Jupiter blijkt er van boven heel anders uit te zien dan van de zijkant
VideoDe polen van de planeet Jupiter blijken uit een verzameling van gigantische wervelstormen te bestaan. Deze nieuwe ontdekking deed ruimtesonde Juno van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA, die voor het eerst de gestreepte planeet van boven en van onder kon bekijken. Wetenschappers zijn verrast door de nieuwe beelden.
De sonde is in 2011 naar de planeet gestuurd en verzamelt nu gegevens over de atmosfeer. Jupiter is vooral bekend van het gestreepte uiterlijk. Met deze nieuwe beelden zien we dat de Noord- en Zuidpool van de planeet er heel anders uit zien. De strepen blijken niet door te lopen naar de polen. En dus ziet Jupiter er 'van onderop' anders uit dan vanaf de 'zijkant'.
Jupiter is een gasreus en heeft dus geen ‘vaste grond’ zoals onze aarde of de planeet Mars. In plaats daarvan bestaat de hele planeet uit gassen. Jupiter staat bekend om zijn 'strepen' en de 'grote rode vlek' die al honderden jaren bestudeerd wordt. Die rode vlek is namelijk zo groot dat hij al sinds de 17e eeuw met telescopen gezien wordt. Het is een gigantische wervelstorm, die al die honderden jaren al op de planeet woedt.
Nu blijkt dat de ook op de polen van de planeet enorme woeste draaikolken van wervelstormen voorkomen. Die stormen woeden in het gasoppervlak van Jupiter, die op die plek ook nog eens niet de kenmerkende oranjerode kleur heeft.
Zes Megabyte
Ruimtevaartuig Juno kwam afgelopen zomer bij Jupiter aan. Het is het eerste ruimtevaartuig dat een duidelijk zicht op de polen van de planeet heeft. Juno zit in een baan om Jupiter die zo gevormd is dat het vaartuig elke 53 dagen dicht over het ‘wolkendek’ van de planeet scheert. Dan worden er foto’s gemaakt en wordt er data verzameld over de gassen in het wolkendek en het magnetisch veld van de planeet. Het downloaden van de 6 Megabyte aan data die zo verzameld wordt kan door de enorme afstanden anderhalve dag duren. Die hoeveelheid is genoeg voor hooguit twee mp3'tjes.
Wetenschappers waren verbaasd over de beelden die ze te zien kregen. Ze hadden zeker niet verwacht deze gigantische cyclonen op de polen aan te treffen. Die wervelwinden hebben soms een diameter van meer dan 1000 kilometer.
,,Er gebeurt zo veel dat we niet verwacht hadden, dat we nu even een stap terug moeten nemen en moeten bedenken dat Jupiter compleet anders is dan we dachten”, zegt hoofdonderzoeker Scott Bolton. De ontdekkingen hebben in al geleid tot twee publicaties in Science met de eerste resultaten van het onderzoek. Daarnaast worden er nog eens tientallen artikelen over de resultaten gepresenteerd in het vakblad Geophysical Research Letters.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
Onderzoekers concluderen: coronapandemie begon op dierenmarkt Wuhan
De coronapandemie is zo goed als zeker begonnen op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan. Een internationale groep onderzoekers, onder wie viroloog Marion Koopmans, concludeert dat in een vandaag verschenen artikel in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Science. -
met video
Astronomen delen eerste beeld superzwaar zwart gat in hart van de Melkweg
Het is wetenschappers voor de eerste gelukt om een beeld vast te leggen van het superzware zwarte gat in het midden van onze Melkweg. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.
-
PREMIUMWetenschap
Apophis laat de Aarde nog met rust: Nasa haalt asteroïde van de gevarenlijst
Niet alleen banken ondergaan een stresstest. Ook onze aarde komt aan de beurt. Een internationaal systeem waarschuwt voor het gevaar van inslag van asteroïden op onze planeet. -
Fossiele vondst verklaart waarom pandaberen veranderden in planteneters
Een ontdekking van panda-fossielen in China heeft onderzoekers geholpen het mysterie verder op te lossen hoe de diersoort een ‘valse duim’ ontwikkelde en zo overschakelde op een overwegend vegetarisch dieet. De fossielen, die ongeveer zes miljoen jaar oud zijn en in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China werden gevonden, bevatten onder meer een sterk vergroot polsbeen. -
PREMIUM
Een nieuw leven voor Groningse gasvelden, opslag waterstof en CO2 zou mogelijk zijn
De Groningse gasvelden zijn synoniem geworden met bodemverzakking en aardbevingen. Geoloog Johannes Miocic onderzoekt of de oude gasvelden van nut kunnen zijn.