‘Werkcode’ voor gelijkwaardige beloning flex en vast
Acht partijen – waaronder Achmea, ING en Nationale-Nederlanden – ondertekenen vanmiddag een zogenaamde ‘werkcode’. Daarmee willen ze inspelen op de flexibilisering van de arbeidsmarkt en zich inzetten voor gelijkwaardige beloning van flexwerkers en werknemers met gelijk werk.
Delen per e-mail
De werkcode is een initiatief van Achmea en vakbond De Unie, daarnaast doen ING, Nationale-Nederlanden, VGZ, a.s.r., FNV Finance en CNV Vakmensen mee. ,,Met snel veranderende behoeften en pieken in het werk, zullen we altijd flexibele arbeid nodig hebben”, zegt Elly Ploumen, HR Directeur bij Achmea. ,,Flexibel zal altijd blijven, daarom denken wij dat je beter kunt kijken hoe je dat op een goede en verantwoorde manier kunt organiseren.” Bij Achmea werken zo’n 12.000 medewerkers, de flexibele schil varieert tussen de 15 en 20 procent.
De werkcode bevat vijf uitgangspunten. Zo moeten werkenden die gelijk werk verrichten, gelijkwaardig worden beloond en gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan een dertiende maand, die veel mensen in het verzekeringswezen op hun rekening krijgen bijgeschreven. ,,Als je je eigen personeel een dertiende maand geeft, kun je dat ook heel goed aan uitzendkrachten betalen”, zegt Gerard van Hees, bestuurder bij FNV Finance.
Van Hees is blij met de werkcode. ,,We zien dat er op de arbeidsmarkt een wildgroei is. Zzp’ers, uitzendkrachten, onderaannemers. We merken dat er behoefte is aan een gelijk speelveld, waarbij mensen die naast elkaar werken een gelijkwaardige beloning krijgen.” Ploumen benadrukt dat het altijd de intentie is om mensen met vast werk, ook een vast contract te geven.
De opleidingen en ontwikkelingsfaciliteiten staan bij ons net zo goed open voor uitzendkrachten als voor medewerkers
Toegang tot voorzieningen
Een van de andere uitgangspunten uit de werkcode: werkenden krijgen toegang tot voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. In de praktijk betekent dat een tarief dat hoog genoeg is voor een zzp’er om ook zijn pensioen en arbeidsongeschiktheid te verzekeren, zegt Van Hees. Andere uitgangspunten in de werkcode: werk wordt georganiseerd in duurzame arbeidsrelaties en goed werkgeverschap is ook goed opdrachtgeverschap.
,,De opleidingen en ontwikkelingsfaciliteiten staan bij ons net zo goed open voor uitzendkrachten als voor medewerkers”, vertelt Ploumen. Ook het gezondheidsplein bij Achmea, met onder andere een fysiotherapeut en een diëtiste, is voor iedereen toegankelijk. ,,We zijn al op weg, maar we kijken hoe we hier verder vervolg aan kunnen geven en andere partijen kunnen inspireren”, aldus Ploumen. De verzekeraar kijkt nu of er ook mogelijkheden zijn om flexibele medewerkers een rol te geven in de medezeggenschap.
Vastleggen in cao’s
De betrokken partijen nemen de komende drie jaar de tijd om de werkcode in te voeren in alle cao’s die er zijn. De partijen hopen daarnaast een voorbeeld te zijn voor andere organisaties. Van Hees: ,,Het is wel een stap die we zetten. Ik ben er trots op dat we dit bereikt hebben. De kern van verzekeren is het scheppen van een mate van zekerheid. Daar staat de financiële sector voor, dus dat moeten deze sector ook voor de eigen mensen doen.”
Grenzen stellen op je werk? Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video een aantal tips.
Op zoek naar een baan in de finance-sector? Laat hier je gegevens achter en ontvang interessante vacatures direct in je mail.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk aan jezelf Botst het met een collega? Vijf tips om beter samen te werken
Zonder anderen bereik je weinig tot niets, maar samenwerken is niet altijd makkelijk. Sterker: dat er een keer iets misgaat, valt eigenlijk niet te vermijden. Hoe voorkom je onenigheid en zorg je dat de samenwerking met collega’s zo vlekkeloos mogelijk verloopt? -
PREMIUM
Welkom 2021 Zij verloren hun baan in 2020, hoe nu verder in 2021?
De afgelopen maanden sprak deze krant met bijna twintig werknemers die hun baan kwijtraakten door de impact van de coronacrisis. Omdat het hotel waar ze werkten dicht ging, klanten en opdrachten uitbleven of omdat hun contract niet verlengd werd door de toegenomen economische onzekerheid. Wat brengt 2021 voor ze? -
Baan kwijt door corona Tom (53): ‘Dat ik eruit moest, had ik echt niet zien aankomen’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo nog maar even door. Tom Verbeek (53) uit Haaksbergen was manager verkoop bij een bedrijf gespecialiseerd in hang- en sluitwerk. Zijn ontslag in mei viel Tom Verbeek (53) koud op zijn dak. Maar je moet wel verder, benadrukt hij. ,,Natuurlijk heb ik gerouwd, maar ik vroeg me ook snel af: wat ga ik nu doen?’’ -
PREMIUM
Geld & Geluk Martin en Kirsten kochten van hun spaargeld een waterontharder van 2500 euro
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Kirsten en Martin zijn nog dertien jaar bezig met het afbetalen van hun studieschuld. Grote uitgaves doen ze van hun spaargeld. -
Salaris Iris: ‘Ik heb 1500 euro meer gevraagd dan ik daarvoor verdiende’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Iris (35) werkt 31 uur in de week als businessanalist. Zij is de schakel tussen de klant en het projectteam dat de software voor de klant maakt. Daarnaast werkt ze 20 uur per week aan haar blog Onebrokegirl.nl, over geldzaken.
-
Teams-bingo: welke types turf jij in je volgende videomeeting?
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: videobelbingo -
‘Voor uitgebuite fabriekswerkers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’
Fabriekswerkers die ellenlange dagen draaien, landbouwarbeiders die amper betaald krijgen of migranten die gevangen zitten in moderne slavernij: dit soort schrijnende toestanden komt alleen in verre landen voor, toch? De waarheid ligt anders, ontdekten de journalisten van platform Investico. Ook de Nederlandse arbeidsmarkt heeft een schaduwkant, beschrijven ze in het boek Uitgebuit, dat vandaag verschijnt. -
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.”