Victor Vescovo in zijn kleine onderzeeër.
Volledig scherm
Victor Vescovo in zijn kleine onderzeeër. © Fivedeeps.com

Miljonair doet diepste duik ooit, ziet nieuwe garnaalsoorten én snoeppapiertjes

Een Amerikaanse miljonair uit Dallas heeft onlangs de diepste duik ooit gemaakt. Victor Vescovo dook in zijn onderzeeër naar een diepte van bijna elf kilometer en zag er de bodem van de Marianentrog in het westelijke deel van de Grote Oceaan. Hij ontdekte er vier nieuwe garnaalsoorten en zag er een plastic tas en snoeppapiertjes.

Victor Vescovo.
Volledig scherm
Victor Vescovo. © Fivedeeps.com

De bodem van de Marianentrog - ten oosten van de Filipijnen - wordt beschouwd als het diepste onderwaterpunt op aarde. Vescovo en zijn team maakten er eind april en begin mei maar liefst vijf duiken. Op 28 april ging hij alleen onderwater in de ruim 42 miljoen euro kostende, kleine onderzeeër en daalde er af tot een diepte van 10.927 meter. 

Twee keer eerder hadden duikers de bodem van de Marianentrog bereikt, maar nog nooit tot een diepte van bijna elf kilometer. Het betekende dat Vescovo een nieuw record vestigde. ,,Het is bijna onbeschrijfelijk hoe enthousiast we allemaal zijn over het behalen van dit record’’, zegt de Amerikaan. ,,Deze duikboot en zijn moederschip hebben, samen met de getalenteerde leden van het team, de mariene technologie naar een belachelijk hoog niveau getild door verschillende duiken te doen naar het diepste en ruigste stukje oceaan.’’

Vescovo bracht vier uur door op de bodem van de oceaan. Zijn team denkt dat het tijdens zijn duik en de vier die volgden enkele nieuwe garnaalsoorten heeft ontdekt. Er werden felgekleurde onderwaterrotsen waargenomen en stukjes gesteente verzameld. Ook zag Vescovo een plastic tas en snoeppapiertjes voorbij komen. De verschillende aangetroffen dieren zullen worden onderzocht op de aanwezigheid van microplastic in hun lichaam.

Five Deeps

De duikboot waarmee Vescovo afdaalt naar de diepste plekjes in de vijf oceanen.
Volledig scherm
De duikboot waarmee Vescovo afdaalt naar de diepste plekjes in de vijf oceanen. © Fivedeeps.com

De Amerikaan - een privaat investeerder die eerder diende bij de Amerikaanse marine en een vliegtuig- en helikopterbrevet heeft - wil de eerste mens worden die naar de diepste punten in de vijf oceanen duikt. Hij noemt de onderneming de ‘Five Deeps-expeditie’, waarvan onder meer een documentaire zal verschijnen op Discovery Channel. Dit was de vierde duik. De vijfde staat gepland in augustus van dit jaar en gaat naar de bodem van de Noordelijke IJszee.

Vescovo ziet zijn expeditie als de onderwatervariant van de ‘Seven Summits’, waarbij mensen de zeven hoogste bergtoppen van de wereld beklimmen, iets wat hij overigens eerder ook al deed. Als hij zijn doel heeft gehaald, zal de duikboot beschikbaar komen voor wetenschappelijke organisaties voor verder maritiem onderzoek. 

,,Het is steeds mijn doel geweest om niet alleen een avontuur te beleven, maar om technologische grenzen te verleggen en ons zo verder te ontwikkelen. Om dingen te doen die we eerder voor onmogelijk hielden. Dat is namelijk het verhaal van ons mensen. Ik ben blij dat ik mijn steentje aan die vooruitgang kan bijdragen.’’