Kijk vanavond even omhoog: er is een ‘superaardbeimaan’ te zien
Vannacht is het niet alleen volle maan maar ook een supermaan. Die volle maan in juni wordt ook wel aardbeimaan genoemd, waardoor je straks een uitzonderlijke combinatie kunt zien: de superaardbeimaan. Maar wat is dat nu precies?
De maan is, net als onze aarde, een groot rotsblok dat zelf geen licht geeft. En toch staat hij op vele nachten als een heldere stip aan de hemel. Dat komt omdat hij de stralen van de zon naar ons weerkaatst. Waar de maan zich precies bevindt ten opzichte van ons en de zon bepaalt hoeveel we van de lichte en donkere kant te zien krijgen. Dat zijn de ‘maanfasen’ of ‘schijngestalten’. De meest opvallende daarvan zijn ongetwijfeld de volle en nieuwe maan.
Bij volle maan, zoals vannacht, staat de volledige lichte kant van de maan naar ons gericht. Zo’n volle maan is op zich geen zeldzaam verschijnsel. Je ziet hem meerdere keren per jaar aan de hemel verschijnen. Maar de volle maan van 14 juni is ook een supermaan. Een fenomeen dat minder vaak voorkomt, gemiddeld zo’n drie à vier keer per jaar. Een supermaan is een volle maan die een klein beetje groter en helderder is dan een gewone volle maan. Dat komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is.
Lees verder onder de afbeelding
De baan die de maan om de aarde aflegt is niet helemaal rond, maar heeft de vorm van een ellips, net zoals die van de planeten rond de zon. Soms staat de maan dus dichter bij de aarde en soms verder weg. De kortste afstand is het perigeum, en die is gemiddeld rond de 363.300 kilometer lang. Een maan die zich binnen de 90 procent van het perigeum bevindt, noemt men een ‘supermaan’. De grootste afstand is het apogeum en bedraagt gemiddeld rond de 405.500 kilometer. In dit geval spreekt men van een micromaan. Supermaan, gewone volle maan, of micromaan... je zal het verschil niet bewust opmerken als je naar boven kijkt. De helderheid en grootte van deze verschillende volle manen verschillen hier niet genoeg voor.
Grotere maan
Maar waarom lijkt een volle maan dan soms groter? Dit noemen wetenschappers de ‘maanillusie’, een optische illusie veroorzaakt door onze hersenen wanneer de maan vlak boven de horizon hangt. Die beoordelen en bepalen hoe groot of klein een object (zoals de maan) is door het te vergelijken met andere bekende dingen. De maan is altijd 'ongeveer' even groot. Maar komt hij op langs een huis dat ver weg staat en klein is, dan lijkt hij groter in vergelijking met wanneer hij opkomt langs een huis dat dichtbij staat en groot is. Puur gezichtsbedrog dus.
De naam ‘aardbeimaan’ voor de volle maan in juni betekent niet dat deze volle maan de kleur van een aardbei heeft. Hij kreeg deze naam omdat het de eerste volle maan is van de meteorologische zomer die op 1 juni begon. Tijdens de maand juni oogst men in het noordoosten van de Verenigde Staten immers aardbeien. Soms wordt deze volle maan ook wel eens de roosmaan genoemd omdat de rozen dan in bloei staan.
De maan kan wel die karakteristieke geeloranje kleur hebben als hij dicht bij de horizon staat. Deze kleur ontstaat doordat het maanlicht door een relatief dikke laag atmosfeer heen moet voordat het het aardoppervlak bereikt. Het blauwe licht wordt onderweg verstrooid, waardoor het vooral het rode licht is dat op ons oog valt.
Een supermaan levert vaak mooie beelden op:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoek: 70 procent van opgenomen coronapatiënten na jaar nog niet hersteld
Van de mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting is ruim 70 procent na een jaar nog niet volledig hersteld. Dat komt naar voren uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine. -
Ook in Nederland gevallen van mysterieuze hepatitis opgedoken bij kinderen
Er zijn nog meer gevallen van een onbekende variant van hepatitis vastgesteld bij jonge kinderen, onder wie ook Nederlandse patiënten. Dat meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vanmiddag. Vorige week opende de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al een onderzoek naar gevallen van ernstige hepatitis bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk. -
PREMIUMmet video
Onderzoekers willen uitgestorven Tasmaanse tijger laten herrijzen, maar moeten we dat wel willen?
Australische en Amerikaanse wetenschappers denken in staat te zijn de uitgestorven Tasmaanse tijger weer tot leven te wekken. Met stamcellen en ‘baanbrekende’ technologieën voor genetische manipulatie zou er binnen tien jaar weer een exemplaar in het wild losgelaten moeten kunnen worden. Steven van der Mije, beleidsmedewerker bij Naturalis, heeft gemengde gevoelens bij het project. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUM
Astronomen in de ban van ‘mysterieuze’ rookpluim op Mars
De sterrenkundige wereld vergaapt zich al enkele dagen aan een ogenschijnlijk mysterieuze wolk op Mars. Een rookpluim die over de planeet trekt? Een vulkaanuitbarsting? Max Verstappen die buitenaards gas geeft? Freddy Nauta (59), een leven lang betrokken bij sterrenwacht Phoenix in Lochem, denkt het antwoord te hebben.
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Met video
‘Bloedmaan’ deels te zien in Nederland, zonsopkomst en wolken gooien roet in het eten
In delen van Nederland was vanochtend het begin van een totale maansverduistering te zien. Het hoogtepunt, de volledige verduistering, moesten we missen doordat de maan al verdween achter de horizon. Ook de bewolking gooide roet in het eten. De volgende complete verduistering is pas in 2029.