Werken in stromende regen vervelend? Deze buitenwerkers kunnen wel tegen een stootje
Het weer houdt de afgelopen weken niet over. Nederlanders met een baan in de buitenlucht moeten gewoon doorwerken - of het nu hoost, stormt of hagelt. Maar wat is eigenlijk gezonder, binnen zitten op een muf kantoor of buiten werken in de frisse lucht?
Storingsmonteur Marco Bödder werkt bij de NS en voert de dagelijkse controles uit van de treinen, meestal buiten. ,,Laatst stond ik met heel harde wind te werken, dan zijn het net apocalyptische omstandigheden. Maar je bereidt je er mentaal op voor. Als je eenmaal bezig bent, dan valt het altijd mee.”
Joeri Nijssen (37), meewerkend voorman bij energiebedrijf Engie, is de natte winter inmiddels wel een beetje zat. ,,Het kost veel energie om nu buiten te zijn.” Nijssen doet veel grondwerk en leidingwerk voor het bedrijf en krijgt daarbij weleens een hoosbui over zich heen. ,,We passen ons aan het weer aan. Als het langdurig regent, zoeken we beschutting en lassen we een extra pauze in.”
Besmetting
Werken in weer en wind, dat vraagt wat van je weerstand. Maar ziek zijn deze buitenwerkers bijna nooit, zeggen ze. Engie-monteur Nijssen: ,,Ik ben de afgelopen drie jaar maar een dag ziek geweest.” Hetzelfde geldt voor storingsmonteur Bödder: ,,Ik kan door en door nat worden op het werk, maar ziek word ik niet.”
Ik ben de afgelopen drie jaar maar een dag ziek geweest
Is werken in de buitenlucht misschien toch gezonder dan op een muf kantoor? Volgens Gertjan Beens, bedrijfsarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, kan daar best wat in zitten. Medewerkers die veel binnen zitten, lopen namelijk een groter risico om ziek te worden. De kans op besmetting met een griep- of verkoudheidsvirus is nu eenmaal groter als je met veel mensen bij elkaar op kantoor zit. ,,Je raakt dezelfde knoppen aan van de deur of de koffieautomaat als iemand die een virus bij zich draagt, als je daarna aan je gezicht zit, gaat het snel.”
Maar wat als het buiten zo koud en nat is als de laatste tijd, is dat echt niet zwaarder voor ons lichaam om te verwerken? ,,Het is een mythe dat je verkouden wordt van kou alleen. Er is altijd ook een virus bij nodig. Je lijf moet bij kou wel meer moeite doen om op temperatuur te blijven, dat kan ten koste gaan van je weerstand. Dus zorg ervoor dat je je warm aankleedt.” En wissel je kleding om als je nat bent geworden. ,,Natte kleding zorgt voor meer warmtegeleiding, je verliest dan sneller warmte en het lichaam moet dan harder werken om warm te blijven.”
Droge sokken
Zit het weer tegen, dan heeft meewerkend voorman Nijssen zijn regenpak om hem te beschermen. ,,Ik heb ook altijd een extra setje kleding en droge sokken bij me, zodat ik me kan omkleden als alles toch nat is geworden.” Volgens storingsmonteur Bödder valt of staat een comfortabele werkdag in de regen met een goede regenjas. ,,Die moet dan wel tot onder de heupen vallen, dan blijft je bovenlichaam goed warm. Anders komt de wind er gewoon onderdoor.” Ook heeft Bödder altijd extra schoenen bij zich. ,,Het is heel vervelend als je voeten koud zijn, met droge schoenen kun je er weer een paar uurtjes tegenaan.”
De tekst gaat verder onder de foto.
Frank Verschuur (56) is verkeersregelaar via uitzendbureau Binck. Hij wist waar hij met dit werk aan begon. ,,Als je in Nederland verkeersregelaar wordt, dan weet je dat het weer in de herfst en winter wat kouder en natter is.” Hij is creatief geworden in het vinden van omkleedmogelijkheden op locatie. ,,Er is altijd wel een abri in de buurt of een stationshal waar je je even kunt omkleden. Alleen als je bij een asfaltering staat, kun je niet zomaar weg.” Als laatste redmiddel heeft hij onder zijn regenjas altijd nog een vuilniszak aan. ,,Daarmee blijft de warmte binnen en de kou buiten.”
Verkeersregelaar Verschuur vindt het niet erg om altijd buiten te moeten zijn. Integendeel: ,,Ik vind het heerlijk. Vooral in de zomer heb ik een topbaan. En als het regent, regent het niet voor eeuwig.” Monteur Bödder is het daarmee eens: ,,Als je eenmaal buiten staat, valt het altijd mee. De meeste regen valt toch naast je.’’ Ook postbezorger Renata Verloop (53) ziet vooral de zonnige kanten van haar baan. ,,Het regent heus niet alle dagen. Ik heb het afgelopen jaar maar tien dagen gehad waarop ik helemaal doorweekt was. Maar dan neem ik daarna gewoon lekker een warme douche en een bakkie koffie.”
Als je eenmaal buiten staat, valt het altijd mee. De meeste regen valt toch naast je
Ronkend verkeer
Dus, kunnen we voor onze gezondheid maar beter onze kantoorbanen opzeggen en kiezen voor een beroep in de buitenlucht? Beide opties hebben voor- en nadelen, aldus bedrijfsarts Beens. Virussen overleven makkelijker bij kou en lage luchtvochtigheid, dus 1-0 voor kantoormedewerkers. Maar op kantoren is de virusoverdracht wel veel makkelijker doordat je nauwer met elkaar in contact komt. Bovendien vergaat het griepvirus buiten sneller door het ultraviolet licht van de zon. Bij de gezondheidsvoordelen van buiten werken moet Beens nog een kanttekening plaatsen: ,,Werken tussen het ronkende verkeer, zoals een verkeersregelaar doet, is wel minder gezond.”
Bij onstuimig weer hebben Henk en Dirk het flink druk. Al 27 jaar werken ze samen op een betonningsvoertuig, dat losgeraakte boeien op zee opspoort:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
37 jaar en toch nog geneeskunde studeren: ‘Terug naar school met leeftijdsgenoten van mijn zoon’
Als dertiger toch nog geneeskunde gaan studeren: Noesa den Hartog gaat die uitdaging vanaf september aan. Toen ze op haar negentiende moeder werd, liet ze haar droom om gynaecoloog te worden tijdelijk varen, maar zoveel jaren later kriebelt het nog steeds. En dus besluit de ondernemer om er nu, op haar 37ste, alsnog voor te gaan. Een keuze waar ze veel lof voor krijgt op LinkedIn. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
video
Werknemer Stan krijgt een wel heel feestelijke ontvangst op zijn eerste dag
Menig bedrijf zorgt voor een warm onthaal op de eerste werkdag van een nieuwe medewerker. Bij softwarebedrijf AFAS pakten ze wel heel groots uit toen kersverse collega Stan het kantoorgebouw binnen kwam lopen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Man ‘kaal’ noemen op werkvloer is volgens Britse rechtbank seksuele intimidatie
Een man op de werkvloer uitschelden voor ‘kale’ kan beschouwd worden als seksuele intimidatie. Dat heeft een Britse rechtbank bepaald. Volgens de rechters hebben mannen veel vaker met haarverlies te kampen dan vrouwen, waardoor het een toespeling is op hun geslacht en dus een vorm van discriminatie en seksuele intimidatie. ,,Het kan vergeleken worden met een opmerking over de borstgrootte van een vrouw.”
-
PREMIUMHoe is het nu met?
Geen prak in potjes, Mariëlle maakt kakelverse babyvoeding in zakjes: ‘Product nooit ouder dan 5 uurtjes’
Potjes babyvoeding? Niet meer van deze tijd, dacht Mariëlle Smit (32) vorig jaar. Binnen no-time lag haar vriesverse babyvoeding in de Hollandse schappen. Haar product is zo gewild dat er een fabriek aan te pas moest komen. ,,Dat hadden ze een beginnende onderneming nog nooit zo snel zien doen.” -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUM
Deze duo’s werken altijd samen: ‘Jouw slechte grappen komen weleens mijn neus uit’
Op een schip, in een ambulance of in een radiostudio zitten twee collega’s soms uren achtereen op elkaars lip. Hoe is dat? En hoe blijft het gezellig? ‘Ik denk wel eens: Dirk, mag het íetsje genuanceerder?’