Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras Fotografie/Shutterstock

Het belang van nep-operaties en nepmedicijnen

ZomeruniversiteitDe knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 6: patiënten behandelen kan veel effectiever, betoogt hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers van de Universiteit Leiden. Haar aanpak: neem de placebo serieus.

Andrea Evers doet al jaren onderzoek naar de wisselwerking tussen lichaam en geest. Naar hoe denken en gedrag onze gezondheid kan beïnvloeden. Dit jaar kreeg ze de prestigieuze Stevinpremie voor haar onderzoek naar het placebo-effect: een behandeling werkt beter als we geloven dat een behandeling ook echt werkt. Nu hebben placebo’s geen goede reputatie: het zijn nepmedicijnen met niet-werkzame stoffen. Maar toch hebben ze wel degelijk effect op sommige patiënten en juist daar kunnen we volgens Evers veel van leren.

  1. Giechelen en vreugdesprongetjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstoppertje spelen

    Giechelen en vreugde­spron­ge­tjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstopper­tje spelen

    Met ratten kun je goed verstoppertje spelen. De knaagdieren zijn experts in het vinden van creatieve schuilplekjes én hebben er zichtbaar plezier in. Dat suggereert althans een Duits onderzoek. Het bewijs? Ze maken vrolijke vreugdesprongetjes en giechelen piepend tijdens een potje verstoppertje. De wetenschappers registreerden het gedrag van de diertjes en publiceerden de bevindingen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.