Waarom je eens ouderwets zou moeten bellen in plaats van appen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: pak eens - lekker retro - de telefoon.
Delen per e-mail
Mijn zoon als peuter wees verrukt naar het zwarte ding met kringelsnoer. ,,Wat dat nou?’’ Een telefoon! Maar dat was toch zo’n plat ding, met spelletjes en video’s? Waar je met je kleine vingertjes op kon tikken en schermpjes weg kon vegen … Nou, zoon, eerlijk gezegd is het ook iets waar je mee kunt bellen!
Afstand
Mailen en appen is reuze efficiënt en het bespaart ons ook nog eens zo’n misschien wel ongemakkelijk telefoongesprek. Maar het is toch niet zo’n goed idee als het misschien lijkt: mailen en appen creëert afstand. We voelen ons niet zo verbonden met de ander.
En ook videobellen is het niet. Het zorgt voor een overdosis aan oogcontact: in een echt gesprek zouden we nooit zo dicht op de ander zitten en elkaar zoveel aankijken. Het werkt een beetje bevreemdend en we worden er ook nog eens bekaf van. Dat laatste verschijnsel heeft zelfs een naam: video conferencing fatigue (‘vermoeidheid door videobellen’, red. )
Het toevoegen van beeld, zo laat onderzoek zien, zorgt bovendien niet dat we ons meer verbonden voelen. Hét verschil blijkt te zijn of we typen of praten. De stem horen van iemand maakt wel dat we ons meer verbonden voelen met die ander.
Waarom we niet bellen
In het zojuist genoemde onderzoek vroeg men proefpersonen wat ze zouden doen als ze contact op wilden nemen met een oude vriend. Stuur je een getypte sms of app of bel je? De deelnemers verwachtten dat een telefoongesprek meer verbinding met de oude vriend zou brengen, maar ook ongemakkelijk zou zijn. Even een berichtje sturen zou vast niet zo voelen. En ze kozen er dus ook massaal voor om een tekstberichtje te sturen en niet te bellen.
Vervolgens hebben de onderzoekers de deelnemers de beslissing uit handen genomen en bepaald dat een deel van de groep moest bellen en het andere deel een tekstbericht moest sturen. En wat bleek? Voelde het ongemakkelijk om te bellen? Er bleek geen verschil in ervaring tussen bellen en het sturen van een tekstbericht.
Bij een sollicitatie
Het lijkt er dus sterk op dat we ons tegen laten houden door de verkeerde redenen. Pak dus tijdens het solliciteren eens ouderwets de telefoon. Je zult je al snel onderscheiden van anderen en het is veel gemakkelijker om verbinding te maken. Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek via Zoom of Teams is het natuurlijk onbeleefd om als sollicitant te willen bepalen dat jullie een ander medium, zoals de telefoon, gaan gebruiken. Dat raad ik je dan ook niet aan, lijkt me een slecht begin. Maar bijvoorbeeld informatie inwinnen of contacten leggen kan vast per telefoon.
Je kent het hoop ik ook: een gesprek dat geen agenda volgt en waarbij de afstand wegvalt. Waar écht gepraat wordt
En dan is daar tussen de schoonmaak door ineens een echt gesprek. Al jaren doe ik een deel van mijn werk vanuit mijn kantoor in de tuin bij ons huis. En deze vrijdagmiddag verwachtte ik het hele weekend logees en dus was ik helemaal niet aan het werk, maar aan het stofzuigen. Juist toen belde een klant. Mijn hoofd stond er niet naar, maar een klant is een klant. Dus ik nam het gesprek aan. En het werd een bijzonder gesprek. Je kent het hoop ik ook: een gesprek dat geen agenda volgt en waarbij de afstand wegvalt. Waar écht gepraat wordt. Mijn klant zette zijn auto aan de kant en ik ging er ook eens voor zitten. Toen ons gesprek afgelopen was, voelde ik mijn glimlach. Met forse tegenzin pakte ik de stofzuiger weer.
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur van Zakelijk flirten en Elke werkdag een topdag. Voor deze site schreef ze eerder over mini-experimenten voor een betere werkdag en over het verbeteren van je sollicitatieskills.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
wat doet een...
Agnes is productmanager loempia's: ‘We maken er 5 miljoen per week’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Agnes van der Niet (38) internationaal productmanager bij snackproducent Goodlife Foods. -
Dit verwachten we van smartphones in 2021
December is traditioneel een maand waarin we vooruitblikken op het komende jaar. Ook in de wereld van de smartphones zullen volgend jaar een aantal interessante verschuivingen plaatsvinden. Wat worden de belangrijkste trends van 2021? -
PREMIUM
Göran probeert de aarde te redden: ‘In China is massale vervuiling, zodat wij goedkope troep van Action kunnen kopen’
Tot een halfjaar geleden zat de Soester Göran Christiansson (46) vrijwel iedere dag achter zijn bureau. Hij stuurde teams aan en deed onderzoek naar windturbines. Nu wroet hij iedere dag in de aarde, ent hij zijn eigen kastanjebomen én plant hij honderden bomen. Zijn doel? Soest en omgeving zo duurzaam en ‘eetbaar‘ mogelijk maken. En dat lijkt ’m aardig te lukken. -
Zo maak je in de eerste sollicitatieronde al indruk
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je samen met Intermediair wekelijks tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: hoe val je op, nog vóórdat het aankomt op assessments en sollicitatiegesprekken?
-
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen. -
Je baankansen verbeteren? Zes tips om coronaproof te netwerken
Op zoek naar nieuw werk? Je bent in tijden van corona helaas niet de enige. Opnieuw beginnen kan lastig zijn, zeker als je lang niet meer hebt hoeven te solliciteren. In deze reeks helpt trainer en auteur Mirjam Wiersma jou om je sollicitatieskills weer helemaal up-to-date te maken. Vandaag deel 7: coronaproof je netwerk uitbreiden. -
Zo houdt je menstruatie je niet meer tegen op je werk
Het werkritme van negen tot vijf, vijf dagen per week, past dat eigenlijk wel bij ons natuurlijke ritme? Volgens deze twee experts zijn we productiever als we beter leren luisteren naar onze persoonlijke cyclus. De menstruatiecyclus, bijvoorbeeld.