Vier dagen werken per week, vijf betaald worden: dit bedrijf test het
Het Nieuw-Zeelands bedrijf Perpetual Guardian gaat een werkritme uitproberen dat heel wat werknemers zal interesseren. Het personeel krijgt hetzelfde loon als voorheen, maar zal er zes weken lang één dag per week minder voor hoeven werken.
De vermogensbeheerder rekent erop dat de werknemers dankzij een betere balans tussen werk en privéleven productiever en gemotiveerder zullen zijn. Dat schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Perpetual Guardian heeft iets meer dan 200 mensen in dienst, verdeeld over zestien locaties in Nieuw-Zeeland.
Vanaf maart begint voor hen allemaal een proefperiode waarin ze vier vijfde zullen werken en toch voltijds betaald zullen worden. Het bedrijf wil zo nagaan wat de impact op de productiviteit is. Met werkomstandigheden die ,,passen bij de eisen van de 21ste eeuw".
Motivatie
En nee, geen addertjes onder het gras. ,,We hebben al tests gezien waarbij werknemers minder dagen in de week werken maar wel meer uren moeten overwerken of waarbij ze slechts 75 procent van hun salaris krijgen, maar daar doen wij niet aan mee", stelt Andrew Barnes, oprichter van Perpetual Guardian. ,,Als werknemers betrokken zijn bij hun baan en bij hun bedrijf zijn ze productiever", vult HR-manager Christine Brotherton aan. ,,Daarom testen we dit uit. We geloven dat meer focus en motivatie van het personeel de efficiëntie ten goede zullen komen."
Flexibiliteit
Werknemers vragen al langer om meer flexibiliteit en daaraan wil het bedrijf nu tegemoetkomen, klinkt het. Andrew Barnes beseft dat sommige privézaken ook weleens tijdens de kantooruren gedaan werden. Meer vrije tijd voor het personeel zou daar een einde aan kunnen maken en zo de prestaties op de werkvloer verhogen, gelooft hij.
Toen we het nieuws vernamen, lokte dat nerveus gelach uit, het gevoel dat dit te goed was om waar te zijn
Het personeel was verbaasd over de plannen, een ,,schok" voor hen, zegt Barnes in The Guardian. ,,Toen we het nieuws vernamen, lokte dat nerveus gelach uit, het gevoel dat dit te goed was om waar te zijn", beaamt Kirsten Taylor (39), werknemer bij Perpetual Guardian. Taylor heeft een zoontje van 21 maanden dat vijf dagen in de week van 7.30 tot 16.30 uur naar de crèche moet. ,,Mijn eerste reactie was erg emotioneel omdat ik er met mijn zoontje alleen voor sta. Dat ik mijn salaris kan handhaven, mij min of meer een hypotheek in Auckland kan veroorloven én een extra dag met mijn zoon krijg, nu hij nog zo jong is... dat is gewoon ongehoord." Als de resultaten van het experiment positief zijn, zal Perpetual Guardian het systeem vanaf 1 juli invoeren.
Duitsers werken minst aantal uren
Nieuw-Zeelanders werken gemiddeld 1.752 uren in een jaar tijd. In Nederland ligt dat op 1.430 uur. Duitsers werken volgens de gegevens van OECD in uren geteld het minst hard, met hun gemiddelde van 1.363 uren per jaar. Een duidelijke indicatie dat het aantal gepresteerde uren niet noodzakelijk weerspiegeld wordt in economische resultaten.
Het experiment van Perpetual Guardian zou, als het succesvol is, best weleens navolging kunnen krijgen in de rest van Nieuw-Zeeland, meent professor Elizabeth George van de universiteit van Auckland. En waarom dan niet ook aan de andere kant van de wereld?
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDownsyndroomdag
Trots op je kind met downsyndroom: ‘Het leven is niet perfect en dat is juist zo mooi’
Op 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Twee moeders vertellen over hun kind met downsyndroom. Over de vervelende opmerkingen van de buitenwereld, maar vooral over de lessen die ze leren van hun kind. ,,Het leven is niet perfect en dat is juist zo mooi!’’ -
‘Een werkweek van vier dagen is beter voor iedereen’
Snak jij ook zo naar het weekeinde? Als het aan Owen Jones, vaste columnist van Britse krant The Guardian, ligt, had je vandaag al uit kunnen slapen. Hij pleit voor een werkweek van vier dagen. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Omgaan met drie types vreselijke manager: ‘Probeer laconiek te blijven onder uitbarstingen’
Een goede leidinggevende haalt het beste uit je, een slechte kan je letterlijk ziek maken. Bart Groothuis beschrijft in Ziek van je baas? 34 types slechte manager. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Bij dit bedrijf werken ze 5 uur maar krijgen ze er 8 uitbetaald
Vind jij de werkdag ook zo onnodig lang? De directeur van een Duits IT-bedrijf is het met je eens. Hij voerde onlangs een 25-urige werkweek in. -
-
-
PREMIUM
Deze banen blijven in de toekomst bestaan - en deze functies misschien niet
Technologische ontwikkelingen staat nooit stil. Machines kunnen al veel taken overnemen, en in de toekomst waarschijnlijk nog meer. Welke beroepen worden hierdoor met uitsterven bedreigd en welke banen blijven nog wel een tijdje bestaan? Hoogleraren Olaf van Vliet en Erik Stam leggen het uit. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”