‘Veel Europeanen willen vierdaagse werkweek’
Meer dan de helft van de Europese werknemers (56 procent) wil liever vier dagen per week werken als ze hiervoor kunnen kiezen. De overgrote meerderheid van deze mensen (78 procent) is echter niet bereid salaris in te leveren en gaat liever voor een vierdaagse werkweek met langere werkdagen.
Delen per e-mail
Dat meldt loonstrookverwerker ADP op basis van onderzoek onder ruim 10.000 Europese werknemers, waaronder 1400 Nederlanders.
In de leeftijdscategorie van 35 tot 44 jaar zijn de meeste voorstanders te vinden van een vierdaagse werkweek (59 procent). Onder de groep van 16 tot 24 jaar en 55-plussers leeft dit wat minder en wil de helft de reguliere uren aanhouden. Slechts 13 procent van alle leeftijdsgroepen gaat voor een week van vier reguliere werkdagen en neemt daarbij genoegen met minder salaris, aldus ADP.
In Nederland is 61 procent van de ondervraagden voor een vierdaagse werkweek. Dat percentage is nagenoeg gelijk aan dat van landen zoals Spanje (63 procent), het Verenigd Koninkrijk (61 procent) en Frankrijk (60 procent). Er is één opvallende uitschieter: in Polen werkt maar 38 procent van de werknemers liever vier dagen per week.
,,Werkgevers kunnen deze uitkomsten breder interpreteren en kijken naar andere mogelijkheden om medewerkers meer flexibiliteit te bieden’’, zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland. ,,Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van de mogelijkheid om extra vrije dagen te kopen door het inzetten van een bonus of dertiende maand.”
Ook baas wil ervan af
In recent onderzoek van HR-dienstverlener Visma - Raet zei meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden de 40-urige werkweek ‘niet meer van deze tijd’ te vinden. Ook de werkgevers zijn het hiermee eens. Van deze groep zegt maar 30 procent dat ze de 40-urige werkweek nog relevant vinden.
Een logische ontwikkeling volgens Joke van der Velpen van Visma - Raet: ,,Door de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren kunnen we daar nu makkelijker vanaf stappen. We kunnen ons werk eigenlijk overal doen en hoeven daarvoor niet per se naar kantoor.’’
30 uur
Als de 40-urige werkweek uit de gratie raakt, hoeveel uur zouden we dan idealiter gaan werken? Dat vroeg deze redactie vorige week aan Esther de Jong van het Atria Kennisinstituut en econoom Frank Kalshoven. De eerste is mordicus tegen de 40-urige werkweek, Kalshoven denkt dat er nog wel een flinke tand bij kan. ,,Tegenwoordig zien stellen elkaar als team”, zei De Jong, die pleit voor een 30-urige werkweek. ,,Wat is er dan logischer dan mensen de mogelijkheid geven hun leven zo in te richten dat ze de lasten verdelen.”
Kalshoven brengt daar tegenin: ,,Als vrouwen in Nederland vier uur per week meer zouden werken – evenveel als vrouwen in andere Europese landen – dan zou dat de Nederlandse economie tussen de 50 en 100 miljard euro extra opleveren. Vier uurtjes meer werken, dat moet toch te doen zijn?”
Hun hele betoog voor én tegen meer werken lees je hier (Premium).
Op papier 40 uur, maar thuis nog vaak aan het werk in de avonduren? Coach Charlotte van 't Wout heeft tips om je werk niet mee naar huis te nemen:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier dagen werken, vijf betaald krijgen: werkt dat ook in Nederland?
Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian werd begin 2018 wereldnieuws. Voor hetzelfde loon mochten werknemers vier dagen werken in plaats van vijf. Een jaar later wil het bedrijf niet meer anders. Zou een vierdaagse werkweek ook iets zijn voor Nederlandse bedrijven? Hike One in Amsterdam ziet er wel wat in. -
Wat doet een...
Centrummanager Dennis (46): ‘Zelfs in coronatijd zijn er twintig winkels bijgekomen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Houkes (46), centrummanager bij het winkelgebied in Spijkenisse. -
PREMIUM
‘Als iemand 30 uur werkt en goed rondkomt dankzij toeslagen, is dat oneerlijk’
Moet de 40-urige werkweek weer de norm worden? Het werk stapelt zich op en de kaartenbakken van het UWV raken steeds leger. Esther de Jong van het Atria Kennisinstituut is mordicus tegen, econoom Frank Kalshoven denkt dat er nog wel een flink tandje bij kan. -
Winst daalt met 50 procent: Rabobank schrapt circa 5000 banen
De Rabobank is van plan om de komende vijf jaar het aantal medewerkers met gemiddeld 1000 fte per jaar te laten dalen. Het aantal gedwongen ontslagen wil de bank beperken door reguliere uitstroom, vermindering van externe fte's en herplaatsing binnen het bedrijf. -
PREMIUM
‘Stop de vergaderterrorist’: zo voorkom je saaie, eindeloze meetings
Niet veel werkenden zullen zeggen dat ze gelukkig worden van vergaderen, maar volgens Rik Nijkamp, Ernst van Dam en Bart Groenewoud kan het echt. De auteurs van het boek Vergader jezelf gelukkig helpen bedrijven hun vergaderingen productiever en vooral plezieriger te maken.
-
PREMIUM
Ondernemer Thomas (21) weet precies wat Nederland nú wil kopen: ‘Als kind had ik al handeltjes’
Eerst kwam er een run op mondkapjes en deze zomer wilde iedereen een webcam. Voor Thomas Prinsen (21) uit Leusden is het de uitdaging om het gouden product te vinden én groot in te kopen. ,,Als kind verkocht ik al waterballonnen op het schoolplein.” -
PREMIUM
Robert neemt het bedrijf van zijn ouders over: ‘Ik moet ze betalen, maar het moet wel leuk blijven met Kerst’
Wie een van de klassieke voordeuren in Utrecht-Oost opent en een trap ziet met wauw-effect, weet bijna zeker dat dat het werk is van de familie Timmerman en hun team. Traplopers in ontelbare kleuren en smaken is wat ze verkopen. Binnenkort niet meer met z’n drieën, want Henri (66) en Ilona (64) zwaaien af en Robert (30) gaat op zijn manier door. Dankzij een beetje hulp van de provincie Utrecht. -
Waarom je beter gaat werken van een (virtuele) koffiepauze met collega’s
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: virtuele koffiecorner.