Zuid-Korea zet computers uit tegen extreem overwerken
Zuid-Koreaanse ambtenaren werken zoveel over, dat de overheid drastische maatregelen treft. Op vrijdags gaan om 20.00 uur alle computers op zwart.
Met de maatregel wil de Zuid-Koreaanse overheid een einde maken aan de cultuur van overwerken in het land, zo meldt de BBC. Eerder deze maand werd al een wet goedgekeurd om het maximum aantal werkuren terug te brengen van 68 naar 52 uur per werk.
Zuid-Koreanen zijn flink meer in de weer dan werknemers elders ter wereld. Volgens een onderzoek uit 2016 werken ze gemiddeld 70,4 uur per maand over. Ambtenaren werken er gemiddeld een totaal van 2.739 uur per jaar, ongeveer 1.000 uur meer dan andere werknemers in ontwikkelde landen. Medewerkers van het Ministerie van Oceanen en Visserij spannen de kroon: zij zitten gemiddeld 158,3 extra uren aan hun bureau.
Fases
Het plan om de computers uit te zetten, gaat volgende week vrijdag van start in overheidsgebouwen in hoofdstad Seoul. Om medewerkers te laten wennen, wordt het plan in verschillende fases uitgerold. Op vrijdag kunnen ambtenaren nog een eind in het weg typen tot 20.00 uur. In de tweede fase gaan de computers de tweede en vierde vrijdag om 19.30 uur uit. Vanaf mei en verder wordt het uiteindelijk iedere vrijdag om 19.00 uur.
De sluitingstijd zou moeten gaan gelden voor alle werknemers. Alleen onder speciale omstandigheden blijft iemands computer toch toegankelijk.
De ambtenaren zelf lijken nog niet echt enthousiast. De overheid meldt dat maar liefst 67,1 procent van hen gevraagd heeft of er voor hen een uitzondering gemaakt kan worden.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heb je een probleem? Pedro lost het op met Lego: ‘Deze steentjes hebben iets magisch’
Montfoort -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Drone jaagt Japanse overwerker weg van bureau
In hun strijd tegen extreem overwerken krijgen Japanse werkgevers een nieuw wapen tot hun beschikking: een drone die overijverige werknemers wegjaagt van hun bureau. -
PREMIUM
Waarom 1 mei in Nederland geen vrije dag is, maar in veel andere Europese landen wel
Geen grote optochten, militaire parades of zelfs een dag vrij. 1 mei - de Dag van de Arbeid - gaat hier stilletjes voorbij. Gek genoeg is de Amsterdamse beurs, hét symbool van het kapitalisme, vandaag wel gesloten. Dat was vroeger wel anders. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
-
Wandel tijdens je Werk-dag: ‘Voor veel mensen is het al pure winst als ze een halfuurtje lopen’
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Dood door overwerk: Japanse sterft na 159 uur extra arbeid
159 uur overwerk is een 31-jarige Japanse vrouw fataal geworden. Miwa Sado had in een maand tijd maar twee dagen vrij.