Zoveel krijg je in 2020 vergoed voor kinderopvang
Als jij en je partner allebei werken en je kinderen naar een crèche, bso of gastouder gaan, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Oók als je alleenstaand bent en werkt, krijg je deze toeslag.
Op hoeveel geld je recht hebt, hangt af van het aantal uur dat jij en je partner werken, het soort opvang, het uurtarief, het aantal kinderen en het inkomen. De maximum uurprijs is voor 2020 vastgesteld op 8,17 euro voor dagopvang (kinderen die nog niet naar de basisschool gaan), 7,02 euro voor buitenschoolse opvang (voor schoolgaande kinderen) en 6,27 euro voor gastouderopvang. Is de opvang van jouw kind duurder, dan betaal je het verschil zelf.
Eigen bijdrage
Maar ook als de kosten wél binnen de maximum uurprijs vallen, betaal je een deel zelf: de verplichte eigen bijdrage. Hoeveel dat is, is afhankelijk van je (gezamenlijke) inkomen. Tot een inkomen van 23.864 euro krijg je 96 procent van de kosten voor de kinderopvang vergoed. Verdien jij of verdienen jullie samen bijvoorbeeld 50.000 euro per jaar, dan krijg je 80,9 procent van de opvangkosten vergoed. Is het salaris hoger dan 126.832, dan krijg je nog 33,3 procent van de kosten terug.
De kosten voor de opvang van een tweede, derde, vierde kind worden voor een groter deel vergoed. Zelfs als het gezamenlijke inkomen hoger is dan 194.136 euro, neemt het Rijk bij een tweede, derde en vierde kind twee derde van de kosten van de opvang voor haar rekening.
Beiden werken
Voorwaarde voor de kinderopvangtoeslag is dat zowel jij als je partner werkt. Dat hoeft niet per se in loondienst te zijn. Ook als zzp’er, artiest of bijvoorbeeld freelancer is het mogelijk om deze toeslag aan te vragen. En het geldt eveneens als je bezig bent aan een erkende opleiding, een traject naar werk of een inburgeringstraject volgt. Op de websites van Independer en de Belastingdienst kun je berekenen voor hoeveel uur je maximaal recht hebt op kinderopvangtoeslag. Dat wordt bepaald door de ouder die het minste aantal uren werkt. Je kunt alleen toeslagen krijgen voor een goedgekeurde opvang. Deze staan in het Landelijk Register Kinderopvang.
Schat het aantal af te nemen uren vooraf iets te laag en je inkomen iets te hoog in
Belangenvereniging BOinK, die ouders vertegenwoordigt in de kinderopvangbranche, benadrukt dat het belangrijk is om wijzigingen in het inkomen of de opvang zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. ,,We zitten midden in de Kinderopvangtoeslagaffaire’’, zegt woordvoerder Gjalt Jellesma. Om te voorkomen dat ouders onverwacht toeslag terug moeten betalen, is het belangrijk dat de aanvraag klopt en up-to-date is. ,,Kijk of het contract met de opvang klopt, schat het aantal af te nemen uren vooraf iets te laag en je inkomen iets te hoog in’’, adviseert Jellesma.
Fraude
Het is ook mogelijk om de toeslag direct te laten storten op de rekening van de opvang. Dat raadt de belangenvereniging echter stellig af. In het verleden werden ouders zo de dupe van fraude of raakten bij een faillissement hun geld kwijt. ,,Je blijft zelf verantwoordelijk voor de kinderopvangtoeslag. Als er fouten zijn gemaakt bij de aanvraag, klopt de fiscus bij jou aan’’, zegt Jellesma. ,,Geef daarom nooit je DigiD af om de aanvraag door anderen te laten invullen, want jij bent verantwoordelijk dat deze klopt.’’
Daarnaast adviseert de belangenvereniging om het uurtarief van de opvang goed te bekijken. ,,Vooral bij bso’s kan het tarief soms een euro per uur hoger liggen dan de maximum uurprijs’’, zegt Jellesma. ,,Bij het laagste inkomen, betaal je zelf 28 cent per uur voor bso. Als daar nog een euro bij komt, is dat vervelend. Wees je daar van bewust.’’
BOinK werkt samen met de belastingdienst aan een app om ouders duidelijker en toegankelijker uit te leggen hoe het aanvragen van de kinderopvangtoeslag werkt. De toeslagen worden iedere maand op de 20ste dag uitbetaald. Uitzonderingen zijn juli (22-07) en september (21-09).
Wie gaat minder werken?
Het is een veelvoorkomende vraag in gezinnen met jonge kinderen. Wie gaat er minder werken om voor de kinderen te zorgen? Ontmoet – de fictieve – Rob (autoverkoper) en Hanna (kassière bij een supermarkt). Ze hebben twee kinderen. Sanne is 1 en Pieter is 3 jaar. Rob heeft een bruto maandinkomen van 2300 euro (40 uur). Hanna een bruto inkomen van 2000 euro (40 uur). Wat is de beste verdeling qua werk en het kinderdagverblijf (kdv)? Rob en Hanna vinden drie dagen kinderdagverblijf per week het maximum.
Verdeling werk en kinderdagverblijf* Netto inkomen minus netto kinderdagverblijf
1. Geen kdv 1943 euro
Rob 40 uur
Hanna werkt niet
2. 2 dagen kdv 2571 euro
Rob 40 uur
Hanna 16 uur
3. 2 dagen kdv 2660 euro
Rob 32 uur
Hanna 24 uur
4. 3 dagen kdv 2846 euro
Rob 40 uur
Hanna 24 uur
5. 3 dagen kdv 2941 euro
Rob 32 uur
Hanna 32 uur
Conclusie: Ook al verdient Rob meer, het komt beter uit als Rob en Hanna de parttime dagen verdelen. En het loont altijd als Hanna werkt.
*In het rekenvoorbeeld is uitgegaan van een tarief van 8 euro per uur
Eten: het is bij veel gezinnen gedoe. In de videoserie Mag ik van tafel? krijgen ouders met moeilijke eters tips en adviezen. In deze aflevering: ligt het eetprobleem van het kind dan toch bij de ouders?
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOpvangpuzzel
‘Waanzin dat de kinderen twaalf weken vakantie per jaar hebben en wij maar vijf’
Heerlijk, de zomervakantie komt er weer aan! Zes lange weken vrij, uitstapjes maken en niets doen. Tenminste, als je het de kinderen vraagt. Voor hun ouders betekent die periode vaak extra veel geregel. Met gespreid opgenomen vakanties, opvang, zomerkampen en hulp van opa’s en oma’s proberen werkende ouders de eindeloze schoolvakantie te overbruggen. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Deze bekende theorie over onze hersenen blijkt (helaas voor ons) niet te kloppen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het oerbrein. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Jarenlang studeren en dan toch het roer omgooien? ‘Haal nu veel meer uit het leven’
Je carrière volledig omgooien en verdergaan in een compleet ander beroep? Ook als dat betekent dat je dan niet meer doet waar je jarenlang voor gestudeerd hebt? Deze werkenden waagden de sprong en kozen voor een beroep ‘beneden hun kunnen’. -
zorgverzekering
Van zwanger tot gepensioneerd: waar let je op in welke levensfase?
De zorgpolis regel je afhankelijk van levensfase en achtergrond. Een 18-jarige heeft andere behoeften dan iemand van 65 en Aida uit Iran staat er anders in dan Elske uit de Achterhoek. Zes mensen praten over hun situatie.