Chirurgen transplanteren met succes varkenshart bij patiënt (57) in laatste poging om zijn leven te redden
videoAmerikaanse chirurgen hebben voor het eerst en met succes een varkenshart getransplanteerd bij een 57-jarige patiënt in een laatste poging om zijn leven te redden. Drie dagen na deze zeer experimentele operatie maakt de man het goed.
De eerste succesvolle harttransplantatie van een genetisch gemodificeerd varken vond plaats op 7 januari in de Amerikaanse stad Baltimore, meldt The New York Times. De krant spreekt over een medische primeur die hoop biedt voor honderdduizenden patiënten met falende organen. De ontvanger is de 57-jarig David Bennett die een levensbedreigende hartaandoening had.
Chirurgen waren acht uur bezig met het overzetten van het varkenshart. ,,Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn opgewonden, maar we weten niet wat morgen ons zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan”, aldus Bartley Griffith, die de operatie uitvoerde.
Hoewel het nog te vroeg is om zeker te weten of de operatie echt een succes is, markeert het een stap in de decennialange zoektocht om ooit dierlijke organen te gebruiken voor levensreddende transplantaties. Artsen van het University of Maryland Medical Center zeggen dat de transplantatie heeft aangetoond dat een hart van een genetisch gemodificeerd dier in het menselijk lichaam kan functioneren zonder onmiddellijke afstoting.
‘Sterven of deze transplantatie’
David Bennett wist dat er geen garantie was dat het experiment zou werken, maar hij was stervende, kwam niet in aanmerking voor een menselijke harttransplantatie en had geen andere optie, vertelde zijn zoon aan The Associated Press. ,,Het was sterven of deze transplantatie doen. Ik wil leven. Ik weet dat het een schot in de roos is, maar het is mijn laatste keuze”, zei Bennett een dag voor de operatie.
Er is een enorm tekort aan menselijke organen dat wordt gedoneerd voor transplantatie. Dat motiveert wetenschappers om erachter te komen hoe dierlijke organen kunnen worden gebruikt. Vorig jaar waren er iets meer dan 3.800 harttransplantaties in de VS, een recordaantal. ,,Als dit werkt, zal er een eindeloze voorraad van deze organen zijn voor patiënten die lijden”, zegt Dr. Muhammad Mohiuddin, wetenschappelijk directeur van het dier-op-mens transplantatieprogramma van de universiteit in Maryland.
Mislukt
Eerdere pogingen tot dergelijke transplantaties mislukten, grotendeels omdat de lichamen van patiënten het dierlijke orgaan snel te snel afstootten. In 1984 leefde Baby Fae, een stervende baby, 21 dagen met een bavianenhart.
Het verschil dit keer: de chirurgen van Maryland gebruikten een hart van een varken dat gen-editing had ondergaan om een suiker in zijn cellen te verwijderen die verantwoordelijk is voor die supersnelle orgaanafstoting. ,,Ik denk dat je het kunt typeren als een keerpunt”, zei Dr. David Klassen, hoofd medische dienst van het United Network of Organ Sharing, over de transplantatie in Maryland.
‘Opmerkelijke doorbraak’
De Food and Drug Administration, die toezicht houdt op transplantatie-experimenten, stond de operatie toe onder een zogenaamde noodtoestemming. Deze is beschikbaar wanneer een patiënt met een levensbedreigende aandoening geen andere opties heeft. ,,Dit is echt een opmerkelijke doorbraak”, zei dr. Robert Montgomery, die dat experiment leidde bij NYU Langone Health. ,,Als ontvanger van een harttransplantatie - ik heb zelf een genetische hartaandoening - ben ik opgewonden over dit nieuws. Maar ook over de hoop die het geeft aan mijn familie en andere patiënten die uiteindelijk gered zullen worden door deze doorbraak.”
Het is van cruciaal belang om de gegevens die zijn verzameld met deze transplantatie te delen zodat het een optie wordt voor meer patiënten, zei Karen Maschke, een onderzoekswetenschapper aan het Hastings Center. ,,Het is raadzaam om deze informatie goed te gebruiken bij transplantaties van dier op mens.”
Met de patiënt gaat het goed. ,,Hij realiseert zich de omvang van wat er is gedaan en hij beseft ook het belang ervan”, zei David Bennett Jr. over zijn vader. ,,Hij kon niet leven of hij kon het een dag volhouden. Of het kon een paar dagen duren. Ik bedoel, we bevinden ons op dit moment in het onbekende.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met Video
Curiosity vindt meest overtuigende bewijs tot dusver voor oeroude meren op Mars
De marsrover Curiosity heeft nieuw bewijs gevonden voor de aanwezigheid van oeroude, golvende meren op de planeet Mars. Het gaat om sporen van water in gesteente, die werden gevonden op een plek waarvan wetenschappers tot dusver dachten dat deze droog was. Dat meldt NASA. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Superraket brengt Mars dichterbij: Nasa wil in 2027 eerste proefvlucht maken
Hoogste tijd voor een ‘verse’ blik op Mars. Terwijl de lander Perseverance er vandaag zijn tweede verjaardag viert, droomt Nasa van een met kernenergie aangedreven raket die de reistijd naar de planeet flink moet bekorten. -
PREMIUM
Aarde wordt ontleed in dit Nederlandse laboratorium: ‘In drie weken hebben we duizend jaar afgelegd’
Geowetenschappers in Utrecht houden op internationaal niveau een naam hoog. In ultramoderne laboratoria onderzoeken zij de aarde, van kern tot oppervlak. Een kijkje in een uiterst dynamische ‘keuken’ vol bijzondere kennis en apparatuur. -
PREMIUMMet video
Nooit meer een sportshirt dat stinkt naar zweet? ‘Echt een gat in de markt gevonden’
Niet meer stinken naar zweet na het hardlopen, maar je omgeving verblijden met de lucht van wasmiddel of citroengras. Het kan sinds kort dankzij onderzoekers Dennis Vriezema (47) en David Asrian (40) uit Nijmegen. Zij ontwierpen ‘zelfgeurende’ sportkleding.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Archeologen opgewonden: 54.000 jaar oude pijlpunten bezorgen Europa enorme sprong in de tijd
In een grot in Zuid-Frankrijk zijn stenen pijlpunten gevonden van 54.000 jaar oud. Een spectaculaire ontdekking, want de alleroudste onomstreden bewijzen van het gebruik van pijl en boog in Europa dateren tot nu toe van 12.000 jaar geleden, in Duitsland.