Freddy Nauta uit Lochem is gefascineerd door sterrenkunde. De laatste tijd is er weer nieuws over Mars, waar een mysterieuze pluim is opgedoken.
Volledig scherm
PREMIUM
Freddy Nauta uit Lochem is gefascineerd door sterrenkunde. De laatste tijd is er weer nieuws over Mars, waar een mysterieuze pluim is opgedoken. © ESA / PVG (bewerking: de Stentor)

Astronomen in de ban van ‘mysterieuze’ rookpluim op Mars

De sterrenkundige wereld vergaapt zich al enkele dagen aan een ogenschijnlijk mysterieuze wolk op Mars. Een rookpluim die over de planeet trekt? Een vulkaanuitbarsting? Max Verstappen die buitenaards gas geeft? Freddy Nauta (59), een leven lang betrokken bij sterrenwacht Phoenix in Lochem, denkt het antwoord te hebben.

  1. Biologen verbijsterd na ontdekking langste ‘kwalsliert’ ooit
    video

    Biologen verbijs­terd na ontdekking langste ‘kwalsliert’ ooit

    Biologen hebben tijdens een expeditie voor de westkust van Australië op grote diepte de waarschijnlijk grootste siphonophorae ooit ontdekt. Het gaat om een tientallen meters lange sliert die bestaat uit miljoenen kwalachtige, ongewervelde diertjes die één kolonie vormen maar de indruk wekken een zelfstandig organisme te zijn. Op de wetenschappelijke website Sciencealert jubelen experts over de vondst: ,,Dit is de spectaculairste en langste die in de diepzee is gespot.”