UWV: in deze sectoren is vraag naar personeel
Sinds de uitbraak van het coronavirus is in sommige sectoren het werk opgedroogd. Er zijn echter ook bedrijven die juist nu staan te springen om extra krachten, constateert het UWV in een nieuwe inventarisatie van personeelstekorten. Niet alleen in de zorg, maar ook in bijvoorbeeld ICT en beveiliging zijn meer handen nodig.
Delen per e-mail
Het UWV heeft een eerste inventarisatie gemaakt van de baankansen in verschillende sectoren op dit moment. De grootste klappen zijn sinds de uitbraak van het virus gevallen in de sector horeca en recreatie en in de sector cultuur en sport. Het werk ligt daar bijna volledig stil.
Nu ook meer winkels in de non-food categorie de deuren sluiten, is er voor die categorie retail ook sprake van een overschot aan werkenden. Daarnaast hebben internationaal opererende industriebedrijven minder werk te bieden omdat fabrieken stil liggen en is er minder werk voor installateurs. Zij kunnen vanwege de coronamaatregelen immers niet meer zo makkelijk bij klanten thuis komen.
Maar door de coronacrisis is elders juist meer behoefte aan extra krachten. Een overzicht per sector van waar volgens het UWV nog wel personeel nodig is:
Zorg
Grote vraag naar nieuw personeel is er ten eerste in de zorg. In ziekenhuizen is er grote behoefte aan gediplomeerd medisch en verplegend personeel. Ook mensen met een verlopen BIG-registratie kunnen zich melden.
Meer weten over werken in de zorg? Op Nationale Vacaturebank vind je alles over deze sector
Land- en tuinbouw
Bedrijven in de fruit- en groenteteelt zijn hard op zoek naar mensen die kunnen helpen met de oogst, nu arbeidsmigranten uit Oost-Europa vanwege de coronacrisis terug zijn gegaan naar hun thuisland. Sommige bedrijven verwelkomen ook krachten zonder eerdere ervaring.
Bouw
Veel bouwprojecten liggen stil vanwege de regels omtrent sociaal contact of omdat bouwmaterialen nu niet geleverd kunnen worden. Verbouwingen en renovaties gaan vaak nog wel door. Het wegvallen van Oost-Europese arbeidskrachten zorgt daar voor een tekort aan personeel.
Veiligheid
Om de coronamaatregelen te handhaven worden er meer beveiligers ingezet in winkels. Bedrijven wisselen verder onderling personeel uit. De grote brancheorganisaties hebben het kabinet aangeboden te helpen bij het handhaven van coronamaatregelen in de publieke ruimte. Dit zou eventueel ook meer werk kunnen opleveren.
Schoonmaak
In onder meer zorginstellingen, ziekenhuizen en supermarkten zijn schoonmakers essentieel om aan de hygiënevoorschriften tegen corona te kunnen voldoen. Via het Mobiliteitscentrum Schoonmaak kan personeel dat nu geen werk heeft door werkgevers uitgewisseld worden.
Detailhandel
De grotere supermarkten draaien op volle toeren om hun voorraden op peil te houden. Winkelpersoneel blijft daarom hard nodig. Winkels met overige essentiële producten, zoals bouwmarkten, zijn ook nog open en vaak op zoek naar versterking.
Transport en logistiek
Drukte in de supermarkten zorgt voor meer goederentransport en daarmee groeit de vraag naar chauffeurs. Ook blijft personeel hard nodig in logistieke centra van de supermarkten, webwinkels of leveranciers van medische apparatuur en benodigdheden. Omdat men meer aankopen online doet, is er ook grote behoefte aan pakketbezorgers en koeriers.
Op zoek naar een baan in de Transport en logistiek? Op Nationale Vacaturebank lees je alles over de mogelijkheden en baankansen in deze sector.
ICT
Veel meer mensen werken thuis en dus is er daar meer behoefte aan digitale ondersteuning. Dat brengt meer werk voor supportdesks van providers. Ook is er meer vraag naar personeel om het streamen van live-videos mogelijk te maken, bijvoorbeeld voor het onderwijs. Sommige bedrijven waarvan het personeel door corona grotendeels thuiswerkt willen ICT-vernieuwingsprojecten nu juist versnellen om het werkproces ook thuis zo efficiënt mogelijk te maken.
Onderwijs
Het onderwijs gaat digitaal zoveel mogelijk door en dus vragen scholen nog steeds om nieuwe docenten. Het wervings- en selectieproces gaat daarom ook digitaal verder. Voor zij-instromers is het echter lastig om te beginnen omdat werkervaringsplekken nu niet te realiseren zijn.
Afvalverwerking en energie
We zitten meer thuis en daarmee is de hoeveelheid huisafval die Nederland produceert ook toegenomen. Veel afvalverwerkingsbedrijven werven daarom extra personeel om vuil op te halen en/of te sorteren.
Hoe is het om te werken op de corona-afdeling van een ziekenhuis? Zorgpersoneel in Deventer laat het zien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
PREMIUM
Thuiswerken met vijf kinderen: ‘Soms zet ik bewust even die grote koptelefoon op’
Hallo thuisonderwijs, daar gaan we weer! We kijken binnen bij de familie Cornet uit Werkendam, waar het met vijf kinderen even puzzelen is om iedereen bij de les te houden. Hun beste tips: hou je ‘normale’ ritme aan en schrijf je frustraties eruit op het toilet. -
PREMIUM
Tijd dringt voor evenementensector: garantiefonds moet reddingsboei worden
Nu verzekeraars niets meer uitkeren bij annulering van een festival of congres vanwege corona, heeft de evenementensector zijn hoop gevestigd op de komst van een garantiefonds, waarbij de overheid - als evenementen deze zomer niet doorgaan - een deel van de gemaakte kosten voor haar rekening neemt. ,,Het zou onze reddingsboei zijn.” -
PREMIUM
Veel ondernemers dreigen te verzuipen door lockdown: ‘Men heeft niet door hoe zwaar wij het hebben’
Ondernemers mogen rekenen op extra steun nu de lockdown wordt verlengd. De diepe zakken van minister Hoekstra zijn nog lang niet uitgeput. Al moeten de verwachtingen ook worden getemperd: niet elk bedrijf zal worden gered. -
PREMIUM
Overschot aan vrije dagen en straks iedereen tegelijkertijd weg? ‘Werknemers houden recht op vakantie’
Nu vakanties niet doorgaan en er weinig vakantiedagen worden opgenomen, leven er bij werkgevers veel vragen over ‘vakantiestuwmeren’ die mogelijk aan het ontstaan zijn. Vervelend voor de werkgever, maar het recht om vakantiedagen op te nemen ligt nog altijd bij de werknemer.
-
PREMIUM
Horecakrachten en zzp’ers melden zich massaal aan als fruitplukker
De oogstperiode gaat beginnen bij de groente- en fruittelers, maar door het coronavirus zijn veel Poolse werkers naar huis. De ondernemers hoeven echter niet met de handen in het haar te zitten. Horecakrachten en zzp’ers die nu zonder werk zitten melden zich in grote getale. -
PREMIUM
Deze bakkerij verdwijnt na 173 jaar uit Lopik: ‘Ik snap niet dat niet meer jongeren bakker worden’
Met het pensioen van Arie en Astrid Schep verdwijnt na 173 jaar de bakkerij De Keizerskroon aan de Dorpstraat in Lopik. Arie Schep (67) en zijn vrouw Astrid (58) stoppen per 1 februari en er is geen opvolger. Althans, niet om zelfstandig de bakkerij over te nemen. De drie kinderen zijn allemaal iets anders gaan doen. Wel komt er weer een bakkerswinkel in het pand aan de Dorpstraat, een filiaal van Blanken uit Bergambacht. -
Neem je geen coronaprik? Dan wil 36 procent van de werknemers je straks niet op het werk zien
De inenting tegen het coronavirus is een vrijwillige keus. Maar wat als jij wel bent ingeënt terwijl je collega weigert? Ruim een derde van de Nederlandse werknemers vindt dat collega's die een coronavaccinatie afslaan geweerd moeten worden van de werkplek.