Tobias (27) kan iedere plant kweken in ‘indoor farm’: ‘geen papaja’s uit Zuid-Amerika meer’
wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag Tobias Glimmerveen (27), plant paradise manager bij PlantLab.
Delen per e-mail
Plant paradise manager? Werk je in een paradijs?
,,De plek die wij hier creëren noemen we Plant Paradise. Voor de planten is het namelijk echt een paradijs. We bootsen binnen een perfecte lentedag na. Met precies genoeg licht, warmte, water en CO2. Alle elementen waar de planten het beste in groeien.”
Wat is jouw functie binnen het bedrijf?
,,Ik ben locatiemanager in Amsterdam en stuur een team van 10 mensen aan. Mijn werkzaamheden zijn heel divers: alles wat tussen het bestellen tot aan het afleveren van de producten zit.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
,,Om samen met het team het beste product te creëren. We zijn heel kritisch op het proces, we gaan alleen voor het beste. Daarnaast vind ik het heel tof om als bioloog met deze technologie te mogen werken. Het is echt productiewerk, geen onderzoek zoals de meeste biologen doen. Een heel andere tak van sport dus, maar wel een ontzettend leuke. Als je hier werkt, ben je geen standaard boer, eerder een analist. Ik merk dat veel jonge gasten dit werk heel interessant vinden, die willen ineens boer worden.”
Welke gewassen verbouwen jullie allemaal?
,,Sla, 60 soorten kruiden - elke soort die je je maar kunt bedenken - tomaten, eetbare bloemen. Maar op onze locatie in Den Bosch ook planten zoals varens en bananenbomen.”
De tekst gaat verder onder de vacaturetool
Waarom doen jullie dat in een lab?
,,Om in de toekomst aan de voedselvraag te kunnen blijven voldoen, zijn er verschillende oplossingen nodig. Door urban farming kunnen mensen die in de stad wonen de hoek om lopen en daar zelf hun verse producten halen. Dat is ook een stuk duurzamer. Niemand zit meer te wachten op een papaja uit Zuid-Amerika. Je wil groente eten die op dezelfde dag lokaal is geoogst. Het is super tof dat wij dat kunnen realiseren.”
Wat vind je lastig aan je werk?
,,Je probeert in een soort koelcel helemaal opnieuw een klimaat op te bouwen. Het is de mens eigen om te denken dat we dit zo maar kunnen. Dat een plantje zo maar groeit. In onze indoor farms hebben we te maken met allerlei verschillende veranderlijke eigenschappen, zoals temperatuur, vochtigheid, lucht en licht. We moeten alles in evenwicht zien te houden, dat is een hele uitdaging. Daarnaast wil je bijvoorbeeld zoveel mogelijk kilo’s sla op een plek verbouwen. Maar als je meer licht toevoegt, groeit de plant weer te snel en dat is niet goed voor de kwaliteit.”
Je wil bijvoorbeeld zoveel mogelijk kilo’s sla op een plek verbouwen
Hoe lossen jullie dat op?
,,Uit ervaring weten we gelukkig wat de planten nodig hebben. Het is de truc om de parameters, de elementen die invloed hebben op de groei van de plant, in balans te houden. Als je daar wat in verandert, zie je dat meteen terug. Dat vind ik heel leuk. Zelfs als ik de planten op een andere plek neerzet, zie ik direct verschil. Heel cliché, maar je merkt dan hoe machtig de natuur eigenlijk is.”
Wat voor manager ben je?
,,Ik doe mijn best om iedereen zich comfortabel te laten voelen in het werk. Ik kan goed luisteren en geef mijn team de vrijheid om mee te denken. Want we zijn hier nog volop in ontwikkeling, we moeten nog veel dingen nog uitvogelen. Daarin leun ik heel erg op mijn team.”
Snoep je eigenlijk veel onder het werk?
,,Alles wat overblijft gaat mee naar huis. Het is natuurlijk zonde om producten weg te gooien. De tomaten zijn altijd heel populair, vooral de cherrytomaatjes. Die kun je hier tussendoor gewoon pakken. De bakjes zijn altijd snel leeg.”
Alles wat overblijft gaat mee naar huis. Het is natuurlijk zonde om producten weg te gooien
Zie je jezelf dit werk tot je pensioen doen?
,,Ik zie mezelf zeker nog langer in de productie werken. Het liefst doe ik dat in het buitenland. Toen ik hier net begon, zou ik een jaar later op Hawaii zitten om daar een locatie te openen. Maar corona gooide roet in het eten. Hopelijk lukt het over een jaar vanaf nu. PlantLab is een tiental locaties aan het ontwikkelen en heeft al een vestigingen in de VS en op de Bahama’s. Grote steden maar ook eilanden zijn afhankelijk van import omdat de omstandigheden eigen teelt niet toelaten. Door corona zie je dat de schappen leger raken. Het zou mooi zijn als ze zelfvoorzienend zouden kunnen worden door onze technologie.”
Productiemanagers gezocht
Bij Sodastream International in Rijen zijn ze op zoek naar een Team Lead Assembly die leiding kan geven aan het productieteam.
Je kunt ook aan de slag bij Kisuma Chemicals in Veendam als Production Supervisor.
Wabtec in Ede zoekt ook een Productie Manager, voor de afleiding waar schakelaars voor het treinverkeer worden gemaakt.
Je bent op gesprek uitgenodigd, super! Maar wat moet je allemaal zeggen en wat juist niet? Sollicitatie-expert Mourad geeft tips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken. -
Wat doet een... Ronald (46) werkt bij Zoom: ‘Bijna iedereen heeft nu wel van ons bedrijf gehoord’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Ronald van den Bos (46) is Senior Solution Engineer bij Zoom. -
PREMIUM
Bedrijf van fietskoerier Tobias bezorgt duizend pakketten per dag: ‘We gooien ze nooit ergens neer’
Het zijn tropentijden voor bezorgbedrijven, nu de winkels al weken dicht zijn. Ook neemt het aandeel fietskoeriers toe. Zo groeit De Fietskoerier Utrecht hard, maar houdt de bedrijfsfilosofie er in: écht contact maken met mensen aan de deur. -
PREMIUM
België in de ban van pikante psychologe: ‘Porno, dildo’s, naveldiepe decolletés: nou en?’
België is in de ban van de kwestie-Kaat Bollen. De psychologe kleedt zich graag sexy en laat zich ook zo fotograferen. Ze is daarvoor berispt door een tuchtraad. Een lid daarvan heeft nu zelf een pikant kiekje gedeeld, om aan te geven dat de foto’s geen probleem zijn. ,,Het gaat over ethiek.’’ -
Onderzoek Eén op de drie leidinggevenden neemt werknemer die ooit psychische problemen heeft gehad niet snel aan
Tweederde van de leidinggevenden heeft bedenkingen bij het in dienst nemen van een sollicitant met psychische problemen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Tilburg University. En dat is vreemd, want 52 procent heeft wel positieve persoonlijke ervaringen met deze medewerkers. ‘Werkgevers willen het liefst een werknemer waar niets mee is. Dat is onrealistisch.’
-
Wat doet een... Suzanne (32) is pr-adviseur: ‘Ik ben de schakel tussen de media en een bedrijf’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag Suzanne van Duijn (32), pr-adviseur bij Snappr.nl. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
Wat doet een... Mena is projectmanager voor het goede doel: ‘Veel mensen weten niet dat ze al goed bezig zijn’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Mena Leila Kilani (39), projectmanager bij SDG-Nederland.