900 jaar oude mythe lijkt te kloppen: Stonehenge stond eerst ergens anders
VIDEODe wereldberoemde stenencirkel Stonehenge in het westen van Engeland stond eerst mogelijk op een andere plek. Britse onderzoekers denken dat de stenen aanvankelijk waren neergezet in het westen van Wales. Jaren en jaren later zou een verhuizend volk de stenen hebben meegenomen naar hun nieuwe woonplek, 225 kilometer verder en in de buurt van het huidige Salisbury, waar ze 5000 jaar later nog steeds staan.
Delen per e-mail
Merlijn de Tovenaar nam een groep kerels mee naar Ierland om er een magische stenencirkel te ontmantelen en weer op te bouwen in Engeland als monument om de doden te herdenken. Die mythe bestaat al 900 jaar. Het was Geoffrey van Monmouth die het verhaal over de verovering van de ‘Ierse’ steencirkel genaamd ‘Dans der Reuzen’ in de twaalfde eeuw de wereld instuurde, maar het werd naar het rijk der fabelen verwezen. Deels omdat de man het niet altijd bij het rechte eind had over andere historische feiten. Maar uit nieuw onderzoek blijkt het toch niet zomaar een verzinsel te zijn. Een professor met twintig jaar Stonehenge-ervaring noemt het de ‘meest opwindende’ vondst uit zijn carrière.
Archeologen van University College in Londen hebben bij een steengroeve in de Preseli Hills, in het zuidwesten van Wales, de restanten van een steencirkel gevonden. Die plek heet Waun Mawn en het is een van de oudste en grootste cirkels van stenen in Groot-Brittannië. Bij Waun Mawn staan nog vier stenen overeind. Ernaast zijn lege gaten voor stenen gevonden. Een afdruk daarvan komt overeen met de ongebruikelijke dwarsdoorsnede van een van de hardstenen van Stonehenge. ,,En die past als een sleutel in een slot”, volgens de archeologen.
Wetenschappers vragen zich echter al jaren af hoe de stenen zijn overgebracht naar Stonehenge, dat 225 kilometer verderop ligt, wie dat hebben gedaan en waarom. ,,Ik doe al 20 jaar onderzoek naar Stonehenge en dit is echt het meest opwindende dat we ooit hebben gevonden”, zei Mike Parker Pearson, professor Britse geschiedenis aan het University College London, aan The Guardian.
Volgens Parker Pearson zou de legende die Geoffrey van Monmouth schreef dan toch wel eens waar kunnen zijn. ,,Mijn hemel, het is verleidelijk om dit te geloven... We hebben misschien wel gevonden wat Geoffrey de ‘Dans der Reuzen’ noemde.”
‘Alsof ze gewoonweg zijn verdwenen’
Uit onderzoek blijkt dat de stenen van Waun Mawn rond het jaar 3400 voor Christus daar zijn neergezet. Het westen van Wales was in die tijd relatief dichtbevolkt en er zijn veel graftombes opgegraven. Maar van na 3000 voor Christus is haast niets meer te vinden. ,,Het is alsof ze gewoonweg zijn verdwenen”, zeggen de onderzoekers. Dit is ook de tijd waarin Stonehenge werd gebouwd. Mogelijk hebben migranten het dus meegenomen en opnieuw opgebouwd als onderdeel van hun erfgoed.
Zowel Stonehenge als Waun Mawn is gebouwd op de zonnewende. Elk jaar rond 21 juni komt de zon daar op een speciale manier op. Beide cirkels zijn precies even groot, 110 meter in doorsnee. Een van de stenen in Stonehenge heeft een ongebruikelijke vorm die precies overeenkomt met een gat in Waun Mawn, en bij de cirkel in Wales zijn steenscherven gevonden die overeenkomen met de stenen in Stonehenge.
Bij hun onderzoek zijn de archeologen gevolgd door een cameraploeg van de BBC. Die documentaire is vrijdagavond op tv te zien. De archeologische vondst wordt gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Robbert Dijkgraaf over de rol van wetenschap in onzekere tijden: ‘Niet te snel een conclusie trekken’
Voor de negende keer wordt tijdens het Gala van de Wetenschap 2020 de Robbert Dijkgraaf essayprijs uitgereikt. Het thema is actueler dan ooit: de rol van wetenschap in wereldwijd onzekere tijden. -
Veel minder baby's te vroeg geboren na eerste coronamaatregelen
Sinds de intelligente lockdown van maart is het aantal baby's dat te vroeg ter wereld komt flink afgenomen. Dat meldt het Erasmus MC na een groot onderzoek met data van ruim 1,5 miljoen geboortes. Het aantal vroeggeboortes daalde in de eerste week na 9 maart met zo'n 20 procent. -
Leids museum vindt missend hoofd van farao Ramses VI terug in Chicago
Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft in Chicago het hoofd gevonden dat hoort op de granieten torso van een farao in de eigen collectie. Dat gebeurde na het openen van een envelop uit 1987, waarvoor kennelijk niemand eerder belangstelling had. -
PREMIUM
Hoe de gifslang minder dodelijk wordt: pil en antigif kunnen duizenden levens redden
Een goedkope pil die de beet van een gifslang onschadelijk maakt. Daar dromen mensen in gebieden met de meest dodelijke gifslangen van. Scheikundige Jeroen Kool werkt eraan. -
PREMIUMEXPERIMENTEEL ONDERZOEK
Proef met opzettelijke besmetting in de maak: Daniël (32) is er klaar voor
In Leiden wordt onderzoek voorbereid waarbij gezonde mensen worden besmet met het coronavirus. Als de financiering rondkomt en een ethische commissie akkoord gaat, kan de proef beginnen.
-
Chinese verkenner landt op de maan voor heel complexe missie
Een onbemande verkenner uit China is vandaag op de maan geland. De Chang'e 5 gaat er komende dagen bodemmonsters verzamelen. Daarmee moet hij vervolgens terugvliegen naar de aarde. De laatste keer dat maanstenen naar de aarde werden gebracht, was in 1976. -
Mysterieuze dieren ontdekt onder 900 meter dikke ijslaag Antarctica
Wetenschappers hebben op Antarctica bij toeval levensvormen ontdekt onder een 900 meter dikke ijslaag. Bij boringen troffen ze op een stuk rots onbekende, sponsachtige dieren aan. De bijzondere ontdekking is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Marine Science. -
PREMIUM
Waarom we het lastig vinden om te accepteren als iemand anders is
Mensen met een afwijking accepteren is niet altijd makkelijk. Logisch, vroeger waren er goede redenen om met enige verbazing te kijken naar iemand die anders was.