Volledig scherm
Even uitpuffen op een bankje in Brussel. Als onze lichaamstemperatuur warmer wordt dan 40 graden, kan het ook voor onze hersenen gevaarlijk worden. © Photo News

Er bestaan 27 verschillende manieren om te sterven tijdens een hittegolf

Er zijn meer hittedoden dan vroeger, dat staat vast. En onderzoekers zeggen dat het de komende jaren nog erger wordt. In Hawaï kwamen wetenschappers bovendien tot de vaststelling dat er 27 manieren zijn om te sterven aan een hittegolf.

De meer dan 1,3 miljard inwoners van China kregen deze week bijzonder onrustwekkend nieuws. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology  voorspelden dat de regio Shanghai-Peking tegen het eind van deze eeuw onleefbaar wordt, een gevolg van extreem vochtige hittegolven waardoor het menselijk lichaam niet meer de kans heeft af te koelen. ,,Zelfs wanneer gezonde mensen in de schaduw zitten, zullen ze binnen de zes uur sterven", klonk het. 

Ook onderzoekers uit Hawaï wezen er al op dat er in de toekomst veel meer hittedoden zullen vallen. Volgens hen bestaan er liefst 27 verschillende manieren om te sterven aan een hittegolf. Ze vonden daarvoor vijf mechanismen die impact kunnen hebben op zeven belangrijke vitale organen in het lichaam: de hersenen, darmen, nieren, hart, longen, lever en alvleesklier. 

Extreme hitte

Quote

Sterven tijdens een hittegolf is als een terreur­film met 27 slechte eindes om uit te kiezen

Onderzoeker

Wanneer ons lichaam wordt blootgesteld aan extreme hitte, sturen onze hersenen eerst en vooral een sein uit waardoor er meer bloed zal stromen naar de huid - en dat is noodzakelijk om af te koelen. Die toegenomen bloedtoevoer kan weliswaar leiden tot bloedtekort bij andere organen. 

Ten tweede kan onze darmwand gaan breken waardoor stoelgang in het bloed terechtkomt en ons langzaam vergiftigt. Om dat bloed te stollen, maakt ons lichaam op zijn beurt te veel witte bloedcellen aan - het gaat in overdrive - waardoor andere ingewanden gaan ontsteken. 

Bloedproppen kunnen ons bloed dan weer laten stollen, wat aanleiding kan geven tot een fatale bloeding. Dat allegaartje giftige stoffen doet bovendien onze spieren afbreken. In 27 verschillende combinaties laten die vijf bovenstaande processen onze organen uiteindelijk helemaal uitvallen. Of zoals een onderzoeker het verwoordt: ,,Sterven tijdens een hittegolf is als een terreurfilm met 27 slechte eindes om uit te kiezen."

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.