er precies aan de hand is. Hoe is het zo ver gekomen?
Kun je dan daadwerkelijk iets betekenen?
,,Ik probeer altijd te kijken wat er wel mogelijk is en wat er wel betaald kan worden. Als je zo’n vraag stelt, heb je al een ander soort gesprek. Wanneer mensen zeggen dat ze 50 euro per maand kunnen betalen, vind ik het een goed plan om daarmee te beginnen. Zo kunnen we mensen helpen uit een uitzichtloze situatie waar ze denken dat helemaal niets meer mogelijk is.”
Ga je de hele dag langs de deuren?
,,Ik leg inderdaad de hele dag bezoeken af bij particulieren en bedrijven. Veel van die bezoeken zijn bedoeld om procedures bij de rechter te voorkomen, maar ik geef ook vonnissen van rechters af en doe beslagleggingen. Ook voer ik weleens ontruimingen uit, maar die liggen in coronatijd stil.”
Ik vind het mooi om met mensen te werken en het gevoel te hebben dat ik iets voor ze kan betekenen
Is dit jouw droombaan?
,,Ja, ik vind het mooi om met mensen te werken en het gevoel te hebben dat ik iets voor ze kan betekenen. Ik denk dat ik dit tot mijn pensioen blijf doen.”
Heb je nooit te maken met boze mensen, bijvoorbeeld?
,,Ik vind dat er ruimte moet kunnen zijn voor emoties en er zijn dus ook zeker weleens boze mensen. Als je er met open vizier heen gaat, kun je die reactie verminderen. Negen van de tien keer lukt het me om de angel eruit te halen, maar je moet niet bang aangelegd zijn voor dit werk.”
Wat zijn andere vaardigheden van een deurwaarder?
,,Je moet juridisch en sociaal vaardig zijn, maar ook doelgericht en durven doorpakken. Soms krijg je een opdracht en moet er gewoon wat gebeuren, met een combinatie van die eigenschappen lukt dat goed.”
Hoe is dit werk in coronatijd?
,,Ons werk is anders. We hebben minder contact met mensen en brengen de ambtelijke stukken langs in gesloten enveloppen. Het is jammer dat we weinig in gesprek kunnen gaan: juist het sociale is waar mijn kracht ligt.”
Deurwaarders gezocht
Enthousiast geworden over het werk van Sascha? Haar werkgever, Flanderijn, heeft verschillende vacatures openstaan. Zo zoeken ze klantmedewerkers Incasso in Antwerpen en in Den Haag.
Ook andere bedrijven zijn op zoek: zoals Smit & Legebeke Gerechtsdeurwaarders in Ommen. Zij zoeken een fulltime incassomedewerker.
Leuke baan maar zoek je nog wat meer uitdaging? Het Centraal Invorderings Bureau in Rotterdam is op zoek naar een Franssprekende incassomedewerker.
Op zoek naar een baan? Met deze tips maak je ook een videosollicitatie tot een succes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wel willen werken, maar geen kans krijgen: zij vonden met hulp van UWV toch een baan
Om het nijpend personeelstekort terug te dringen, moet er meer geïnvesteerd worden in mensen die nu aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staan. Dat zegt het UWV. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Wat doet een...
Eef (49) is supply chain-manager bij Heineken: ‘Wat we na het werk drinken? Een 0.0-biertje’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Eef Stiekema (49) werkt in de supply chain bij Heineken in Zoeterwoude en is Manager Verpakken.
-
PREMIUM
Niels tovert kale stappers met kwastje om tot unieke herenschoenen: ‘Ik zie dit onze core business worden’
Niels van Mourik is zesde generatie schoenenverkoper. Sinds een aantal maanden is hij ook ‘verver’ van Greve-herenschoenen - een Nederlands kwaliteitsschoenenmerk. ,,Ieder paar is op deze manier uniek. We maken het helemaal op maat en naar de smaak van de klant. In de toekomst zie ik dit onze core business worden.’’ -
Salaris
Yvonne (54): ‘Ik mag niet klagen, vind ik zelf’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Yvonne (54) werkt 31 uur in de week als medewerker op een sociale werkplaats waar ze bloemen bindt. -
Wat doet een...
Wendel (27) is quality engineer bij een theefabriek: ‘In de kantine hebben we alle keus’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Wendel Mare Witteveen (27), quality engineer in de theefabriek van Douwe Egberts.