Zo helpt Google werknemers de coronacrisis door: ‘Focus op veerkracht’
De coronacrisis bezorgt werknemers wereldwijd uitdagingen. Hoe kun je hen het beste helpen? Misschien kunnen we wat leren van topsporters, dacht Lauren Whitt van Google. Zelf sportte ze op hoog niveau en verdiepte ze zich in mentale weerbaarheid en sport. Deze kennis zet ze bij Google in om het personeel mentaal fit te houden.
Delen per e-mail
De Amerikaanse Lauren Whitt voetbalde op hoog niveau bij het nationale team, tot ze een knieblessure kreeg. In één klap veranderde haar toekomst. Maar Whitt leerde ook hoe je de moed weer bij elkaar raapt om verder te gaan en hoe je er sterker uit kunt komen.
De manier waarop topsporters met tegenslagen en uitdagingen omgaan interesseerde Whitt zo, dat ze besloot zich hierop te focussen in haar studie. Uiteindelijk promoveerde ze aan de Clemson University in South Carolina op een onderzoek naar de aanwezigheid van veerkracht en de ontwikkeling daarvan bij topsporters. ,,Ik heb gekeken naar wat ervoor zorgt dat ze er sterker uitkomen, hiervoor heb ik hun gewoontes en routines bestudeerd.”
Herstellen
Deze kennis implementeerde Whitt later in een model voor bedrijven, om die meer inzicht te geven in hoe je het personeel veerkrachtiger kan maken en zo het algemene welzijn kan vergroten van werknemers. In 2014 kwam Whitt bij Google aan boord om leiding te geven aan het welzijnsprogramma van het bedrijf. Sinds de coronacrisis is het belang hiervan nog groter geworden, zegt Whitt.
Als je veerkrachtiger bent, ben je beter in staat goed te reageren op stress en daarvan te herstellen
,,Veel mensen hebben het zwaar, dit hebben we nog nooit meegemaakt. De uitdagingen van het nieuwe normaal maken het ons lastig.” Daarom zet Google meer dan ooit in op meer veerkracht onder werknemers. ,,Als je veerkrachtiger bent, ben je beter in staat om goed te reageren op stress en daarvan te herstellen.”
Checklist
Al lang voor de coronacrisis uitbarstte, zette Google zich al in voor meer mentale gezondheid. Zo riep het bedrijf speciale Global reset days in het leven om werknemers te stimuleren tot rust te komen. ,,Als je het nodig hebt, mag je op die dagen lekker gaan wandelen. Of op de bank gaan liggen. Dat we op dezelfde dag even pauze nemen met z’n allen, is zo’n krachtig middel. Sinds corona hebben we al meerdere van deze dagen aan medewerkers aangeboden.”
Ook mag elk team zelf bedenken wanneer ze wat doen aan hun eigen project. ,,Die autonomie werkt heel goed. Je hebt dan een keuze en mag zelf beslissen hoe je omgaat met je energie.” Ook is er voor leidinggevenden en werknemers een korte check bedacht waarmee snel gekeken kan worden hoe het met iemand gaat. ,,Het is een checklist om te vragen waar iemands gedachten naartoe gaan, hoeveel energie diegene vandaag heeft en of het lukt om te focussen. We merken dat dit goed werkt, werknemers nemen het zelfs mee naar de eettafel thuis.”
Als werknemers met mentale problemen zitten waar ze zelf niet uitkomen, kunnen ze gebruikmaken van de hulp van therapeuten. Die zijn via videobellen, Google Chat of telefonisch bereikbaar voor iedereen. ,,Je kunt er zelfs met de hele familie gebruik van maken. Dat is vooral nu erg fijn, want veel werknemers zitten thuis in dezelfde ruimte te werken en worden soms gek van elkaar.”
Het is nu oké als je aangeeft dat je je niet goed voelt. En het is oké als je hulp vraagt
Durven
In de tijd dat Whitt zich inzet voor het mentale welzijn van de werknemers van Google is er veel veranderd. ,,De grootste prestatie die we geleverd hebben, is dat we nu over mentale gezondheid durven te praten. Het is nu oké als je aangeeft dat je je niet goed voelt. En het is oké als je hulp vraagt.”
Ook ziet Whitt dat werknemers veel meer met elkaar delen over hoe ze zich voelen en over de hulp die ze eventueel inschakelen. ,,Voorheen besprak je alleen de fysieke problemen met elkaar. Dan was het prima als je tijd in je agenda maakte voor een afspraak met de fysiotherapeut voor je knie. Maar je zette het er niet in als het ging om een afspraak met de psycholoog. Dat is nu wat normaler geworden bij ons.”
Dat zou bij meer bedrijven de normale gang van zaken moeten worden, vindt Whitt. Want iemand moet zowel fysiek als mentaal goed in z’n vel zitten. ,,Alleen dan ben je op je best.”
Valt het werken tijdens de coronacrisis je zwaar? Lauren Whitt deelt een paar handige tips waarmee je weer vol energie aan de slag kan.
Tip 1: Rust voldoende uit
Werken is soms net als topsport: je presteert op hoog niveau en moet veel bereiken in korte tijd. ,,Van die prestaties moet je voldoende herstellen. Mijn tip is om pauze te nemen voordat je een nieuwe uitdaging aangaat. En neem vijf minuten voor je begint diep adem.”
Tip 2: Kom los van je werk
Het is ook erg belangrijk om in je vrije tijd goed los te komen van je werk, zegt Whitt. ,,Dat betekent bijvoorbeeld geen mails beantwoorden net voordat je aan tafel gaat en geen werk in het weekend als dat niet hoeft.” Wees je bewust van je energielevel. Lukt het even niet meer, werk dan niet krampachtig door. ,,Als we zouden willen, zouden we in dit digitale tijdperk 24/7 door kunnen gaan, zeker nu we vanuit huis werken. Maar we moeten ook veerkrachtig blijven.”
Tip 3: Laat je niet afleiden
Volgens Whitt hebben we het veel over prioriteiten stellen, maar laten we ons nog te veel afleiden van wat echt belangrijk is. ,,Misschien is je familie thuis wel het belangrijkst voor je en wil je daar graag meer aandacht aan geven. Laat je dan niet te veel afleiden door het project waar je op dat moment aan werkt of de e-mails die binnenkomen. Elke collega die op dat moment iets van je wil, denkt dat hij of zij het meest belangrijk is. Dat is dus niet zo.”
Tip 4: Investeer in relaties
Besteed voldoende aandacht aan je relaties, familie, vrienden en blijf in contact met je collega’s. ,,We zitten dan wel thuis, maar dat betekent niet dat we sociaal afstand hoeven te nemen.”
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ongepaste vragen tijdens je sollicitatiegesprek? Zo geef je antwoord
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je wekelijks tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: wat moet je antwoorden op lastige, misschien wel ongepaste vragen? -
werken met een beperking
Romy vond ondanks epilepsie toch een baan: ‘Het kan, durf te dromen’
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Romy Reijinga (27). -
Waarom je eens met je collega’s zou moeten schilderen, koken of fotograferen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuiswerken de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Deze week: deel je talent. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
Deze brandweervrouwen willen geen attractie meer zijn: 'Vrouwen voegen iets toe'
Ze zijn schaars, maar daarom niet minder waardevol: vrouwen bij de brandweer. Vrijwilliger Ilse Kloot (40) en Caren Frentz (44), directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid én commandant van de brandweer in het gebied, willen dan ook meer ‘paardenstaarten’ in een bluspak. En echt niet om een quotum te halen...
-
Bijna 40 procent van de Nederlanders heeft een bullshitbaan (vinden ze zelf)
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: bullshitbaan. -
Wat doet een...
Dankzij productowner Patrick hebben we geen omkijken meer naar onze loonstrookjes
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Patrick Kersbergen (34), Senior Productowner Payroll Business bij Visma | Raet. -
Week lang om 05.00 uur opstaan, deze werkenden gaan het vanaf zondag proberen
En weer een werkweek voorbij. Misschien ben je voor de zoveelste keer minder productief geweest dan je van tevoren had gehoopt. Probeer het dan eens een week lang compleet anders te doen. Elke dag om 05.00 uur je bed uit, dagelijks sporten, een nacht doorwerken en ondertussen je gewone taken blijven doen. Ondernemer Alex Malone weet dat het werkt en nodigt je uit om ook mee te doen aan deze Helweek.