Israël wijnland? Archeologen graven enorme wijnmakerij uit Byzantijnse tijd op
Wanneer je het over wijn hebt, denk je al snel aan Frankrijk of Italië, maar niet direct aan Israël. Toch kent het land een wijnhistorie die duizenden jaren terugvoert. Ook vandaag de dag wordt er wijn geproduceerd. Archeologen hebben nu een 1500 jaar oud wijnbouwcomplex opgegraven. Het dateert uit de Byzantijnse tijd en bevat onder andere vijf wijnpersen, pakhuizen en ovens voor de productie van de amforen. Ook zijn tienduizenden kruiken gevonden.
Het wijncomplex in de stad Javne is het grootste ooit gevonden uit die periode. De vijf wijnpersen hebben elk een oppervlakte van ongeveer 225 meter. Voor het opslaan van de druiven werden achthoekige putten gebruikt. Tussen de wijnpersen stonden pakhuizen die gebruikt werden als opslag voor het druivennat.
De wijn werd gerijpt in amforen en jaarlijks kon er op deze manier gemiddeld twee miljoen liter worden geproduceerd in het gebouw. Bij het wijnbouwcomplex werden ook kinderspeelgoed en olielampen gevonden. Het lijkt er dus op dat er in de nabijheid een nederzetting was waar mensen met elkaar leefden en voor wie de wijnbouw als inkomstenbron diende.
Lees verder onder de foto
Wijn
Byzantijnse periode
De Byzantijnse periode liep van 330 tot 1453. De stichting van hoofdstad Constantinopel in 330 wordt ook wel gezien als het startpunt van het Byzantijnse Rijk. Een andere benaming is het Oost-Romeinse Rijk, omdat het voortkwam uit een splitsing van het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot het West-Romeinse Rijk, heeft het Oost-Romeinse Rijk lang bestaan. Pas in 1453, toen het Ottomaanse Rijk Constantinopel veroverde, kwam er een einde aan het Byzantijnse Rijk.
In de Byzantijnse tijd werd wijn gezien als een vervanger voor water. Zelfs de kinderen dronken wijn, omdat het water vaak vervuild was en het drinken van wijn voorkwam dat ze ziek werden. Anders dan het bekende spreekwoord doet vermoeden, werd in sommige gevallen ook wijn bij het beschikbare water gedaan om het beter te laten smaken.
Volgens de onderzoekers werd in de fabriek een licht witte wijn geproduceerd. Deze drank stond in de regio bekend als Gaza-wijn. De wijn werd geëxporteerd naar het buitenland, naar onder andere Turkije, Egypte en Griekenland en vermoedelijk ook Italië. Het wijnbouwcomplex is de nieuwste in een reeks van archeologische vondsten. De afgelopen jaren werden meer ontdekkingen gedaan.
Zo werd in 2005 een deel van een kruisvaderskasteel opgegraven en in 2019 stuitten wetenschappers op een hoeveelheid 1200 jaar oude gouden munten. Vorig jaar werden er nog eens 425 aan die vondst toegevoegd. In april dit jaar ontdekten de archeologen een 1600 jaar oud mozaïek op een plek die vermoedelijk grensde aan een oude industriële zone.
Lees verder onder de foto
Groter dan gebruikelijk
Jon Seligman, een van de onderzoekers die namens de Israëlische oudheidskundige dienst de opgravingen uitvoerde, zegt in een videoreactie dat deze opgravingen veel groter en uitgebreider zijn dan gebruikelijk. Dagelijks werken er tussen de 200 en 300 mensen. Seligman verwacht dat er nog veel werk verricht zal moeten worden om alle opgravingen te voltooien.
Javne is een historische stad waarvan de geschiedenis teruggaat naar 3000 voor Christus. Javne is eeuwenlang een symbool geweest van de islamitische overheersing. Later werd het veroverd door de kruisvaarders. Sinds 1948 is het een stad binnen Israël. De Palestijnse inwoners die er woonden, moesten toen vertrekken. Tegenwoordig is Javne een moderne stad met zo’n 36.000 inwoners.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
Indrukwekkend nieuw beeld van planeet Uranus: elf ringen te zien
Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een nieuwe foto gepubliceerd van de planeet Uranus. Dat er voor het eerst zo'n gedetailleerd beeld is gemaakt, is te danken aan de James Webb-ruimtetelescoop. Deze werd in 2021 gelanceerd om foto's van een zo hoog mogelijke resolutie te kunnen maken. -
PREMIUM
De schoen die zichzelf repareert: met schimmels gaten en scheuren te lijf
Een kras op een schoen of een handtas die door het leer zelf wordt hersteld. Of beton dat uit eigen beweging een scheur dicht. Microbioloog Eveline Peeters werkt met schimmels en bacteriën om dit mogelijk te maken. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Heksen die werden gemarteld, waren ook mannen en kinderen
Het beeld van heksen als vrouwen met lange grijze haren en een puntige hoed klopt niet helemaal: tijdens de grote Europese heksenjachten werden ook mannen en kinderen veroordeeld voor hekserij.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Wetenschappers werken aan alternatief voor kunstmest zonder fossiele brandstof
De meeste boeren kunnen gebruiken kunstmest. Maar bij de productie daarvan komt veel CO2 vrij. Wetenschappers werken nu aan een alternatief. Niet met fossiele brandstoffen, maar met elektriciteit. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Kan de Oosterscheldekering de stijgende zeespiegel nog wel aan?
De Watersnoodramp van 1953 was de aanleiding om de Deltawerken te bouwen: de verzameling waterwerken die Zuidwest-Nederland beter moest beschermen tegen de zee. Maar door klimaatverandering staat die bescherming onder druk.