De motor van de Starliner bleef na de lancering branden, waardoor het toestel in een te hoge baan kwam.
Volledig scherm
De motor van de Starliner bleef na de lancering branden, waardoor het toestel in een te hoge baan kwam. © REUTERS

Lancering ruimtevaartuig Boeing mislukt: Starliner neemt 'verkeerde afslag’

De eerste lancering van een nieuw ruimtevaartuig is mislukt. De capsule, de Boeing CST-100 Starliner, kwam niet in een juiste baan rond de aarde en kan het internationale ruimtestation ISS daardoor niet bereiken. De Starliner keert over een paar dagen terug naar de aarde.

De Starliner moet volgend jaar mensen naar de ruimte brengen.
Volledig scherm
De Starliner moet volgend jaar mensen naar de ruimte brengen. © AFP

De Starliner werd vandaag gelanceerd, maar moest na het opstijgen afbuigen om achter het ISS aan te gaan. Zo zou hij de onderlinge afstand beetje bij beetje hebben verkleind, om uiteindelijk aan te koppelen. De motor bleef echter branden, het vaartuig bleef stijgen en vloog zijn 'afslag' voorbij. Er zat waarschijnlijk een fout in de software.

De timer werkte niet goed en daardoor wist de boordcomputer niet dat het tijd was om af te buigen. Boeing weet nog niet goed wat daar de oorzaak van is. Het toestel is in goede staat en keert over een dag of twee terug op aarde. Hij moet veilig landen op White Sands Space Harbor, een ruimtevaartterrein in de staat New Mexico.

Veilig

De Starliner moet volgend jaar mensen naar de ruimte brengen. Of de mislukte vlucht van vandag gevolgen heeft voor die missie, is nog niet bekend. Als er nu mensen in het vaartuig hadden gezeten, zouden ze veilig zijn geweest en hadden ze misschien kunnen ingrijpen om het doorschieten te voorkomen, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Vaartuigen als de CST-100 Starliner zijn erg belangrijk voor de Verenigde Staten. Het land wil weer Amerikanen in Amerikaanse raketten vanaf Amerikaanse bodem lanceren. De laatste keer dat dit gebeurde, was in juli 2011. Sindsdien zijn de Amerikanen afhankelijk van de Russen. Ook SpaceX wil volgend jaar voor het eerst een bemande vlucht uitvoeren.

De eerste lancering van het nieuwe ruimtevaartuig Boeing CST-100 Starliner is mislukt.
Volledig scherm
De eerste lancering van het nieuwe ruimtevaartuig Boeing CST-100 Starliner is mislukt. © EPA
De Starliner moet veilig landen op White Sands Space Harbor, een ruimtevaartterrein in de staat New Mexico.
Volledig scherm
De Starliner moet veilig landen op White Sands Space Harbor, een ruimtevaartterrein in de staat New Mexico. © via REUTERS
  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

    ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

    Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.