Sinds corona meer behoefte aan loopbaancoaching: ‘Er vallen meer ontslagen’
Steeds meer Nederlanders maken gebruik van een coach. Door de komst van het coronavirus verschuift de behoefte: in eerste instantie was er veel hulp nodig bij stress en burn-outklachten, nu hebben veel mensen behoefte aan loopbaancoaching.
Delen per e-mail
Coachings-bureau GortCoaching doet jaarlijks onderzoek naar de trends op het gebied van coaching en begeleiding van hun klanten. ,,Maandelijks krijgen we rond de vierhonderd nieuwe aanmeldingen. Daar kunnen we heel veel cijfers uithalen”, aldus arbeidspsycholoog Tosca Gort. Voor het laatste trendrapport is gebruik gemaakt van de laatste 3000 klanten. Het merendeel is vrouw (65 procent) en tussen de 25 en 34 jaar oud (ruim 30 procent).
De belangrijkste trend de afgelopen jaren? ,,Steeds meer mensen hebben een coach. Een kwart van de Nederlandse mensen is in aanraking geweest met een coach en dit percentage stijgt. Tien jaar geleden had niemand er een, nu is het gemeengoed”, ziet Gort. Die ontwikkeling zie je in alle hoogontwikkelde maatschappijen, stelt ze. ,,Als alle basisvoorzieningen als werk, woning en eten op orde zijn, gaan mensen kijken naar hun persoonlijke ontwikkeling. Het is een kenmerk van een hoogontwikkelde maatschappij.”
Mensen komen er nu achter dat ze hun baan niet leuk vinden en willen iets anders gaan doen
Corona
In het trendrapport heeft GortCoaching - op de valreep - ook de invloed van corona nog mee kunnen nemen. ,,In eerste instantie zagen we dat het aantal aanvragen bij ons bureau met tachtig procent terugliep, maar dat nam langzaam weer toe. We kregen meer aanvragen naar aanleiding van stress en burn-outs. Ook waren er mensen die angstig werden en in het gevoel van onrust een voedingsbodem zagen om zichzelf te willen herontdekken. Ze komen er bijvoorbeeld achter dat ze hun baan niet leuk vinden en willen iets anders gaan doen. Dan komen ze vaak terecht bij een coach”, aldus Gort.
Toch verwacht ze dat het aantal mensen die zich met stressklachten zullen melden de komende tijd weer zal afnemen. ,,Er gaan waarschijnlijk veel mensen ontslagen worden. Ik denk dat de vraag gaat verschuiven naar loopbaancoaching”, zegt Gort, die dit weekend al veel aanvragen binnenkreeg over dit onderwerp. ,,We proberen er altijd voor te zorgen dat mensen terecht komen in een sector die ze leuk vinden, maar waar het ook zin heeft om te solliciteren.”
Teamcoaching
Als de situatie het weer toelaat en er weer bijeenkomsten georganiseerd mogen worden voor grotere groepen, verwacht Gort ook een toename in team-coaching. ,,Wat ik nu zie is dat bedrijven met een zwakke cultuur het heel erg zwaar hebben. De arbeidsproductiviteit ligt laag en mensen zijn niet betrokken bij het bedrijf. Daar betalen ze nu de prijs voor doordat mensen bijvoorbeeld niet meer willen werken of niet meer komen.”
In onderstaande video geeft psycholoog Thijs Launspach vijf redenen waarom zoveel jongeren thuis op de bank zitten met een burn-out:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je eens ouderwets zou moeten bellen in plaats van appen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: pak eens - lekker retro - de telefoon. -
PREMIUM
salarisstrookjes 2021 Salaris stijgt, maar voor gepensioneerden ziet 2021 er minder feestelijk uit
Elke werknemer gaat er tientjes per maand in nettoloon op vooruit. Voor een minimumloner komt er gemiddeld 30 euro netto bij per maand. Alleen gepensioneerden met een aanvullend pensioen gaan er licht op achteruit. -
Neem je geen coronaprik? Dan wil 36 procent van de werknemers je straks niet op het werk zien
De inenting tegen het coronavirus is een vrijwillige keus. Maar wat als jij wel bent ingeënt terwijl je collega weigert? Ruim een derde van de Nederlandse werknemers vindt dat collega's die een coronavaccinatie afslaan geweerd moeten worden van de werkplek. -
Coronasleur: Hoe houd je de motivatie als elke dag hetzelfde lijkt?
Voor wie nu thuiswerkt, kunnen de (werk)dagen voor het gevoel in elkaar overlopen. De gebruikelijke lichtpuntjes in het werkende leven - een ontspannende vakantie, een feestje of een vrijdagmiddagborrel - zitten er voorlopig niet in. Hoe blijf je dan gemotiveerd tijdens een lange werkweek? -
Zo zorg je ervoor dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers
Waar er voor de coronacrisis nog sprake was van krapte op de arbeidsmarkt, is het nu in veel sectoren lastiger geworden werk te vinden. Daarnaast vrezen veel mensen voor het verlies van hun baan. Belangrijk dus om je cv up-to-date te houden. Hoe zorg je ervoor dat werkgevers jou in dienst willen nemen?
-
Goede voornemens al mislukt? Deze gewoonte aanleren maakt pas echt verschil
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: aardig doen. -
PREMIUM
Mag een baas eisen dat je op kantoor werkt? En nog vier vragen over corona en werk
Mag een baas dat eigenlijk wel, vragen of je salaris inlevert om de zaak te redden? Of eisen dat je toch naar kantoor komt? Drie deskundigen denken mee. -
Alle kantoren leeg tijdens lockdown? Deze IT’ers bewaken het fort
Een stil en verlaten kantoorpand, je zal er maar zitten zo rond de feestdagen. Terwijl de rest van het bedrijf thuiswerkt zitten sommige IT’ers al sinds de eerste coronamaatregelen op locatie, in een klein team of zelfs helemaal alleen. Drie IT-medewerkers vertellen over hun werk in coronatijd. ‘Sommige collega’s heb ik al een half jaar niet gezien’.