Vandaag écht geen zin om te werken? Zo sleep je jezelf door een baaldag
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een baaldag
Laatst had ik er weer zo een. Een ochtend waarop ik bij het openen van mijn ogen al wist: dit gaat hem niet worden vandaag. Energiegebrek, motivatieverlies en tot in mijn botten voelen: géén zin vandaag. Hoewel het op papier best een prima dag had kunnen worden, klonk er uit mijn lichaam én mijn hoofd een luid en duidelijk ‘meh’.
Op zich geen reden tot paniek, natuurlijk. Iedereen heeft weleens een dag waarop hij of zij zich het liefste ziek meldt om op de bank Netflix te gaan liggen kijken - als ze anders beweren liegen ze. Die mensen die claimen dat hun werk zo leuk is dat ze er ook fluitend naartoe zouden gaan als ze er niet betaald voor zouden worden, en die elke dag staan te springen van het werkgeluk, die vertrouw ik dus voor geen cent.
Eens in de zoveel tijd een baaldag is knap vervelend, maar geen groot probleem. Maar goed, daar heb je als je zo’n baaldag hebt natuurlijk niet zo veel aan. Wat helpt dan wel? De volgende tips willen mij in zo’n geval wel eens door de dag heen slepen:
1. Praat jezelf moed in. Nee, het is niet het eind van de wereld en je bent niet zielig (al voel je je misschien wel een beetje zo). Maar van jezelf een beetje aardig toespreken is nog nooit iemand slechter geworden. Dus hup, dat je het bed uit bent geklommen is vandaag al een complimentje waard.
2. Onderhandel met jezelf. Oké, je hebt geen zin en vandaag wel veel te doen. Misschien kun je een middenweg vinden: bijvoorbeeld vanochtend doorzetten en vanmiddag iets laten schieten zodat je wat minder op het programma hebt. Kom met jezelf tot een compromis - doe vooral wat echt moet, en geef toe op de andere dingen.
Niet alles zal vandaag lukken, maar je doet wat je kunt, en dat moet voor een keertje maar voldoende zijn
3. Beloon jezelf. Dit is een mooi moment om jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen: als je het vandaag ondanks de tegenzin toch rooit, mag je van jezelf die mooie tas kopen (of die fles whiskey).
4. Schakel sociale support in. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Bel die altijd begripvolle vriend, of die vriendin die je verbaal een schop onder je kont kan geven. En op hún volgende baaldag bellen zij jou.
5. Heb geduld met jezelf. Niet alles zal vandaag lukken, maar je doet wat je kunt, en dat moet voor een keertje maar voldoende zijn. Bovendien: na vandaag kan het alleen maar beter worden!
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Scholen zetten alles op alles om voldoende leraren te vinden: dure benzine is al reden te vertrekken
Wie als leraar Nederlands voor de klas wil staan, zit in Amersfoort op rozen. Dan heb je de keus uit maar liefst vijf middelbare scholen. Omgekeerd: het is aanpoten voor scholen om nog voor de vakantie hun lerarenbestand weer op peil te hebben. Vooral leraren Nederlands zijn gewild, maar ook economie- en wiskundedocenten. -
Dit zijn de vier grootste misvattingen over onderhandelen
Je salaris, de inhoud van je takenpakket, de prijs van je nieuwe auto of welke maaltijd er vanavond op tafel moet komen: zowel op het werk als privé moeten we onderhandelen. Onderhandelexpert Maarten van Rossum was diplomaat en raadadviseur van de minister-president. Nu helpt hij bedrijven en particulieren om meer uit onderhandelsituaties te halen. Dit zijn volgens hem de grootste misvattingen over onderhandelen. -
Hoe maak jij deze dag een beetje leuker? ‘Vaak niet zo veel voor nodig’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: je dag leuker maken -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
‘Van overal ‘ja’ op zeggen word je populair, maar van regelmatig ‘nee’ zeggen krijg je respect’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: kiezen volgens je waarden. -
Wat doen de duizenden extra medewerkers van de GGD nu?
Duizenden bron- en contactonderzoekers (BCO) belden de afgelopen twee jaar honderdduizenden met corona besmette Nederlanders om te achterhalen waar zij besmet waren geraakt en wie zij mogelijk hadden aangestoken. Inmiddels zit hun taak erop. Wat doen deze BCO’ers nu?