Groot feest in Egypte: 22 mummies trekken door de straten naar een nieuw museum
videoHoe verhuis je 22 mummies (koningen en koninginnen) van het ene naar het andere museum? Met een groot evenement, vinden ze in Egypte. Met een buitengewone optocht trokken de dode farao’s (sommige zijn al meer dan 3500 jaar dood) zaterdagavond door de straten van de Egyptische hoofdstad Caïro.
Delen per e-mail
De mummies, waaronder die van Ramses II en Hatsjepsoet, moesten naar een nieuw museum verhuizen. Een ritje van ongeveer 5 kilometer. Het hele gebeuren is live op tv uitgezonden.
Vuurwerk
Voor de ‘gouden parade van de farao’s’ is een heel evenement opgetuigd. Er waren tientallen journalisten aanwezig. Langs de gehele route stonden beveiligers, agenten en nieuwsgierig publiek. Er was zelfs een vuurwerkshow na afloop. De rust van de mummies wordt dus verstoord door de feestelijke tocht, waar talloze praalwagens voor zijn gebruikt.
De mummies lagen al meer dan een eeuw in het Egyptisch Museum in de binnenstad van Caïro, maar krijgen nu een nieuwe verblijfplaats: het Nationaal Museum van Egyptische beschaving (NMEC).
Lees verder onder de afbeelding.
Vloek van de mummie
In chronologische volgorde opende farao Seqenenre Taa (16e eeuw voor Christus), bijgenaamd ‘de dappere’, de optocht, die werd afgesloten door Ramses IX (12e eeuw voor Christus). Tot de beroemdste mummies behoren die van Hatsjepsoet en Ramses II. Hatsjepsoet’s regering van ongeveer twintig jaar (1479-1458 voor Christus) werd gekenmerkt door een groei van de handel. Ramses II, een grote krijgerkoning en een van de machtigste farao’s, regeerde 67 jaar (1301-1236 voor Christus).
Op sociale media is kritiek op het vervoeren van de overleden heersers. Sommige Egyptenaren zijn bang voor ‘de vloek van de mummie’, omdat zij uit hun rust worden verstoord. Het land heeft al een roerige week achter de rug. Het belangrijke Suezkanaal raakte geblokkeerd door een containerschip, wat leidde tot logistieke problemen wereldwijd. Verder was er nog een dodelijk treinongeluk met 18 doden in het zuiden van Egypte. Ten slotte stortte in Caïro een gebouw in: 25 mensen overleefden dat niet.
De ‘vloek van de farao’ kwam in de jaren twintig van de vorige eeuw ook ter sprake na de ontdekking van de graftombe van Toetanchamon, gevolgd door de dood van leden van het team van archeologen die als mysterieus werd beschouwd.
Het Nationaal Museum van de Egyptische beschaving ligt in het zuiden van Caïro. Het zal op 4 april de deuren openen, maar de mummies zullen pas vanaf 18 april te zien zijn. Ze zullen er in betere omstandigheden bewaard en tentoongesteld kunnen worden dan in hun huidige verblijfplaats, waar ze in een kleine zaal stonden opgesteld.
Directeur-generaal Audrey Azoulay van de werelderfgoedorganisatie UNESCO noemde in Caïro de verhuizing van de mummies ‘het hoogtepunt van een lang proces om ze beter te conserveren en tentoon te stellen’. UNESCO heeft daaraan bijgedragen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spectaculair uitzicht op de maan en de aarde: in 2027 opent eerste ruimtehotel vol luxe
Een trip naar de ruimte is geen verre toekomstmuziek meer. In 2027 zou ruimtehotel Voyager Station de deuren moeten openen. Het ziet eruit als een futuristisch wiel, waaraan 24 modules zitten bevestigd. Dit mogen hotelgasten verwachten. -
PREMIUMvideo
Ben jij bang voor giftige dieren? Ze zijn niet zo gevaarlijk als je denkt
Krijg jij de rillingen van het idee dat een beest je kan vergiftigen met een beet, steek of aanraking? Het is niet per se gevaarlijk, zo blijkt. -
PREMIUM
Filosoof Jurriën Hamer hekelt mythe van de vrije wil: ‘Slagen is net zomin een keuze als falen’
Om meteen met de deur in huis te vallen: de vrije wil, die alles mogelijk zou maken, bestaat niet. Erger, de vrije wil is een mythe die wordt misbruikt om macht, rijkdom en geluk te beschermen, waarschuwt filosoof Jurriën Hamer. -
Pinguïns ontkomen aan ramp: reusachtige ijsberg breekt in stukken
De pinguïns en zeehonden op een eilandengroep in de buurt van de Zuidpool zijn ontkomen aan een natuurramp. Een van de grootste ijsbergen ooit koerste af op Zuid-Georgia, waar ze wonen. Uit nieuwe satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA blijkt echter dat de ijsberg vorige week in stukken uiteen is gevallen en langs de eilanden drijft. -
Met uitsterven bedreigde zangvogel ‘vergeet’ zijn eigen lied
Een zeldzame zangvogel wordt zo met uitsterven bedreigd, dat het dier zijn eigen zang verliest. Dat hebben wetenschappers ontdekt, schrijven Britse media. Jonge vogels leren ‘hun’ liedje niet meer aan wegens gebrek aan volwassen soortgenoten, en zingen steeds vaker de liedjes van andere soorten.
-
PREMIUM
Hoe de gifslang minder dodelijk wordt: pil en antigif kunnen duizenden levens redden
Een goedkope pil die de beet van een gifslang onschadelijk maakt. Daar dromen mensen in gebieden met de meest dodelijke gifslangen van. Scheikundige Jeroen Kool werkt eraan. -
PREMIUM
Voor CNN-anchor is corona een wake-upcall: ‘Pandemie kan worden gezien als wraak van de natuur’
Deze pandemie is niet de laatste. Tijd voor actie, bezweert de Amerikaanse journalist en politicoloog Fareed Zakaria. ,,Het is aan ons mogelijkheden te grijpen of te verkwanselen.’’ -
Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat Britse variant coronavirus toch niet dodelijker is
De Britse coronavariant is volgens een nieuwe studie toch niet dodelijker dan zijn voorgangers. Ook de klachten die de Britse variant kan veroorzaken zijn niet ernstiger. Wel is die, zoals eerder ook is aangetoond, besmettelijker dan eerdere verschijningsvormen van het virus.