Zo krijg je het minder druk door iets juist níet te doen
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: te druk? Doe er iets aan!
We zuchten massaal onder het gevoel te druk te zijn. Zo stuurden we in 2019 per minuut 188 miljoen mailtjes en bekeken we 4,5 miljoen video's op YouTube. We worden overladen door prikkels, informatie en verzoeken van anderen. Niet zo gek dat we ons dan te druk gaan voelen. En dat is geen lekker gevoel.
Tijd dus om in actie te komen en af te rekenen met het druk zijn. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om het druk zijn te lijf te gaan. Vandaag een hele concrete tip: schrap werkzaamheden. Klinkt logisch, maar de pijn zit hem natuurlijk in de uitvoering. Het is veel eenvoudiger om gewoon te proberen alles wat op je af komt te handelen.
Mini-experiment: doe eens iets níet
Drukte wordt niet vanzelf minder. Het waait niet over en je tackelt het ook niet meer door een tandje bij te zetten. Je zult echt dingen niet moeten doen. Best lastig als je dat niet gewend bent. Kies daarom deze week iets uit wat wél op je takenlijst staat, maar wat je níet gaat doen.
Voor een ondernemer zijn social media en het web natuurlijk fantastisch. In plaats van het optuigen van een marketing- of specifieker advertentiebudget kun je nu door alleen je tijd te investeren bijna kosteloos je pr bedrijven.
Dus zit ik op LinkedIn, Pinterest, Facebook, Instagram en Twitter én schrijf ik blogs. Een valkuil: want eigenlijk kost het erg veel tijd om regelmatig aanwezig te zijn op al die platformen. Rigoureus neem ik de beslissing om een tijdje niks te posten.
Schuldgevoel
Dat lukt me eigenlijk alleen maar door ook niet meer op die platformen te kijken. Dat levert me onmiddellijk een schuldgevoel op. Maar ook zeeën van tijd en vooral: rust. Na het posten moet je kijken hoe je posts het doen en reageren op ingekomen reacties. En als je dan toch online bent zie je ook meteen nieuwe en interessante updates voorbij komen. Heel verleidelijk om die toch even te gaan lezen en misschien zelfs even te reageren. Als je daarmee klaar bent is het wel weer tijd voor een nieuwe post...
De beslissing iets niet te doen valt me zwaar maar de winst is groot, in tijd maar vooral ook in een druk die is vervangen door rust.
Kritisch
Je kunt van alles lezen over het tijdslurpende vermogen van social media, voor mij geldt dat het echt iets anders is om het ook te voelen. Als ondernemer vind ik niet aanwezig zijn geen permanente oplossing. Wel is deze ervaring dé motivatie om heel kritisch mijn tijd in de gaten te houden. Dat betekent dat ik niet meer op elke reactie reageer, minder kijk, maar nog wel post. Dat betekent ook dat ik minder kijk naar en reageer op posts van anderen. Niet ideaal, maar wel een oplossing die veel rust brengt. Iets niet doen is lastig en zeker niet altijd ‘gratis’, maar wel effectief en nodig.
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur. Meer weten over Mirjams experimenten? Lees haar boek Elke werkdag een topdag (2019).
Maakt je oneindige to-dolijstje je werk niet makkelijker? Pak het liever zo aan, zegt coach Charlotte van ‘t Wout:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMZicht op de dood
Toen jongetje (7) overleed, kocht Bertus schild en zwaard voor bij de kist: ‘Hij moest als ridder begraven worden’
Alles wat met de dood te maken heeft, is zijn werk geweest. Bertus Kostwinder uit Gouda (66) weet niet hoe hij zijn werk in één woord moet vatten. Hij werkte als beheerder van het mortuarium en als obductie-assistent, was docent op de politieschool en begeleidt nog altijd uitvaarten.Vinkeveen, Waddinxveen, Bergambacht, Montfoort, Zevenhuizen, Oudewater, Gouda, Leimuiden, Nieuwkoop, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Woerden -
‘Je hoofd als opslaghok proberen te gebruiken is een recept voor chaos en stress’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: mentale opslagcapaciteit -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Waarom een beetje afzien goed is voor je werkgeluk: ‘Dus ik ga liggen, languit op straat’
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: vergroot je lef.
-
rechter oordeelt
KLM-medewerker (59) na 22 jaar dienstverband ontslagen vanwege meenemen iPad
Een iPad mee naar huis nemen, wetende dat het niet van jou is maar van het bedrijf waarvoor je werkt? Dat leverde een medewerker van luchtvaartmaatschappij KLM ontslag op staande voet op. De 59-jarige man stapte boos naar de rechter, maar kreeg nul op rekest. ‘Hier is sprake van ernstig verwijtbaar handelen’, luidt het oordeel. -
-
-
Heb jij te veel werkstress? Zo herken je de signalen
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: wanneer neemt onproductieve stress bezit van je? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.