Hat-P-6b is groter dan de grootste planeet in ons zonnestelsel, Jupiter (links)
Volledig scherm
Hat-P-6b is groter dan de grootste planeet in ons zonnestelsel, Jupiter (links) © Wikipedia/Shutterstock/Beeldbewerking ADR

‘Nederlandse’ planeet HAT-P-6 b gaat Nachtwacht heten

Nederland heeft een naam gegeven aan een verre planeet, die nu nog als HAT-P-6 b door het leven gaat. Het hemellichaam gaat Nachtwacht heten. Hij draait om de ster HAT-P-6, die voortaan Sterrennacht heet. De Nederlandse namen gaan over de hele wereld gelden, dus ook in andere talen. 

De namen Nachtwacht en Sterrennacht - twee van Nederlands beroemdste schilderijen - zijn goedgekeurd door de Internationale Astronomische Unie, die over alle namen in het heelal gaat. De organisatie bestaat 100 jaar en daarom mochten ruim honderd landen een naam geven aan een ster en een planeet.

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie had een wedstrijd voor de Nederlandse namen georganiseerd. Ongeveer 13.500 Nederlanders brachten daarin hun stem uit. De combinatie Moederpluis (ster) en Nijntje (planeet) kreeg de meeste stemmen. Beide namen vielen, wegens de eigendomsrechten, echter af.

6100 voorstellen

De reserves waren de combinaties Sterrennacht/Nachtwacht en Vuurduin/Brandaris. De andere keuzemogelijkheden in Nederland waren Leeghwater/Cruquius (maakten polders droog) en Hurstrga/Exomna (godinnen). De vijf combinaties waren geselecteerd uit ongeveer 6100 voorstellen.

Het is niet de eerste keer dat zo’n naamwedstrijd wordt gehouden. In 2015 werd de naam van de ster 55 Cancri in het sterrenbeeld Kreeft veranderd in Copernicus, op voorstel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

Buitenlandse namen

Ook andere landen mochten dit jaar namen geven aan een ster en een planeet. Oostenrijk noemde zijn hemellichamen Franz en Sissi. Keizer Frans Jozef I en zijn vrouw keizerin Elisabeth, bijgenaamd Sissi, werden vereeuwigd in de film Sissi uit 1955, met Romy Schneider als keizerin.

Jordanië koos voor Wadirum en Petra, naar twee toeristische trekpleisters. België vereerde twee oude stammen, Nervia en Eburonia. Aruba koos voor twee van zijn stranden, Malmok en Bocaprins. Zambia noemde zijn ster Natasha, wat ‘bedankt’ in zijn taal betekent.

HAT-P-6 is een geelwitte dwergster. Hij staat op 905 lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Andromeda. Zijn planeet is iets zwaarder dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

    ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

    Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.