Werknemer én investeerder: waarom zij duizenden euro’s in het bedrijf staken
Bedrijven lenen geregeld geld om te kunnen investeren. Maar dat gebeurt meestal achter gesloten deuren, zeker bij ondernemingen in de financiële sector. Viisi Hypotheken wilde dat eens anders aanpakken en startte een crowdfundingscampagne. Hiermee wil het bedrijf in het ‘openbaar’ via klanten, medewerkers, familie en vrienden minimaal 500.000 euro ophalen.
Delen per e-mail
Niet eerder begon een bedrijf in de financiële sector in Nederland een crowdfundingcampagne, aldus Hergen Dutrieux, mede-oprichter Hergen Dutrieux van de hypotheekadviesketen. ,,Onze missie is de hypotheeksector transparanter maken. Van veel producten is te achterhalen waar het geld vandaan komt, bij hypotheken is dat vaak niet het geval. Door te crowdfunden ziet iedereen waar het bedrag vandaan komt en waar we het voor gaan gebruiken.”
Groeien
Viisi begon de campagne bij crowdfundingbedrijf Crowdaboutnow met een streefbedrag van 500.000 euro. ,,Het gaat super goed, tweehonderd mensen hebben inmiddels een investering gedaan. De teller staat nu op 700.000 euro. We hebben het streefbedrag dus al ruimschoots bereikt.”
De hypotheekadviseur gaat het opgehaalde gebruiken om het team dat nu uit 50 man bestaat uit te breiden met 25 nieuwe medewerkers. En daar is geld voor nodig. Hergen: ,,Om te kunnen groeien moet je investeren. Als bedrijf gaan de kosten altijd voor de baat uit. We hadden ook naar de bank kunnen gaan voor een lening, dat was zelfs goedkoper geweest, maar deze manier past veel beter bij ons.”
Medewerkers
Het idee van crowdfunding is dat iedereen mee kan doen aan de campagne, niet alleen grote investeerders. Familie, vrienden en klanten van Viisi zijn daarom ook uitgenodigd. ,,Klanten en medewerkers staan het meest dichtbij ons, die hebben we als eerst gevraagd. Veel medewerkers wilden graag meedoen.”
Het levert je meer op dan wanneer je het geld op je spaarrekening laat staan
Brent van Huizen is een van de werknemers die besloot geld te investeren in Viisi. ,,Ik heb 2500 euro geïnvesteerd. Het is een lening, dus je krijgt het geld in 6 jaar tijd helemaal terug, plus rente. In die periode bouw je een flink rendement op. Het levert je meer op dan wanneer je het geld op je spaarrekening laat staan.”
Alle medewerkers die investeren, dragen het bedrijf een warm hart toe en geloven in de plannen van Viisi. Van Huizen: ,,Mijn werk hier bevalt erg goed. Veel bedrijven zeggen dat ze hun werknemers op de eerste plaats zetten, maar Viisi doet dit echt. Ik geloof in het bedrijf en ik beleg graag in iets waarin ik geloof.” In totaal heeft het personeel samen 300.000 euro opgehaald.
Grens
Mede-oprichter Hergen heeft zelf ook geïnvesteerd in de crowdfundingscampagne. ,,Als een van de oprichters investeer je natuurlijk sowieso al, maar ik wilde hier ook bij helpen. Daarom heb ik er 10.000 euro ingestoken.” Tot eind januari kunnen mensen nog meedoen met de campagne. Tenzij de maximale grens van 1 miljoen euro dan al bereikt is, dan stopt de actie vanzelf.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe bereik je als vrouw de top? ‘In mijn beginjaren heb ik er veel voor opgeofferd’
In de top van het bedrijfsleven is de witte man nog altijd oververtegenwoordigd. Hoe kom je daar als vrouw tussen? Directeur Vera Kops van Lewis en Mei Ling Tan van House of Einstein vertellen over hun keuzes, ons ouderwetse schoolsysteem en fulltime werken. ,,Hoeveel uren je werkt, zegt niets over je kwaliteiten.” -
Gevangenis moet 600 sloten veranderen door één WhatsApp-foto van stagiair
Een enkel WhatsApp-berichtje kostte niet alleen een stagiair in de gevangenis van Heidering nabij Berlijn zijn baan. Mogelijk moet hij ook nog eens 50.000 euro aan schadevergoeding betalen. -
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.” -
Baan kwijt door corona
Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis. -
PREMIUM
Max (20) stapt in bedrijf zieke vader: ‘Aan ziekenhuisbed besloten hoe we het gingen doen’
De wereld van de familie Blanke staat eind 2019 volledig op z'n kop. Vader Robby (47) blijkt een ongeneeslijke vorm van kanker te hebben. Robby begon net aan zijn droom: de grootste detacheerder worden van technisch personeel in zijn regio, Salland. Aan het ziekenhuisbed besluit zoon Max (20) zonder twijfel te stoppen met zijn zorgopleiding om in het bedrijf van zijn vader te stappen. Een jaar later runnen ze samen het bedrijf, storten ze zich ook op elektrische laadpalen, zitten ze net in een nieuw kantoor en is het ziektebeeld van Robby positief.
-
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
PREMIUM
Poetsen beu? Peter bedacht dé oplossing voor kinderen (en gefrustreerde ouders): tandpasta-tabletten
De frustratie, elke dag. Twee minuten ’s ochtends, twee minuten ’s avonds. Tandenpoetsen met kleine kinderen kan af en toe een hels karwei zijn. Daar bedacht Peter Radix (44) uit Woerden iets op. Hij lanceert Fairytabs, een bedrijf in tandpastatabletten voor kinderen. -
PREMIUM
‘Het siert bedrijven als ze ook in slechte tijden hun mensen binnenboord houden’
Bedrijven die vorig jaar megawinsten boekten, stonden dit voorjaar vooraan om coronasteun te ontvangen en ontslaan nu personeel. Ondernemer Tom van der Lubbe van hypotheekadviesketen Viisi Hypotheken heeft er geen goed woord voor over. ,,Het is onfatsoenlijk en respectloos.”