Sinterklaasrechtspraak op het werk: deze werkenden werden op staande voet ontslagen
Van het inleveren van verlofuren na het beledigen van een collega in een sinterklaasgedicht, tot ontslag vanwege het stelen van chocoladeletters. Ook rondom de verjaardag van Sinterklaas spelen er arbeidsrechtelijke zaken op de werkvloer. Gerard Berghuis van Baasz Advocaten licht de vier meest spraakmakende zaken toe.
1. Medewerker ontslagen na meenemen van boeken als sinterklaascadeau
Een medewerker van een drukkerij heeft nog wat sinterklaascadeautjes nodig voor zijn drie nichtjes. Hij neemt drie afgeschreven Fantasia-boeken voor ze mee. Maar dan wordt de werknemer op staande voet ontslagen, vertelt arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis. ,,Hij is het er niet mee eens en vecht het ontslag aan. Hij beweert namelijk dat hij toestemming had gevraagd om de boeken mee te nemen. De werkgever ontkent dat.”
De zaak verschijnt voor de rechter. De werkgever heeft in hoger beroep camerabeelden als bewijs ingebracht, hierop is te zien dat de man de boeken zomaar meeneemt en geen toestemming vraagt. ,,Het gerechtshof vindt dat voldoende bewijs en het ontslag op staande voet blijft overeind. Ook al waren het afgekeurde boeken, de werknemer had ze niet zomaar mee mogen nemen en had het gewoon netjes moeten vragen. Daarnaast had hij gelogen over het feit dat hij toestemming had om de boeken mee te nemen.”
2. Politieagent moet verlofuren inleveren na beledigend sinterklaasgedicht
Een politieagent houdt tijdens een viering op het werk verkleed als Sinterklaas een toespraak voor ongeveer 140 collega’s. Daarin spreekt hij een vrouwelijke collega in dichtvorm kwetsend en beledigd toe.
Op de werkvloer heb je met een collega iets willen opbouwen
Nota bene een collega die op het punt stond om te gaan trouwen
Zoals iedereen weet is het zover niet gekomen, en uit elkaar gespat zijn al jouw dromen
Je hebt liggen vloeken en schelden en tieren
Maar je zult toch helemaal alleen dit jaar kerstmis moeten vieren
Volgens Berghuis is het uiterst ongepast wat er tijdens deze viering gebeurde. ,,Zijn leidinggevende greep ook meteen in en pakte de microfoon van hem af. Daarna is er een klacht tegen hem ingediend en werd de agent terwijl er interne onderzoek werd gedaan overgeplaatst. De politieagent kreeg uiteindelijk een disciplinaire straf opgelegd. Hij moest zestien verlofuren inleveren, op grond van plichtsverzuim.”
Gedraag je je ongepast tegenover je collega’s, ook al is dat tijdens zo’n viering, dan heeft dat consequenties
Ook (wan)gedrag in de privésfeer of buiten kantoortijd heeft steeds vaker arbeidsrechtelijke gevolgen, zegt Berghuis. ,,Gedraag je je ongepast tegenover je collega’s, ook al is dat tijdens zo’n viering buiten kantoortijd, dan heeft dat consequenties.”
3. Ontslag op staande voet na meenemen van vijf chocoladeletters
In de tas van een medewerker van een winkel worden bij de uitgangcontrole vijf chocoladeletters en een pak spritskoeken gevonden. Ze wordt op staande voet ontslagen. Maar het ontslag houdt in hoger beroep uiteindelijk geen stand, legt Berghuis uit. ,,Dit is een schrijnende zaak. Deze mevrouw was de chocoladeletters en koekjes volgens eigen zeggen vergeten af te rekenen, maar loopt tegen de lamp. Ze is alleenstaande moeder van vier kinderen, van wie een verstandelijk beperkt is. Die dag had ze in het ziekenhuis te horen gekregen dat haar dochter plots doof is geworden. Door de consternatie was ze helemaal vergeten de spullen af te rekenen.”
Gelukkig voor haar oordeelt het gerechtshof dat ontslag op staande voet veel te zwaar is. Volgens de rechter had de werkgever rekening moeten houden met de persoonlijke omstandigheden van de vrouw. ,,Ik vind dat het gerechtshof terecht heeft geoordeeld dat de medewerker onevenredig zwaar wordt geraakt door het ontslag. Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat je door het slechte nieuws over je verstandelijk beperkte dochter en drukte in de winkel misschien wel vergeet om meteen af te rekenen. Bovendien waren de chocoladeletters overgebleven van de periode rond Sinterklaas en de spritskoeken kosten slechts enkele euro’s.”
Lees ook bij Intermediair: Wat kun je doen tegen grensoverschrijdend gedrag op het werk?
4. Contract van directeur wordt ontbonden na protest tijdens sinterklaasintocht
Ook deze zaak laat zien dat wat je in je privéleven doet consequenties kan hebben voor je baan, zegt Berghuis. De directeur van een antidiscriminatiebureau - een bureau dat afhankelijk is van subsidies van gemeenten - neemt tijdens de sinterklaasintocht deel aan een protest van een beweging die voor gelijkheid voor mensen van kleur strijdt. ,,Van de intocht en het protest verschijnen beelden op het NOS Journaal waar de directeur duidelijk protesterend op te zien is. Het college van B&W is niet blij met de actie van de directeur. Hij heeft zich te activistisch opgesteld, onder andere door zich tijdens de demonstratie bij de actievoerders te voegen.”
Uiteindelijk wordt het arbeidscontract van de directeur ontbonden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. Wel kreeg de directeur de wettelijke transitievergoeding uitbetaald, in dit geval een bedrag van 25.000 euro.
Al 11 jaar vecht Jerry Afriyie tegen Zwarte Piet, om het Sinterklaasfeest voor iedereen leuk te maken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Werkgever ontslaat vrouw met longkanker binnen één maand, vanwege ‘de huidige situatie’
Een zorgbedrijf in het Limburgse Elsloo heeft een medewerker ontslagen in haar proeftijd, vermoedelijk omdat ze een agressieve vorm van longkanker heeft. Het bedrijf ontkent ten stelligste dat de ziekte er iets mee te maken had, maar de kantonrechter in Roermond gelooft daar niets van. Het bedrijf moet de werknemer 33.000 euro betalen. -
Zelf ontslag nemen: dit zijn de vijf grootste fouten die je kunt maken
De beslissing is gevallen. Je hebt een nieuwe baan gevonden en je gaat je ontslag indienen bij je werkgever. Uit enthousiasme voor je nieuwe functie kan je de ontslagetiquette uit het oog verliezen. Toch is op de juiste manier vertrekken echt wel belangrijk. Maar hoe neem je het beste ontslag? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Deze bekende Nederlanders begonnen allemaal op de mavo: ‘Voor mij juist een zegen’
Minister, operazangeres, cabaretier, topsporter, topkok. De carrière van deze mensen begon op de mavo: ‘Belachelijk dat er vaak met dedain over wordt gepraat.’
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUMColumn
Peter (59) presteert ondermaats: ‘Straks met pensioen, wie doet mij wat!’
Wat motiveert Peter (59) dit werk te blijven doen? Daar moet hij iets te lang over nadenken. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.