‘Vakantiebonus’ van dik een week in Nederland dankzij cao
Miljoenen werknemers in dertien EU-lidstaten hebben elk jaar extra vakantiedagen dankzij hun cao. In Nederland is die ‘vakantiebonus’ dik een week, in Duitsland is dat zelfs twee weken. Dat zegt de Europese vakbondskoepel Etuc in een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.
Zo voorkomen we dat onbetrouwbare werkgevers nepoverleg met werknemers voeren dat nooit resultaat oplevert
De studie, gebaseerd op Eurostat-data, is het nieuwste wapen van de Europese vakbeweging in de strijd om Europabreed het collectief overleg op te krikken. Etuc belooft op dat vlak een heet najaar. Met steun van het Europese Parlement wil de vakbondskoepel – 45 miljoen leden bij 89 aangesloten bonden in 39 landen – bedrijven die weigeren te onderhandelen met de vakbeweging uitsluiten van overheidssteun.
Ook wil Etuc het recht op collectief overleg uitbreiden naar alle werknemers, dus inclusief platformwerkers en zzp’ers. Een derde eis is dat Europa de bonden, grondleggers van het betaald verlof, wettelijk erkent als de enige legitieme werknemersvertegenwoordigers. ,,Zo voorkomen we dat onbetrouwbare werkgevers nepoverleg met werknemers voeren dat nooit resultaat oplevert’’, aldus Etuc-topvrouw Esther Lynch.
Gestrekt been
De vakbondskoepel gaat er met gestrekt been in, omdat het aantal werknemers dat zijn arbeidsvoorwaarden dankt aan collectief overleg de afgelopen ruwweg twintig jaar flink is achteruitgegaan. In maar liefst 22 lidstaten is hun aantal gezakt in plaats van gestegen, ook in Nederland: van 82 procent in 2000/02 naar 78 in 2016/18. In Nederland lijkt een tegengestelde beweging aan de gang. ,,Het aantal werknemers dat onder een cao valt groeit, maar ook het aantal mensen dat niet onder een cao valt’’, zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN, die ondernemers adviseert bij de cao-onderhandelingen.
Die schijnbare tegenstelling heeft twee oorzaken. Ten eerste groeit het aantal werkenden. Daardoor vallen er meer mensen onder een cao. Maar steeds meer banen worden door zzp’ers bezet. En die vallen vaak niet onder een cao, omdat ze als zelfstandig ondernemer werken.
Nieuwe sectoren
Daarnaast speelt de opkomst van nieuwe sectoren, zoals onlinebedrijven en techbedrijven. ,,Dat zijn jonge, snelgroeiende bedrijfstakken waar nog geen cao voor geldt’’, legt de woordvoerder van AWVN uit. ,,De professionalisering van die bedrijven komt pas later. Dan krijg je de vraag als bedrijf: wil je een cao of spreek je liever binnen het bedrijf de arbeidsvoorwaarden af?’’
De professionalisering van die bedrijven komt pas later.
Dat laatste komt ook vaker voor. Werkgevers willen meer grip op de afspraken en meer maatwerk voor hun eigen bedrijf. Dan kunnen ze met de ondernemingsraad een arbeidsvoorwaardenpakket afspreken en de vakbonden op die manier buitenspel zetten. En soms wordt een cao afgesloten met een heel kleine vakbond.
3,3 miljoen werknemers
In heel Europa gaat het om 3,3 miljoen werknemers die begin deze eeuw nog wel onder een cao vielen en nu niet meer. De verschillen zijn groot: in Litouwen profiteert maar 7 procent van de werknemers van collectief overleg, in Oostenrijk is dat 98 procent. Twee derde van de lidstaten, vooral in Midden- en Oost-Europa maar ook Duitsland, zit onder de norm van de Europese Commissie van 70 procent.
Commissievoorzitter Von der Leyen wil die landen dit najaar verplichten tot een nationaal plan, zodat weer meer werknemers in plaats van minder hun arbeidsomstandigheden collectief geregeld zien. Terecht, vindt Lynch, want behalve tot meer vakantiedagen leidt collectief overleg ook tot een betere betaling en baanbehoud. Het werkgeversvoordeel is een hogere productiviteit. De discussie over meer cao’s ontbrandt dit najaar, als het Europese Parlement de behandeling begint van voorstellen voor een hoger minimumloon, een ander heet hangijzer.
Politieke druk
De studie over vakantiedagen die vandaag wordt gepubliceerd, moet de politieke druk verhogen. Zij wijst uit dat Europese cao-werknemers gemiddeld drie vakantiedagen meer hebben dan hun niet-cao-collega’s. Nederlandse werknemers profiteren met 5,6 dagen het meest, na Duitsland en Kroatië met elk tien dagen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Trudy (63) is haar kantoorbaan zat, tóch stapt ze niet over naar iets wat haar gelukkig maakt
Veel mensen zijn bereid om voor arbeidsvoorwaarden en mooie woorden hun dromen, ambities én gezondheid in te ruilen. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en deze week ziet ze deze worsteling bij Trudy (63). -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUM
Deze eigenaar van miljoenenbedrijf snapt dat kinderen hem niet opvolgen: ‘Wil dat zij dromen najagen’
Nog vijf weken geniet Gerrit Malipaard (59) van het weidse uitzicht vanuit zijn directeurskamer. Eind april zwaait hij af als ceo bij MTS Euro Products, zijn zelf opgebouwde miljoenenbedrijf. Zijn kinderen volgen hem niet op, dus er wordt hard naar een opvolger gezocht.Maassluis -
Kabinet draait geldkraan dicht: aan coronasteun komt een einde
Het kabinet draait de geldkraan dicht: de coronasteunpakketten voor bedrijven en ondernemers worden gestopt. Vanaf 1 oktober komt er een einde aan het grote pakket, al wordt er mogelijk nog wel steun verleend aan sectoren die nog lijden onder coronaregels, zoals het nachtleven. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
PREMIUM‘stakingsstorm’
Vuilnisman Tommy staakt deze week: ‘Het werk is zwaarder geworden, salaris nauwelijks hoger’
Vakbond FNV spreekt van een ‘stakingsstorm’, en Nederland merkt de gevolgen. Vuil wordt niet opgehaald, bussen rijden niet en geplande zorg in de algemene ziekenhuizen dreigt niet door te gaan. Wat is de drijfveer? Drie stakers vertellen over hun motieven. -
-
-
Salaris
‘Ik had een zomerbaantje als vuilnisman en dacht: dit is wel heel makkelijk geld verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Reno (30) werkt als milieustraatmedewerker. Hij werkt op de milieustraat en zijn werkzaamheden zijn heel uiteenlopend. De ene dag checkt en adviseert hij mensen of zij het afval in de juiste bakken gooien, de andere dag rijdt hij op de heftruck, bestuurt de mobiele kraan of zit achter de kassa. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.