Wandelen een vast onderdeel van de werkdag? Helft werkenden vindt het een goed idee
De helft van de werknemers in Nederland wil dat er ruimte wordt vrijgemaakt voor een wandeling tijdens de werkdag, blijkt uit nieuw onderzoek. Regelmatig een blokje om is goed voor lichaam en geest, stellen ook Zorg van de Zaak Netwerk en de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Een vernieuwde app moet werkenden dagelijks aan de wandel krijgen.
Delen per e-mail
Zorg van de Zaak Netwerk, de netwerkorganisatie van bedrijven op het gebied van zorg, liet door Markteffect een onderzoek uitvoeren onder ruim 1100 werknemers. Daaruit blijkt dat 50 procent van de respondenten wil dat de baas het wandelen tot een vast onderdeel van de werkdag maakt.
Een samenwerking tussen Zorg van de Zaak Netwerk en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) moet werkgevers inspireren en meer werkenden aan het wandelen krijgen. ,,Het is de beste manier van bewegen. Wandelen werkt preventief want het is goed voor je immuunsysteem door de hormonen die vrijkomen. Je kunt er allerlei kwalen mee voorkomen, zoals hart- en vaatziekten”, zegt Paul Sanders, directeur-bestuurder van KWBN.
Ontspanning
Ruim 80 procent van de respondenten uit het onderzoek geeft aan weleens te wandelen tijdens het werk. Bijna een kwart wandelt dagelijks, driekwart doet dit wekelijks. Bijna alle respondenten zijn ervan overtuigd dat wandelen goed is voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. Genieten van de buitenlucht en natuur zorgt voor ontspanning en maakt het hoofd leeg, zegt 54 procent. Uit het onderzoek blijkt ook dat 60 procent meer is gaan wandelen door de coronacrisis.
We wandelen dus al best veel, maar het kan altijd beter, zegt Sanders. ,,Ik ken genoeg mensen die zich een keer in de week in een strak pakje hijsen om te gaan wielrennen. Maar het is veel beter voor je gezondheid om iedere dag een paar kilometer te wandelen, minimaal een half uur.” Komt Sanders zelf ook elke dag aan zijn kilometers? ,,Ik ga minimaal twee keer per dag met de honden lopen. Ik haal de 3 tot 5 kilometer per dag zeker wel.”
Vrijheid
Sanders zegt dat werkgevers het wandelen meer zouden moeten stimuleren, anders komen we nooit zo makkelijk aan onze dagelijkse kilometers. ,,Werkgevers moeten uitdragen dat het gezond is om te bewegen. Geef ook je personeel de vrijheid om dit te doen.” Volgens Sanders zijn er veel manieren om even te wandelen tijdens de werkdag: een wandelend telefonisch overleg, even een rondje lopen tijdens de lunchpauze of tussendoor een frisse neus halen. ,,Het betaalt zich uiteindelijk terug. Werknemers die meer bewegen zijn minder vaak ziek.”
Iedereen kan zelf goed aanvoelen wanneer het tijd is om even een ommetje te maken
Voor een verplicht wandeluurtje voelt Sanders niet zoveel. ,,Ik ben niet zo van het verplicht stellen. Iedereen kan zelf goed aanvoelen wanneer het tijd is om even een ommetje te maken. Zeker als je helemaal leeg getrokken bent door een videogesprek. Dan moet je er gewoon even tussenuit.”
Opdrachten
De wandel-app van KWBN zou een steuntje in de rug kunnen zijn voor bedrijven. Vandaag lanceren de twee partijen een variant van de app voor tijdens het werk. De ‘Wandelen Werkt’-app laat werknemers in acht weken meer wandelen door informatie, opdrachten, podcasts en video’s aan te bieden.
Blijf het ook gewoon lekker samen doen en maak een wandelafspraak met je collega, zegt Sanders. ,,De kans op besmetting is buiten een stuk kleiner en je kunt tijdens het wandelen genoeg afstand houden.”
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij weet hoe je het beste kunt thuiswerken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
New York Pizza verkocht nog nooit zoveel pizza's: ‘Iemand die nu laat bezorgen stopt er niet meer mee’
De 221 vestigingen van New York Pizza verkochten nog nooit zoveel pizza's als vorig jaar. En de vooruitzichten zijn goed, verzekert Philippe Vorst, de topman van het Amstelveense bedrijf. -
PREMIUM
Drie portretten Ikea-medewerker: ‘Sommige klanten hebben maling aan het houden van afstand’
Het was dit jaar handen uit de mouwen voor de medewerkers van supermarkten, woonwinkels en pakketvervoerders. Drie van hen kijken terug op een hectische, maar ook bijzondere periode. En kregen ze ook een bonus voor het harde werk? ,,In ons team is de solidariteit wél gebleven.’’ -
Zo maak je van 2021 een goed werkjaar: ‘Van ellende kun je ook groeien’
De economie krimpt, de werkloosheid stijgt en we werken allemaal massaal thuis. De uitbraak van de coronacrisis heeft een flinke impact op ons leven. Drie auteurs van de best gelezen managementboeken blikken terug op dit heftige jaar én geven hun tips voor 2021. -
Salaris Chantal (26) verdient met beleggingen en bitcoins maandelijks 1000 tot 1500 extra
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chantal (26) werkt 32 uur per week als klantcontactmedewerker bij een verzekeringsmaatschappij. -
column Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken.
-
Een derde van de beroepsbevolking worstelt met gezondheid, wat doen we daaraan?
Diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht - een derde van de Nederlandse beroepsbevolking heeft een chronische aandoening. Een aangepaste leefstijl met gezondere voeding en meer beweging kan helpen. Maar hoe houd je bijvoorbeeld een dieet vol tijdens zware ploegendiensten? TNO, samen met een grote groep experts, roept op om aangepaste leefstijlprogramma’s beschikbaar te maken voor werk. -
wat doet een... Moniek is hr-manager: ‘Minder leuke gesprekken moeten voeren met een collega is lastig’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerkermedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Moniek van Beckhoven (34), hr-manager bij ACES Direct. -
PREMIUM
Thuiswerktypes: ben jij een mopperaar, een kluizenaar of een multitasker?
Zoveel mogelijk thuiswerken is ook begin dit jaar de norm. Geen pretje als je last hebt van uitstelgedrag, onzekerheid of als de muren op je afkomen. Coach en trainer Ingrid Sikking ziet zeven typen thuiswerkers en geeft elk van hen tips. ‘Wees een fijne collega voor jezelf.’