Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Klimaatadvocaat: De staat faalt ons te beschermen tegen het gevaar

stikstofcrisisDe hoogste rechter velt vrijdag een oordeel in de Klimaatzaak van Urgenda, die van de Nederlandse staat meer maatregelen tegen broeikasgassen eist. De Limburgse jurist Roger Cox geniet door deze zaak inmiddels internationale bekendheid als klimaatadvocaat.

Cox is een van de initiatiefnemers van de eerste rechtszaak waarin een staat ter verantwoording wordt geroepen omdat die meer zou moeten doen om zijn burgers te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Die primeur van de Nederlandse stichting Urgenda, zes jaar geleden, heeft inmiddels wereldwijd navolging gekregen. Burgers in onder andere Ierland, de VS en Nieuw-Zeeland sleepten hun regering voor de rechter en grote olieconcerns worden aangeklaagd vanwege hun aandeel in de schade die het gevolg is van klimaatverandering.

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

    ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

    Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.