Volledig scherm
Dokter Dorry Segev (links), donor Nina Martinez en dokter Christine Durand (rechts). © AFP

Eerste niertransplantatie van ene hiv-patiënt naar een ander

Dokters in het Johns Hopkins-ziekenhuis in de Amerikaanse stad Baltimore hebben een unieke transplantatie uitgevoerd: een nier afkomstig van een hiv-patiënt werd overgebracht naar een andere patiënt die ook hiv-positief is. Beiden maken het goed, aldus het ziekenhuis.

,,Dit is de eerste keer, ooit, in de wereld, dat iemand die met hiv leeft toestemming heeft gekregen om een nier te doneren’” zei dokter Dorry Segev in een verklaring. 

Tot nu toe werd aangenomen dat hiv-besmetting de kans op nierziekten dusdanig vergrootte, dat het doneren van een nier geen optie was. Nieuwe antivirale middelen worden echter gezien als veilig voor de nieren, aldus de BBC.

Volgens Christine Durant, assistent-professor op de oncologieafdeling van Johns Hopkins, zegt dat de operatie ‘het publiek uitdaagt om hiv met andere ogen te bekijken'. 

De operatie werd maandag al uitgevoerd. Nina Martinez, de 35-jarige donor, zei tegen de pers dat ze zich goed voelt. Volgens Martinez had de langlopende medische dramaserie Grey's Anatomy haar geïnspireerd om de nier te doneren. De ontvanger van de nier heeft ervoor gekozen om anoniem te blijven. 

Een Britse en een Duitse patiënt werden onlangs vrij van het hiv-virus verklaard adat ze een stamceltransplantatie kregen met uitzonderlijke immuuncellen die ongevoelig zijn voor hiv.

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.