‘Bijna 900 km2 aan Nederlandse daken geschikt voor zonnepanelen’
Nederland kan in 50 procent van de huidige totale elektriciteitsbehoefte voorzien als het alle daarvoor geschikte daken bedekt met zonnepanelen. Dat constateren onderzoekers van Deloitte. Volgens het financieel adviesbureau is er in totaal maar liefst 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in ons land.
Nu wordt zo'n 35,7 vierkante kilometer aan daken gebruikt voor zonnepanelen. ,,Er is dus sprake van een ongelooflijk onbenut potentieel", zegt Deloitte-onderzoeker Sjors Broersen (33). Samen met collega's combineerde hij de Basisgegevens Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster en de Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) om te bekijken welke daken van Nederland geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.
,,De daken die op het noorden gericht zijn, kwalificeerden we bijvoorbeeld al als ongeschikt en haalden we gelijk uit het bestand. Dat gold ook voor daknokken en schoorstenen." Van de overige daken werden de hoogte en steilheid van het dak bepaald, hun oriëntatie en oppervlakte. De daken werden geschikt geacht als zonnepanelen daarop minstens 690 kilowattuur per vierkante meter per jaar aan zoninstraling ontvangen. ,,Dan heeft de consument een standaard zonnepaneel van ongeveer 1,6 vierkante meter binnen ongeveer 11 jaar terugverdiend", legt Broersen uit.
270 miljoen panelen
De onderzoekers becijferden zo dat Nederland 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak voor zonnepanelen heeft. Daarop kunnen 270 miljoen standaard zonnepanelen worden geïnstalleerd, die energie kunnen opwekken voor 50% van de huidige totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Voor consumenten geldt, zo schrijven de onderzoekers, dat 'de totale opbrengst van zonnepanelen op de daken van alleen woonhuizen 80 petajoule kan zijn. Dit staat gelijk aan 98% van de totale elektriciteitsbehoefte van woonhuizen'.
Momenteel heeft zo'n 4% van de geschikte daken in Nederland zonnepanelen op het dak. 'Deze 3 miljoen zonnepanelen voorzien momenteel in minder dan 2% van de totale Nederlandse vraag naar elektriciteit', aldus het onderzoeks- en consultancybureau.
Geschikt dak
Wat maakt het dak van woningbezitters geschikt? ,,Allereerst is de ligging van het dak van groot belang", zegt Broersen. ,,Het dak ligt idealiter vrij van (schaduw van) andere obstakels als bomen en andere gebouwen. Dan is de lichtinval gegarandeerd. Daarnaast kan je je voorstellen dat een oriëntatie op het zuiden het beste is."
Uiteindelijk is het de combinatie van oriëntatie en helling dat het potentieel van het dak bepaalt. ,,Als een dak bijvoorbeeld op het zuidwesten is gericht in plaats van op het zuiden, maar wel een betere helling heeft dan het tweede dak, dan kan het uiteindelijk wel meer zonnestroom per paneel opleveren."
Uitdagingen
Op ieder geschikt dak zonnepanelen leggen levert volgens Broersen veel op, maar is in de praktijk nog lastig te realiseren. ,,Het netwerk heeft nu niet genoeg capaciteit om het energieoverschot te kunnen transporteren. Tegelijkertijd is de opslag van energie nog een uitdaging, omdat batterijen kostbaar zijn en veel nieuwe opslagmethoden nog in de kinderschoenen staan. Dat maakt het op dit moment lastig om van alle opgewekte energie nuttig gebruik te maken”, zegt hij. ,,Als deze uitdagingen worden aangepakt kan een enorm potentieel worden benut."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Onderzoek: behandeling prostaatkanker vaak niet nodig, monitoren is veilig alternatief
Een operatie of bestraling is meestal niet onmiddellijk nodig als prostaatkanker wordt ontdekt. Jarenlang onderzoek in opdracht van het Britse National Institute for Health and Care Research wijst uit dat het actief monitoren van de ziekte vaak een veilig alternatief is. -
PREMIUM
Supertijd voor zonnepanelen: 'Nu doorpakken'
De recordzon in februari leverde een superopbrengst op aan zonnestroom. Een mooi feit, vindt hoogleraar zonne-energie Wim Sinke, maar ook slechts een statistisch feit, ons door de natuur gegeven. ,,We moeten nu écht verder, alle seinen staan op groen.'' -
PREMIUM
Aarde wordt ontleed in dit Nederlandse laboratorium: ‘In drie weken hebben we duizend jaar afgelegd’
Geowetenschappers in Utrecht houden op internationaal niveau een naam hoog. In ultramoderne laboratoria onderzoeken zij de aarde, van kern tot oppervlak. Een kijkje in een uiterst dynamische ‘keuken’ vol bijzondere kennis en apparatuur. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Wonen op Mars? Voorlopig is het onhaalbaar en onbetaalbaar
Vanwege vervuiling, CO2-uitstoot en het uitputten van natuurlijke bronnen is onze planeet onherkenbaar aan het veranderen. Kunnen we verhuizen naar Mars als onze aarde niet meer leefbaar is? -
-
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
met video
Raadsel voor astronomen na ontdekking van oeroude sterrenstelsels die niet zouden mogen bestaan
De James Webb-ruimtetelescoop heeft zes sterrenstelsels ontdekt die bijna zo groot zijn als onze eigen Melkweg. Volgens de gangbare theorieën kunnen deze ‘galactische reuzen’ eigenlijk helemaal niet bestaan. Een mysterie dat heel wat astronomen hoofdpijn bezorgt. ,,We waren stomverbaasd”, zegt de Nederlandse hoofdonderzoeker Ivo Labbe.