De spin in kwestie.
Volledig scherm
De spin in kwestie. © Twitter/Joseph Schubert

Nieuwe springspin ontdekt die lijkt op schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh

In het westen van Australië zijn in een paar maanden tijd zeven nieuwe soorten springspinnen ontdekt waarvan er een is vernoemd naar het wereldberoemde schilderij De Sterrennacht (1889) van Vincent van Gogh. De kleuren en structuren op het lijf van de maratus constellatus lijken een beetje op het impressionistische doek van de Nederlandse schilder. 

Spinnenexpert en ontdekker Joseph Schubert uit Melbourne schrijft in een wetenschappelijke publicatie over de Van Gogh-spin dat hij de overeenkomsten met het schilderij opvallend en wonderbaarlijk vindt. Met name door de vormen en de voorkomende kleuren knalgeel en blauwpaars. Het gaat volgens hem om een zogenoemde pauwspin, die als een pauw kunnen pronken. De maratus constellatus spint net als zijn soortgenoten geen web maar maakt een stevige draad waarmee het tijdens een spring- of seksaanval veilig blijft. 

Er bestaan nu 86 verschillende pauwspinnen. Groot zijn ze niet en daardoor lastig te ontdekken. Hun gemiddelde lengte is een paar millimeter waardoor ze nauwelijks opvallen. Schubert legt in een video uit dat hij dagen bezig is geweest om de nieuwe spinnetjes te bestuderen. Hij stelt dat de maratus constellatus net als zijn soortgenoten ‘schokkerige bewegingen’ maakt om tijdens een paringsdans vrouwtjes te imponeren. De mannetjes doen dat ook met hun opvallende voorkomen. Het resultaat van hun acties is lang niet altijd positief. Na een bevruchting kan een vrouwtje, als ze honger heeft na de gemeenschap, besluiten haar partner op te eten.

Olifanten en schedels

Pauwspinnen zien er met het blote oog uit als normale, bruine spinnen. Pas als ze onder een microscoop of vergrootglas worden gelegd, worden de opvallende kleurenpatronen zichtbaar. Er bestaan al pauwspinnen met afbeeldingen van schedels, pijlen, olifanten en andere rare vormen. Meestal gaat het om de fluorescerende kleuren rood, paars en groen. Geel, zoals bij de Van Gogh-spin, komt zelden voor. Schubert schat in dat er de komende jaren nog veel meer nieuwe pauwspinnen zullen worden ontdekt.

Het schilderij van Van Gogh
Volledig scherm
Het schilderij van Van Gogh © reproductie