Volledig scherm
In 2014 werd onderzoek gedaan naar eventuele gezondheidsrisico’s door de vee-industrie. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, wordt overgedragen van dieren op de mens. © ANP

Onderzoek: Q-koorts in chronische vorm wordt kwart van patiënten fataal

Voor een kwart van alle patiënten die chronische Q-koorts ontwikkelen is de ziekte fataal. Arts-onderzoeker Sonja van Roeden van het UMC Utrecht concludeert dat in onderzoek waarop ze deze week is gepromoveerd.

Van Roeden baseert zich in haar onderzoek op een bestand van 429 patiënten die zeker of vermoedelijk een chronische vorm van Q-koorts hebben overgehouden aan de uitbraak van de ziekte tussen 2007 en 2010. De ziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii, wordt overgedragen van dieren op de mens.

Bij de meeste infecties merkt de patiënt er niets van. Bij een deel van de besmettingen, zo'n 35 a 40 procent, ontstaat acute Q-koorts met milde symptomen zoals grieperigheid. Soms treden longontsteking en hepatitis op. Bij een klein deel van de patiënten, zo'n 1 tot 5 procent, ontwikkelt zich chronische Q-koorts.

Chronische Q-koorts

Volledig scherm
Geiten zijn drager van de bacterie Coxiella burnetii. © anp

De prognose van chronische Q-koorts is ongunstiger dan acute Q-koorts. De complicaties zijn veelal ernstiger, treden vaker op en kunnen voor de patiënt levensbedreigend zijn. Van Roeden trof in het bestand 63 patiënten aan van wie vaststaat dat er een definitief verband is tussen de ziekte en het overlijden. 

,,Van de ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen heeft Q-koorts de meeste impact op patiënten in de recente Nederlandse geschiedenis'', aldus de promovendus over haar bevindingen. Het officiële dodental door de Q-koorts stond tot dusver op 74. Gemiddeld overlijden patiënten binnen acht maanden.

Naar schatting 45.000 mensen raakten besmet met Q-koorts. De meesten hebben daar geen last van gehad. Bij ruim 4000 mensen werd acute Q-koorts met lichte symptomen vastgesteld. Ongeveer duizend patiënten ontwikkelden de chronische vorm van Q-koorts. 

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.