Volledig scherm
PREMIUM
© stock.xchnge

Eric (52) hoopt weer te kunnen voetballen met zijn zoons door kunstmatig evenwichtsorgaan

Veel mensen weten niet eens waar hun evenwichtsorgaan zit. Maar feit is dat het leven een beproeving wordt als het orgaan stuk is. Een computertje in het hoofd van patiënten moet duizelingen en valpartijen voorkomen.

Soms ziet hij de blikken van anderen op straat. Is die man dronken? Eric Eijkelboom (52) slingert als hij loopt. Eigenlijk zou hij een rollator moeten gebruiken, maar hij schaamt zich voor het ding. Dus laat hij het rekje staan.

De reden voor zijn gekke loopje is medisch. Zijn evenwichtsorgaan, dat er normaal gesproken voor zorgt dat je nergens tegenaan botst, is kapot. Hierdoor heeft hij het gevoel dat hij constant op een schommelende boot zit. Hij krijgt zijn beeld niet scherp en valt geregeld om. ,,Omdat mijn hersenen hun uiterste best doen om de tekortkomingen te compenseren, ben ik zo moe dat ik overdag twee keer moet slapen. Ik voel me een oud mannetje’’, vertelt hij.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”