Gestolen aantekenboekjes Darwin na 20 jaar terugbezorgd bij bibliotheek: ‘Fijn Pasen’
Twee aantekenboekjes van de bekende Britse wetenschapper Charles Darwin zijn, twintig jaar nadat zij gestolen werden, terugbezorgd bij de universiteitsbibliotheek van Cambridge. Ze zaten in een achtergelaten, felroze tasje, met daarbij ook een kleine boodschap aan de bibliothecaris: ‘Fijn Pasen’.
Het tasje, met daarin twee doosjes en de getypte boodschap, waren op 9 maart op de vloer van de vierde verdieping in de bibliotheek achtergelaten. In elk van de doosjes zat één aantekenboekje, gewikkeld in huishoudfolie en op het eerste oog onbeschadigd. Ze waren op een plek in de universiteitsbibliotheek neergelegd die niet wordt gefilmd door bewakingscamera’s.
Vandaag maakte de universiteit van Cambridge de heuglijke ontdekking bekend. Het hoofd van de bibliotheek, Jessica Gardner, zei ‘nauwelijks in woorden te kunnen uitdrukken hoe enorm opgelucht’ ze was. ,,Mijn hart was namelijk, samen met dat van vele anderen over de hele wereld, gebroken toen we ontdekten dat ze gestolen waren.’’ Het zijn dan ook niet zomaar twee aantekenboekjes. Samen zijn ze miljoenen euro’s waard.
Lees door onder de foto.
Charles Darwin
De bekende Britse natuurwetenschapper Charles Darwin, de bedenker van de evolutietheorie, vulde de aantekenboekjes in de jaren na zijn reis als 22-jarige met de HMS Beagle in 1831. De boekjes bevatten zijn eerste ideeën over evolutie en de schets van zijn ‘levensboom’, over de relaties tussen levende en uitgestorven organismen. De schets maakte hij in 1837.
Al die ideeën mondden later uit in zijn wereldberoemde werk De oorsprong der soorten uit 1859.
Lees door onder de foto.
Gestolen
De twee boekjes raakten vermist in 2001. Vlak daarvoor waren ze verplaatst in de bibliotheek om ze te fotograferen. De werknemers van de bibliotheek dachten eerst dat ze wellicht verkeerd waren teruggeplaatst, maar een jarenlange zoektocht in de immense collectie (bestaande uit 10 miljoen boeken, kaarten en manuscripten) leverde niks op.
In oktober 2020 werden de boekjes door Gardner als gestolen gemeld bij de lokale politie. De politie lichtte ook Interpol in en zo werden de twee aantekenboekjes internationaal gesignaleerd.
Maar nu zijn ze terug. ,,De aantekenboekjes kunnen hun echte plek in de rest van het Charles Darwin-archief weer innemen in Cambridge. In het hart van Engelands culturele en wetenschappelijke erfgoed, naast de archieven van Sir Isaac Newton en professor Stephen Hawking”, meldt bibliothecaris Gardner. Ze zullen in juli weer voor het publiek worden tentoongesteld.
Wie de boekjes in maart in de bibliotheek heeft achtergelaten is vooralsnog een mysterie. De plek waar het roze tasje lag, wordt niet ‘beschenen’ door de bewakingscamera's. Dat geldt echter wel voor alle in- en uitgangen van de bibliotheek. Die beelden zijn dan ook overgedragen aan de politie, in de hoop de persoon te achterhalen die de waardevolle objecten terugbracht: gaat het om een berouwvolle dief of een toevallige vinder?
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUM
Studenten TU Eindhoven na expeditie in greep Zuidpoolvirus
Sommige dromen komen uit. Ewout Hulscher en Oscar Mannens liepen voor onderzoek twee weken rond op de Zuidpool. Met vijftien andere studenten van de TU Eindhoven bouwen ze een onbemande Antarctica-rover voor klimaatonderzoek. -
PREMIUMWetenschap
Apophis laat de Aarde nog met rust: Nasa haalt asteroïde van de gevarenlijst
Niet alleen banken ondergaan een stresstest. Ook onze aarde komt aan de beurt. Een internationaal systeem waarschuwt voor het gevaar van inslag van asteroïden op onze planeet. -
Ook in Nederland gevallen van mysterieuze hepatitis opgedoken bij kinderen
Er zijn nog meer gevallen van een onbekende variant van hepatitis vastgesteld bij jonge kinderen, onder wie ook Nederlandse patiënten. Dat meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vanmiddag. Vorige week opende de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al een onderzoek naar gevallen van ernstige hepatitis bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk.
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Onderzoekers: Mysterieuze veranderingen in temperatuur Neptunus
Neptunus, de planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat van de zon, heeft te maken met mysterieuze temperatuurveranderingen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ruimte-experts van de universiteit van Leicester. -
Studie: ontdekking bij ‘slapende’ bacteriën kan werking antibiotica verbeteren
Een nieuwe ontdekking bij ‘slapende’ bacteriën, ook persistors genoemd, kan helpen bij de ontwikkeling van meer efficiënte antibioticabehandelingen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De onderzoekers ontdekten dat het moment waarop de ‘slapende’ bacteriën ontwaken, verband heeft met het ontwikkelen van resistentie tegen antibiotica.