Studie: ontdekking bij ‘slapende’ bacteriën kan werking antibiotica verbeteren
Een nieuwe ontdekking bij ‘slapende’ bacteriën, ook persistors genoemd, kan helpen bij de ontwikkeling van meer efficiënte antibioticabehandelingen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De onderzoekers ontdekten dat het moment waarop de ‘slapende’ bacteriën ontwaken, verband heeft met het ontwikkelen van resistentie tegen antibiotica.
Persistors zijn bacteriën die een antibioticabehandeling niet voelen: ze zijn inactief en kunnen zo een behandeling overleven. Wanneer persistors uit hun slaap ontwaken in een omgeving vrij van antibiotica, kunnen ze zich opnieuw vermenigvuldigen en de infectie weer aanwakkeren.
Tot hiertoe was het niet duidelijk wat het mechanisme achter dat ontwaken precies in gang zette. Het was voor onderzoekers ook moeilijk om die ‘ontwakende’ cellen te onderzoeken, omdat er maar weinig van zo’n cellen voorhanden zijn, en omdat ze zich slechts tijdelijk in die situatie bevinden.
Het was wel al duidelijk dat het moment dat een slapende cel ontwaakt, ze haar tolerantie tegenover antibiotica verliest. Zodra een slapende cel opnieuw actief wordt, kan de antibioticabehandeling aanslaan. Er is echter een grote variatie bij cellen vastgesteld: de ene cel wordt al sneller wakker dan de andere.
Herstel van DNA-schade is cruciaal
Onderzoekers van VIB-KU Leuven hebben nu enkele targets achterhaald die blootleggen wanneer zo’n slapende cel wakker wordt. De zwakke plek van persistors is daarmee geïdentificeerd. ,,Tijdens de behandeling met antibiotica bouwen persistors DNA-schade op. De cellen zullen deze DNA-schade repareren tijdens het ontwaken, omdat dit essentieel is voor persistoroverleving”, legt postdoctoraal onderzoeker Dorien Wilmaerts uit. ,,Wij hebben aangetoond dat het herstel van de DNA-schade aan de basis ligt van de timing van het ontwaken en bijdraagt aan het ontstaan van resistentie.”
Wanneer die herstelmechanismen geactiveerd worden in persistors, kunnen ze dus resistentie voorkomen. ,,Die mechanismen zijn dus een interessant doelwit voor de ontdekking van nieuwe antibacteriële geneesmiddelen.”
Verzuring
Een andere belangrijke ontdekking werd samen met de universiteit van Groningen gedaan. De onderzoekers vonden dat extreem tolerante bacteriële cellen een aanzienlijke verzuring aan de binnenkant hadden. De verzuring bleek het belangrijkste doelwit van de antibiotica uit te schakelen: zo konden de bacteriën dus blijven overleven, ondanks dat ze aan een antibioticabehandeling onderworpen werden.
,,Het tegengaan van het verzuren van bacteriën zou een gestandaardiseerde manier kunnen zijn om bestaande antibioticumbehandelingen te verbeteren”, zegt professor Jan Michiels, die de leiding had over het onderzoeksteam. ,,Nu we begrijpen hoe we de slapende bacteriën wakker kunnen maken, lijken de langverwachte antipersistortherapieën binnen handbereik.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
met video
Astronomen delen eerste beeld superzwaar zwart gat in hart van de Melkweg
Het is wetenschappers voor de eerste gelukt om een beeld vast te leggen van het superzware zwarte gat in het midden van onze Melkweg. -
Onderzoek: 70 procent van opgenomen coronapatiënten na jaar nog niet hersteld
Van de mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting is ruim 70 procent na een jaar nog niet volledig hersteld. Dat komt naar voren uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Waterstofdrager maakt druktank overbodig: schone stroom opwekken op elke plek
Stroomvoorziening zonder emissie is dankzij de vloeibare waterstofdrager hydrozine op elke plek mogelijk. Max Aerts wil met de aggregaten van zijn start-up Dens nu de wereld veroveren.
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Onderzoek: katten kunnen corona waarschijnlijk ook aan mensen overdragen
Het coronavirus kan waarschijnlijk van katten op mensen worden overgedragen. Dat blijkt uit onderzoek. In het tijdschrift Emerging Infectious Diseases beschrijven wetenschappers een geval in Thailand waarbij in augustus 2021 een dierenarts door een kat werd besmet met Covid-19. -
Nieuwe mijlpaal voor ruimtetoerisme: Nederlandse Israëliër gaat als toerist naar ISS
De Israëlische zakenman met Nederlandse wortels Eytan Stibbe (64) vliegt vandaag als toerist naar het ruimtestation ISS. Stibbe heeft de vlucht gekocht bij Axiom Space, een bedrijf dat ruimtevluchten verkoopt. De reis is een nieuwe stap in het ruimtetoerisme.