Zo geef je feedback waar je collega wél iets aan heeft
Werk aan jezelfFeedback – lees: kritiek – ontvangen vinden veel mensen lastig. Maar ook feedback géven is een kunst, weet Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch HRM aan de Radboud Universiteit. Acht tips om het goed en constructief te doen.
Delen per e-mail
Feedback geven is belangrijk, zegt Beatrice van der Heijden „Je laat ermee zien dat je graag een duurzame relatie met de andere partij wilt aangaan. Wanneer je iemand, oneerbiedig gezegd, maar wat laat aanmodderen, is dat niet echt constructief leiderschap. Door feedback te geven doe je een eerste aanzet tot verbetering.”
Maar hoewel we het dagelijks doen, van het uiten van kleine irritaties tot het voeren van beoordelingsgesprekken, is feedback geven bij de meeste mensen ‘zeker geen natuurlijke competentie’, weet Van der Heijden.
Acht gouden regels voor het geven van feedback:
1. Wees specifiek
Een van de belangrijkste regels, volgens de hoogleraar. Zeg niet dat iemand ‘altijd’ te laat komt, of ‘nooit eens’ koffie haalt. Dan vraag je erom dat de ander in de verdediging schiet.
2. Doe het meteen
„Geef de feedback liefst gelijk nadat de ongewenste gedraging heeft plaatsgevonden. Als je wacht, boet het aan kracht in.”
Geef de feedback liefst gelijk nadat de ongewenste gedraging heeft plaatsgevonden
3. Geef alleen feedback op veranderbaar gedrag
„Je kunt niet zeggen: wat heb je een saai hoofd. Het moet gedrag zijn dat iemand kan veranderen. Laat de ander niet ontredderd achter, maar maak ook duidelijk wat gewenst gedrag zou zijn en geef handvatten voor verbetering.”
4. Gebruik de ik-vorm
„Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het vervelend dat je vanochtend te laat was op de vergadering. Dit is niet de eerste keer, want vorige week gebeurde het ook.’ Daarmee geef je gelijk aan dat het een patroon is. Als je zegt ‘ik heb er last van’, zijn mensen minder geneigd in de verdediging te gaan.”
De tekst gaat verder onder de vacaturetool.
5. Geef geen overdosis
Doe het punt voor punt, één ding tegelijk. Geef de ander de kans om te reageren en probeer samen naar oplossingen toe te werken. Spreek af om over een bepaalde tijd weer eens te kijken hoe het gaat. De ander verdient het om zich te ontwikkelen, zegt Van der Heijden. „Het moet eigenlijk regelmatig gebeuren. Niet alleen bij een beoordelingsgesprek, want dan krijgt het zo’n zwaard van Damocles-karakter.”
6. Verifieer
Vergewis je ervan dat de ander je feedback begrijpt. Dan pas weet je dat hij of zij er iets aan heeft. Van der Heijden: „Niemand vindt het leuk om op gebreken gewezen te worden. Iedereen wil een 10, zeker Nederlanders. Als leidinggevende probeer ik altijd een handreiking te doen en te laten blijken dat ik oprecht het beste met de ander voorheb. ‘Ik weet dat je die potentie hebt, laten we samen kijken hoe we dat kunnen bereiken, heb je hier iets aan?’”
7. Doe het een-op-een
Kritiek geven waar iedereen bij is, is echt not done. Van der Heijden: „In een restaurant heb ik er zelfs een keer wat van gezegd toen een medewerker voor het oog van alle gasten een veeg uit de pan kreeg van de chef. Zo straf je iemand wel heel erg hard.”
8. Doe het face-to-face
Een lastige, nu we weer massaal thuiswerken. Mailen dan maar? Nooit doen, zegt Van der Heijden. „Je loopt het risico dat het uit de context wordt gehaald. Bovendien moet je ook de non-verbale communicatie van de ander kunnen duiden en kunnen zien hoe iemand op de feedback reageert. Als iemand heel boos of verdrietig wordt, moet je actie kunnen ondernemen. Dat gaat niet via de mail.” Kan het niet live, doe het dan via Zoom, Teams of Hangouts. En zorg dat er geen huisgenoten in de buurt zijn (zie regel 7).
Veel mensen vinden het moeilijk om op een constructieve manier feedback te geven en kunnen ook lastig omgaan met kritiek. Gelukkig zijn er vele opleidingen en cursussen die je hierbij kunnen helpen. Bekijk hier het aanbod.
Veel trainingen zijn online te volgen, bekijk hier het volledige online cursusaanbod van Intermediair.
In de Succesminuut geeft coach Charlotte van ‘t Wout je nuttige werktips in 60 seconden. Bekijk hieronder alle afleveringen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ronald start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’
Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen. -
Waarom je eens ouderwets zou moeten bellen in plaats van appen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: pak eens - lekker retro - de telefoon. -
Onderzoek Starter onzeker over toekomst loopbaan: ‘Niemand had een plekje voor me’
Het begin van je loopbaan is voor iedere werkende spannend, maar wat als dat moment samenvalt met een crisis? Nederlandse starters zien de toekomst een stuk minder rooskleurig in dan andere werkenden, blijkt uit nieuw onderzoek. Drie werkenden aan het begin van hun carrière vertellen hoe het hun vergaat in coronatijd. -
Werk aan jezelf Zo boost je je zelfvertrouwen in onzekere tijden
Het liefst zouden we altijd blaken van het zelfvertrouwen, maar wie is er nu nooit onzeker? Als je baan op de tocht staat of je ineens geen klussen meer krijgt, helpt dat je gevoel voor eigenwaarde niet. Dit kun je doen om je zelfvertrouwen een oppepper te geven. -
Salaris Matthijs: ‘Met een beetje bluffen kom je aardig ver, heb ik gemerkt’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Financieel analist Matthijs (30) werkt voor een bank en zit in het team tegen witwassen en fraude. Hij werkt tussen de 36 en 40 uur per week.
-
Werknemer én investeerder: waarom zij duizenden euro’s in het bedrijf staken
Bedrijven lenen geregeld geld om te kunnen investeren. Maar dat gebeurt meestal achter gesloten deuren, zeker bij ondernemingen in de financiële sector. Viisi Hypotheken wilde dat eens anders aanpakken en startte een crowdfundingscampagne. Hiermee wil het bedrijf in het ‘openbaar’ via klanten, medewerkers, familie en vrienden minimaal 500.000 euro ophalen. -
PREMIUM
Boerin kan na ongeluk niet meer melken, maar verzekeraar wil niet betalen
Het boerenbedrijf van een echtpaar uit Markelo kan niet verder als verzekeraar Univé niet op zeer korte termijn over de brug komt met een tweede voorschot op schade die de vrouw leed door een auto-ongeluk. „Univé lijkt Trump wel”, zei advocaat Bertil Morsink van de vrouw. -
PREMIUM
Ton (66) neemt na 50 jaar afscheid van ‘zijn’ bioscoop: ‘Ik vond die horrorfilms zelf altijd verschrikkelijk’
Zeventien jaar was bioscoopmanager Ton Kroeze (66) toen zijn broer hem vroeg om eens te komen helpen als assistent-filmoperateur, in het toenmalige cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam. ,,Ik twijfelde, maar toen ik eenmaal in de filmcabine stond, was ik betoverd.’’ Nu, bijna een halve eeuw later, gaat Kroeze met pensioen.