Mysterieuze schokgolven lieten onze planeet rinkelen als een bel
Grote kans dat je er niets van gemerkt hebt, maar op 11 november rolden er twintig minuten lang vreemdsoortige seismische golven over de aarde. Wetenschappers registreerden de trillingen overal ter wereld. Drie weken later tasten ze collectief in het duister. Waar kwamen de golven vandaan?
Bijna drie weken terug pikten seismologische stations van Canada tot Madagaskar, en zelfs op Nieuw-Zeeland, de bizarre golven op. De trilling hield twintig minuten aan en leek aanvankelijk verdacht veel op een zware aardbeving. Alleen deed zich op die dag nergens op de aardbol zo’n zware schok voor.
De onderzoekers hebben ondertussen wel de oorsprong van de golven achterhaald. Ze komen van het eiland Mayotte, even ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. Het eigenaardig is dat ook daar zich op die elfde november niets noemenswaardigs voordeed.
,,Ik geloof niet dat ik zoiets eerder heb gezien’’, zegt seismoloog Göran Ekström, verbonden aan de universiteit van Columbia, tegen National Geographic. Wat de wetenschappers vooral verbaast, is de zuiverheid van de golf en de precieze frequentie waarmee de golven elkaar opvolgden.
Mogelijk meteorietinslag
Een aardbeving veroorzaakt doorgaans diverse korte golven met een verscheidenheid aan meestal hoge frequenties. Het signaal uit Mayotte was echter een zuivere golf, die zich elke zeventien seconden herhaalde. De herkomst van de trilling heeft inmiddels tot een aantal theorieën geleid.
Mogelijk werd een meteorietinslag niet gedetecteerd of werd de trilling veroorzaakt door de uitbarsting van een onderwatervulkaan. Vooral die laatste theorie lijkt plausibel. ,,Het kan zijn dat er onder een vulkanisch eiland magma in beweging is’’, zegt iemand van de Franse geologische dienst.
Ook Ekström is van mening dat de bron van de trilling veel minder ‘exotisch’ is dan de waarneming doet vermoeden. Bij Mayotte heeft sinds mei een aantal bevingen voorgedaan. De zwaarste daarvan, met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter, was echter al op 8 mei.
Sindsdien is het aantal bevingen in aantal en magnitude afgenomen, terwijl de mysterieuze trilling zich deze maand liet zien. ,,Het was alsof de hele planeet rinkelde als een bel’’, omschrijft de seismoloog de bijna muzikale gebeurtenis. Het onderzoek gaat verder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
video
Legendarisch scheepswrak mislukte ontdekkingsreis 1915 ontdekt bij Antarctica
Onderzoekers hebben voor de kust van Antarctica het wrak gevonden van een schip dat ruim een eeuw geleden zonk. Het gaat om de Endurance van de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton, wiens mislukte expeditie wereldberoemd is omdat alle 28 opvarenden het overleefden. -
WWF waarschuwt: in 2050 ruim vier keer zoveel plastic in oceaan
De oceanen raken steeds voller met plastic. Doordat de wereldwijde productie van plastic rond 2040 naar verwachting zal zijn verdubbeld, is de hoeveelheid plastic afval in de oceaan tegen 2050 ten opzichte van nu meer dan verviervoudigt. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een dinsdag gepubliceerd rapport. -
Onderzoekers: Mysterieuze veranderingen in temperatuur Neptunus
Neptunus, de planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat van de zon, heeft te maken met mysterieuze temperatuurveranderingen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ruimte-experts van de universiteit van Leicester. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
-
Op hol geslagen deel van SpaceX-raket ligt op ramkoers met de maan
Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, die al zeven jaar ongecontroleerd rondzweeft in de ruimte, ligt op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing op 4 maart plaatsvinden. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval onbedoeld de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray. -
Nieuwe mijlpaal voor ruimtetoerisme: Nederlandse Israëliër gaat als toerist naar ISS
De Israëlische zakenman met Nederlandse wortels Eytan Stibbe (64) vliegt vandaag als toerist naar het ruimtestation ISS. Stibbe heeft de vlucht gekocht bij Axiom Space, een bedrijf dat ruimtevluchten verkoopt. De reis is een nieuwe stap in het ruimtetoerisme. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.