Onderzoekers: ‘Massastranding bruinvissen kwam mogelijk door dodelijke bacterie’
In het onderzoek naar de doodsoorzaak van zo’n 190 bruinvissen die afgelopen zomer aanspoelden op de Waddeneilanden is een bacterie gevonden die tot bloedvergiftiging kan leiden bij walvisachtigen. Of en hoe dit in de grootschalige sterfte kon resulteren, blijft onduidelijk.
Afgelopen zomer spoelden er binnen tien dagen zo’n 190 dode bruinvissen aan op de Waddeneilanden. Een opmerkelijk hoog aantal: jaarlijkse stranden ongeveer 600 bruinvissen aan de Nederlandse kust. De afgelopen maanden hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van LNV onderzoek gedaan naar de mogelijke doodsoorzaak van deze bruinvissen. De meest opmerkelijke vondst is de aanwezigheid van Erysipelothrix rhusiopathiae: een bacterie die tot bloedvergiftiging kan leiden bij walvisachtigen.
,,Alle bruinvissen verkeerden in vergelijkbare staat van ontbinding en zijn dus waarschijnlijk rond dezelfde tijd overleden”, legt bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht uit. De bruinvissen zijn onder meer onderzocht op hun lichamelijke conditie, de aanwezigheid van parasieten en er werden bloedmonsters afgenomen. Daarna volgde labonderzoek naar de inhoud van de magen en de aanwezigheid van algen-toxines en mogelijk dodelijke micro-organismen. Daaruit blijkt dat de bruinvissen over het algemeen in een redelijke tot goede gezondheid verkeerden voor hun dood. ,,Ze beschikten over een gezonde vetlaag, er werden relatief weinig parasieten ontdekt en veel van de volwassen vrouwtjes waren kortgeleden zwanger geraakt. Een plotselinge dood lag op basis daarvan voor de hand”, stelt IJsseldijk.
Tekst gaat verder onder foto.
Er is één grote maar: bij elf van de 22 onderzochte dieren werden géén prooiresten aangetroffen in hun maag. Bij de rest van de bruinvissen zaten slechts kleine hoeveelheden voedsel in de magen. ,,De dieren die betrokken waren bij deze massastranding hadden dus enige tijd gehongerd voordat ze stierven”, aldus marien bioloog Mardik Leopold van Wageningen University & Research. ,,Dit past bij een hevig en acuut ziekteverloop.” Veel van de dieren droegen een bacterie bij zich, die bloedvergiftiging kan veroorzaken.
Grootschalige sterfte
De bruinvissen kunnen geïnfecteerd zijn met Erysipelothrix via geïnfecteerd water, geïnfecteerde vis, of onderlinge overdracht, zeggen de wetenschappers, maar of en hoe dit in een massastranding heeft kunnen resulteren is onduidelijk. ,,In de literatuur zijn geen beschrijvingen van grootschalige sterfte als gevolg van Erysipelothrix-infectie te vinden, alleen enkele geïsoleerde individuele gevallen. Ook weten we niet of deze bacterie normaalgesproken bij bruinvissen voorkomt. Maar het feit dat we deze bacterie niet eerder in bruinvissen vonden tijdens een sectie, is zeker opvallend”, zegt IJsseldijk.
Er wordt nog onderzoek gedaan naar een mogelijk virus. Wel kunnen de onderzoekers inmiddels een hoop andere doodsoorzaken afstrepen. Plotselinge massasterfte door een onderwaterontploffing, windmolenparken, klimaatverandering of overbevissing worden uitgesloten.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plotseling ‘massale stranding’ van bruinvissen op Waddeneilanden
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Wat het strand ons kan leren: van simpele zeepier tot oeroude fossiel
De vloedlijn langs zee ligt vol verhalen. Over schelpen, fossielen en weekdieren. Taxonoom Koen Fraussen en bioloog Stefaan Wera raken er in Aangespoeld niet over uitgepraat. -
Is er leven op de manen van Jupiter? Ruimtevaartuig Juice moet daar antwoord op geven
Is er leven op (een van) de manen van Jupiter? Een sonde van het Europees Ruimteagentschap (esa) wordt komende woensdag de ruimte ingestuurd om antwoord te vinden op die vraag. Mocht de sonde tijdens de acht jaar durende missie tekenen van leven vinden, dan zullen die resultaten revolutionair zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Video
Dode bruinvissen die massaal aanspoelen ‘lijken op hetzelfde moment gestorven’
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Lancering van Europese Jupitersonde afgeblazen om risico op bliksem
De geplande lancering van een Europese ruimtesonde naar Jupiter donderdag is niet doorgegaan. Bijna tien minuten voordat de draagraket zou opstijgen, stopte het aftellen. Het risico op bliksem bij de lanceerbasis in Frans-Guyana is te groot, besliste de vluchtleiding van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De eerstvolgende mogelijkheid om te lanceren is vrijdag om 14.14 uur Nederlandse tijd.